Author Archive
Geschreven door Achtergrond
Azady Achtergrond

Antwoorden minister Rosenthal op Kamervragen Harry van Bommel

Antwoorden minister Rosenthal op Kamervragen Harry van Bommel

Antwoorden van de heer Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over een massaproces tegen Turks-Koerdische (Noord-Koerdische, red.) politici. (Ingezonden 12 januari 2011) Vraag 1 Hebt u kennisgenomen van een massaproces op 13 januari 2011 in de Turkse Koerdische (Noord-Koerdische, red.) stad Diyarbakir (Amed, red.) tegen onder andere 74 […]

Ocalan: vrijlating Hizbullah aanhangers geen toeval

Foto: hevallo.blogspot.com

IMRALI – De in Turkse gevangenschap verkerende leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), Abdullah Ocalan, meent dat de vrijlating van de Hizbullah aanhangers in Turkije geen toeval kan zijn en onderdeel is van een groter plan dat de Koerdische politiek wil verdringen met de islam. Tijdens een van zijn regelmatige gesprekken met zijn advocaten […]

De hel van Amed

Opsrchift: "de Auswitch van 12 september" - Gevangenis van Amed

GESCHIEDENIS Serhat Yildirim – De gevangenis van Amed (Diyarbakir) was één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld. De gevangenis is een ware hel geweest voor velen. Na de coup d’état van 12 september 1980 werden tegenstanders massaal gearresteerd en hier opgesloten. Veel mensen vonden er de dood en zij die er aan ontkwamen en uiteindelijk op vrije voeten kwamen, zijn diep getraumatiseerd en psychisch nooit volledig hersteld. Niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk hebben zij diepe wonden aan de hel van Amed overgehouden die ze bij zich zullen dragen.

Een Koerdische rebel verzacht zijn toon voor sceptische oren

Wij willen de Koerdische problematiek – als het probleem van een natie, van een volk – echter niet opgelost zien worden door wapens, maar door dialoog - MURAT KARAYILAN

New York Times – Hoog in de rotsachtige bergen van de Iraakse frontlinies, waar mannen (en, in dit geval, vrouwen) met geweren al langere tijd te werk gaan buiten het bereik van elk overheid, lijkt Murat Karayilan meer geïnteresseerd in het streven naar vrede dan het vervolgen van de oorlog die hij leidde tegen Turkije. “Wij zijn niet zwak,” vertelde dhr. Karayilan in een interview in dit dorpje, waar hij en andere strijders van de Arbeiderspartij van Koerdistan, ofwel de PKK, de rechtsstaat van het land vertegenwoordigen, alhoewel officieel het tegenovergestelde beweerd wordt.

PTSS bij kinderen: “Ze zal het zich toch niet herinneren…”

PTSS bij kinderen

WELZIJN Haza Rahim – De Koerdische zeven jaar oude Aram bereikt hijgend de schuilplaats. Verschrikt kijkt hij om zich heen. Zijn moeder zou onderweg toch niet gevallen zijn? Wanneer houdt deze onzekerheid op, vraagt hij zich af. Tot zijn grote opluchting bereikt ook zijn moeder de schulplaatst en neemt zij hem huilend in haar armen. “Hopelijk zul je dit later niet vaak meer herinneren,” huilt Arams moeder.

Gülen en de PKK: Voorlopig geen jawoord

Op foto: Fetullah Gülen en Abdullah Öcalan

POLITIEK Öcalan: “Wij hechten waarde aan de Gülen beweging. Wij hebben veel punten ingemeen waar we elkaar tegemoet zouden kunnen komen. Hun bijdrage aan de oplossing voor de ‘Koerdische kwestie’ is van groot belang en wij rekenen op hun steun.”

Student of liever fotomodel?

Student of liever model

Awene – Vele docenten van de universiteit van Slemani irriteren zich aan de vrouwelijke studentes die modieuze klederdracht belangrijker achten dan het behalen van goede cijfers en het vergaren van kennis. Tara Omar Mahmoud, docente aan de universiteit, verwijt dit gedrag van deze meisjes aan hun denkwijze.

De Kube ervaring

Kubba

Recept – Kube (Kubba) recept voor 4 personen. Ga de kookuitdaging aan en deel de Kube ervaring tijdens een avondmaal op z’n Koerdisch.

SP wil € 200.000 reserveren voor Halabjamonument

halabja monument groot

Persbericht SP – De SP heeft ideeën genoeg waaraan het geld besteed kan worden. Ingrid Gyömorei stelt als eerste voor
om nu eindelijk een blijvend gedenkteken of monument ter nagedachtenis aan de gifgas aanval op Halabja in Iraaks Koerdistan op te richten. Bij deze aanval kwamen naar schatting 5000 inwoners om het leven.

Arabieren tegen volkstelling Kerkuk

Foto: Azady

KERKUK – Arabische politici in Kerkuk laten weten niet deel te willen nemen aan de volkstelling, die volgende maand in heel Irak plaats zal vinden. Abdurrahman Munshid, een Arabisch lid van de Politieke Raas in Kerkuk, heeft tijdens een uitzending van de radiozender Seva te horen gegeven dat zij tegen het plaatsvinden van een volkstelling […]

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes