Author Archive
Geschreven door Azady

Een gematerialiseerd ideaal

6 jaar azady

AMSTERDAM – Jaren geleden begon ze als een ideaal. Ze begon als het ideaal van jongeren met een verlangen naar vrijheid en waarheid, het ideaal van Koerden en van Koerdistan. Stemmen verenigden zich in één en materialiseerden zich tot Azady. Haar stem luidde en vierde zege, haar stem vulde gewillige oren met het vrije woord.

Een minuutje met Haza Rahim

Haza Rahim

Haza Rahim – Ik vind het zeer belangrijk dat wanneer iemand iets erg graag wil, die er ook voor moet gaan en níet moet twijfelen aan de eigen competentie. Waar een wil is, is een weg!

Azady neemt afscheid

Foto: Azady

Azady Redactie – Op een bepaald moment in het leven komt men erachter dat hij niet kan blijven doen wat voorheen altijd zo vanzelfsprekend leek. Het is een pijnlijke conclusie. Eén die we moeten accepteren. En niet negeren. We zullen er geen doekjes om winden: Azady stopt als actualiteitenwebsite.

Over Ahmet Kaya en een jonge vrouw

Ahmet Kaya

Fréderike Geerdink-Haar hand trilde, ze stotterde en was zo emotioneel dat ze het gewoon niet voor elkaar kreeg. Na een paar hortende en stotende zinnen in het Kurmanji gaf ze het op en ging ze verder in het Turks.

Oud nieuws over Turkse PKK

willy van damme weblog klein

Willy van Damme – Een van de nieuwe onthullingen die de website Wikileaks binnenkort zou uitbrengen betreft de PKK en de steun die deze de voorbije jaren gekregen heeft van de VS. Origineel een maoïstische beweging die via het Koerdisch nationalisme in Turkije een zekere aanhang verwierf heeft de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, de voorbije jaren uitgebreide directe militaire steun gekregen van de VS via Irak. Vermoedelijk was ook Israël hierbij betrokken.

Een blik op het leven van een jonge entrepreneur

Kozhir01 (1)

Toen de meeste van zijn leeftijdsgenoten nog in de schoolkantine aan het niksen waren, was Kozhir al druk bezig met zijn eerste onderneming. In vier havo begon hij te handelen in mobiele telefoons en het in- en verkopen van kleding. Deze onderneming verliep zo voorspoedig, dat het hem soms behoorlijk van zijn schoolwerk afleidde. “Ik ging soms bijvoorbeeld eerst nog tien paar schoenen afleveren op het station voordat ik een toets op school maakte”, laat Kozhir ons weten.

Duizend kilometer voor Öcalan

Henri Dahlem

MIDDELBURG – De Nederlandse hardloper Henri Dahlem, die bezig is aan een lange tocht voor de vrijheid van leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdulla Öcalan, is woensdagmiddag verwelkomd door Middelburgse Koerden.

Koerdisch gezin verkeert in ‘totaal niemandsland’

Familie Gudojev

DIRKSHORN – Ze dreigen Nederland uit te worden gezet. Vader Jamal Gudojev, moeder Zade, zoon Osman en dochter Gulistan wonen in Dirkshorn; zoon Amer zit in detentie in Rotterdam. In 2000 vluchtte dit Koerdische gezin uit Armenië, waar Koerden systematisch worden vervolgd. De moord op de 17-jarige zoon Jangir in een Armeense cel deed ze vluchten naar Nederland, waar zij asiel aanvroegen.

Saddam’s jacht terug in Irak

Foto: Ekurd

BASRA – De campagne van de Iraakse regering om bezittingen van oud-dictator Saddam Hoessein te herwinnen heeft een grote sprong gemaakt. Op zondag kwam de jacht van de voormalige leider aan in Basra. Een bedrijf op de Kaaimaneilanden – deels eigendom van koning Abdullah van Jordanië – had gezegd dat Saddam Hoessein de jacht van 35 miljoen […]

PKK ontkent betrokkenheid aanslag

Foto: ANF

AMED – De Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) zegt niks te maken hebben gehad met de zelfmoordaanslag op het Taksimplein in Istanboel gisteren. Dat staat in een persverklaring die is uitgegeven door het uitvoerende comité van de Democratische Confederatie van Koerdistan (KCK). “Onze strijd gaat momenteel door een historische periode. De wapenstilstand die op 31 oktober was aangekondigd is […]

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes