Category archives for: Column

The best die young

BeriShalmashi_column

Beri Shalmashi – Zes jaar terug. Het waaide. Zo’n wind die vertelt “er staat iets te gebeuren”. Ik moest naar Leiden om te praten met wat jongemannen. We waren toen een jaar of negentien, twintig. We studeerden net en we hadden zoveel energie dat Red Bull daar nog een puntje aan kon zuigen.

Verdwijnen

dil column 2

Dil Yilmaz – Dagen lang werd ik vastgehouden in een donker klein kamertje. De hel van Amed. Of het nacht was of dag, wist ik niet. Maar dat maakte niet uit: alle dagen hadden zich samengevoegd tot één dag. Mijn laatste dag was begonnen met de eerste zonnestralen van Newroz. Wanneer het zou eindigen, wist ik nog niet.

In voor- en tegenspoed

Sara-column

Sara Safary – Iedereen heeft het weleens ervaren. De klamme handen, hartkloppingen, of misschien wel de sprakeloosheid. Soms bij bekenden, soms bij onbekenden. Soms zelfs bij mensen die je maar één keer hebt ontmoet of gezien. Meestal zijn het leuke ervaringen die je voor de rest van je leven niet vergeet, maar soms neemt het littekens mee die je tevergeefs kunt bedekken en bedekken. Soms heeft het zelfs een “Wordt vervolgd…” en bloeit het uit tot iets moois. Dit soort dingen zijn normaal, misschien zelfs een stukje van je leven wat iedereen ooit zal moeten meemaken.

Mijn niet bestaande moedertaal

Dil Yilmaz

Dil Yilmaz – “Jongeman, Koerdisch is toch geen taal! Frans en Engels, dat zijn talen, iets als het Koerdisch bestaat niet”. Ik twijfelde hoe ik dit moest opvatten. Vers van het platteland had ik nooit meegekregen hoe er tegen Koerden en het Koerdisch werd aangekeken, ik begreep daarom ook niet hoe iemand mijn moedertaal ‘niet bestaand’ kon noemen.

Droomlogica

IbrahimSelman_ column

Ibrahim Selman – Dromen hebben geen logica. Nee, dromen hebben hun eigen logica, een mysterie dat de mens al millennia probeert te doorgronden. De oude Egyptenaren hadden eigen dromenanalyse, zo ook de Grieken en Germanen. Sommige dromen wijzen op iets wat gaat gebeuren of al gebeurt is en andere dromen pakken heel anders uit. Soms droom je omdat je over iets hebt gepiekerd, maar soms droom je van mensen of van iets waaraan je helemaal niet gedacht hebt. Kortom we kunnen dromen niet doorgronden.

Stop met zoenen!

Hawbir Hassan

Hawbir Hassan – Na enkele dagen in de woonkamer te hebben gezeten met warme chocolademelk, besloot ik om me dik aan te kleden en de sneeuw in te gaan. Net voordat ik mijn jas aantrok, rende ik zo snel mogelijk weer mijn kamer in om nog een paar sokken aan te trekken, voor het geval het erg koud zou zijn. Ik zette mijn schoenen in de nog niet bedrukte witte sneeuw en zag hoe ik steeds sporen achter me liet. Onderweg naar de winkel dacht ik aan hoe mooi en wonderbaarlijk het allemaal is, terwijl ik de sneeuw op mijn gezicht voelde landen.

De geur van groen

dil column 2

Dil Yilmaz – Mijn jurk was mooi. Geel, rood, groen, met hier en daar wit, de kleuren die mijn familie al eeuwen sieren. Geel voor de zon die ons elke dag warmte en licht schenkt, rood voor het bloed dat wij vergieten om de zon elke nieuwe dag weer op onze huid te kunnen voelen schijnen. Ik haalde diep adem via mijn neus en rook de omgeving. Ik rook de groen. De groende geur die mijn vaderland sierde.

Sinterklaas Bestaat

Shanaz column

Shanaz Barzandji- December 1996. We waren nog geen negen maanden hier. Ik was zes jaar en nog niet helemaal geacclimatiseerd. Al een half jaar ging ik naar de kleuterschool, op loopafstand van ons bescheiden woninkje. Toen ik mijn moeder met “anne” (‘mama’ in het Turks) begon aan te spreken, begrepen mijn ouders dat ik op een zwarte school zat en dat het misschien tijd was voor verandering.

Eid op z’n Gronings!

SaraSafary_column

Sara Safary – Daar zit je dan, in je eentje op je kamer in de stad waar je sinds kort kennis mee hebt gemaakt. Op de een of ander manier is het is toch anders. Het is niet zoals het hoort. Vrijdag is het tentamen al, dus elke seconde telt. Zuslief heeft net uitgebreid gedoucht, haar mooie outfit aangetrokken (inclusief haar super pumps), aandachtig haar make-up aan gebracht en zo leuk als ze doet, in een driehoekje haar parfum opgedaan.

De prinses

BeriShalmashi_column

Beri Shalmashi – “Ik wilde lopen, iets zeggen, iets doen en zingen en alle teksten uit mijn hoofd kennen. En zeggen hoe je iets hoorde uit te spreken, deed ik ook wel eens. We leerden een moeilijk woord; ‘generale repetitie’. Het klonk als iets uit het leger. “

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes