Category archives for: Onder de aandacht

Een kijkje in de keuken van Azady

Achter de schermen bij Azady

Als laatste aanwinst van de Azady redactie, ligt het mij nog vers in het geheugen hoe slecht je van buitenaf kunt oordelen hoe het hier achter de schermen er aan toe gaat. Dag in dag uit zet een hechte redactie zich in om op professionele wijze te berichten over Koerden en de kwesties om hen heen, in Koerdistan en in de diaspora. Dit vergt veel tijd en toewijding. Zonder er ooit deel vanuit te hebben gemaakt, is het onmogelijk om te begrijpen hoe het er hier aan toegaat.

Een Koerdische rebel verzacht zijn toon voor sceptische oren

Wij willen de Koerdische problematiek – als het probleem van een natie, van een volk – echter niet opgelost zien worden door wapens, maar door dialoog - MURAT KARAYILAN

New York Times – Hoog in de rotsachtige bergen van de Iraakse frontlinies, waar mannen (en, in dit geval, vrouwen) met geweren al langere tijd te werk gaan buiten het bereik van elk overheid, lijkt Murat Karayilan meer geïnteresseerd in het streven naar vrede dan het vervolgen van de oorlog die hij leidde tegen Turkije. “Wij zijn niet zwak,” vertelde dhr. Karayilan in een interview in dit dorpje, waar hij en andere strijders van de Arbeiderspartij van Koerdistan, ofwel de PKK, de rechtsstaat van het land vertegenwoordigen, alhoewel officieel het tegenovergestelde beweerd wordt.

Over Ahmet Kaya en een jonge vrouw

Ahmet Kaya

Fréderike Geerdink-Haar hand trilde, ze stotterde en was zo emotioneel dat ze het gewoon niet voor elkaar kreeg. Na een paar hortende en stotende zinnen in het Kurmanji gaf ze het op en ging ze verder in het Turks.

SP wil € 200.000 reserveren voor Halabjamonument

halabja monument groot

Persbericht SP – De SP heeft ideeën genoeg waaraan het geld besteed kan worden. Ingrid Gyömorei stelt als eerste voor
om nu eindelijk een blijvend gedenkteken of monument ter nagedachtenis aan de gifgas aanval op Halabja in Iraaks Koerdistan op te richten. Bij deze aanval kwamen naar schatting 5000 inwoners om het leven.

Oud nieuws over Turkse PKK

willy van damme weblog klein

Willy van Damme – Een van de nieuwe onthullingen die de website Wikileaks binnenkort zou uitbrengen betreft de PKK en de steun die deze de voorbije jaren gekregen heeft van de VS. Origineel een maoïstische beweging die via het Koerdisch nationalisme in Turkije een zekere aanhang verwierf heeft de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, de voorbije jaren uitgebreide directe militaire steun gekregen van de VS via Irak. Vermoedelijk was ook Israël hierbij betrokken.

Duizend kilometer voor Öcalan

Henri Dahlem

MIDDELBURG – De Nederlandse hardloper Henri Dahlem, die bezig is aan een lange tocht voor de vrijheid van leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdulla Öcalan, is woensdagmiddag verwelkomd door Middelburgse Koerden.

Koerdisch gezin verkeert in ‘totaal niemandsland’

Familie Gudojev

DIRKSHORN – Ze dreigen Nederland uit te worden gezet. Vader Jamal Gudojev, moeder Zade, zoon Osman en dochter Gulistan wonen in Dirkshorn; zoon Amer zit in detentie in Rotterdam. In 2000 vluchtte dit Koerdische gezin uit Armenië, waar Koerden systematisch worden vervolgd. De moord op de 17-jarige zoon Jangir in een Armeense cel deed ze vluchten naar Nederland, waar zij asiel aanvroegen.

Trouw: Turks hof weigert Koerdisch in proces

girl&blackboard

Zo’n honderdvijftig Koerden die in Turkije terechtstaan op verdenking van het onderhouden van banden met Koerdische opstandelingen mogen hun zaak niet in het Koerdisch bepleiten. Dat heeft een rechtbank dinsdag besloten.

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes