Slemani: Ramadan begint met vreugde, maar ook met ongenoegen

11/08/2010 SLEMANI – De straten zijn deze ochtend rustiger dan normaal. Daar waar honderden auto’s per uur langs kwamen rijden komen nu nog enkele. Alhoewel men gewoon de dagelijkse werkzaamheden uitvoert is de sfeer in de stad anders. De heilige maand van Ramadan is begonnen.

Door Zilemo Aziz
Foto: Xandernieuws.punt.nl

Moslims over de hele wereld zijn vanochtend in alle vroegte begonnen met de Ramadan. Moslims dienen zich, gedurende deze maand, tijdens de zonsopgang te onthouden van eten, drinken, seks en vloeken/schelden. Ook in Slemani, Zuid-Koerdistan, zijn Koerden en Arabieren begonnen met de vastenmaand. De maand wordt afgesloten met drie dagen feest: Suikerfeest.

De 23-jarige Zhawaro zegt vorig jaar alle dagen te hebben gevast. Ook dit jaar zal ze meedoen. “De eerste dagen zijn altijd het zwaarste, maar als je eenmaal een aantal dagen erin zit en je beseft waarvoor je het doet, wordt het al een stuk makkelijker.”

Prijsstijgingen van producten tijdens Ramadan

Alhoewel moslims in Slemani de Ramadan met alle vreugde ontvangen, zit er ook een groot nadelig punt aan de komst van de heilige maand. Prijzen van consumptieartikelen stijgen soms wel drie tot vier keer. Voor mensen met een minimum inkomen hebben deze prijsstijgingen grote gevolgen.

In de binnenstad van Slemani staat de 68-jarige Noure Rashid. Hij draagt een aantal zwarte plastic tasjes in zijn hand. Hij mompelt dat het onmogelijk is dat prijzen op deze manier omhoog vliegen. “Ik geef de schuld niet aan die arme verkopers. Het is de schuld van grote firma’s en de regering. Dit zou een heilige maand moeten zijn, maar er is niks heiligs aan deze prijzen.”

Veel mensen pleiten voor het uitdelen van boetes aan dergelijke firma’s. Dit moet door de regering worden uitgevoerd. Of de regering dat op korte termijn kan verwezenlijken is nog maar de vraag, aangezien dit probleem zich ieder jaar weer voordoet.

Moslims in Nederland mogen vanavond om 21.18 uur het vasten verbreken. In Zuid-Koerdistan en Irak geldt een uur eerder. Dit staat op de website Beleven.org

Bron: Azady.nl

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=10169

Geplaatst door op 11 Aug 2010. Gearchiveerd onder Reportage. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes