De Londense straten op voor West-Koerdistan

07/10/2010 LONDEN – Londen demonstreert voor de ambtswoning van de premier van het Verenig Koninkrijk voor meer aandacht voor de onderdrukte Koerden in Zuid-Koerdistan en meer druk door de Britse overheid op de Syrische regering.

Door Dil Yilmaz
Foto: Azady.nl, Raz Jabary en dr. Jawad Mella

De demonstratie van woensdag werd recht tegenover Downing Street nummer 10 gehouden, de ambtswoning van de Britse premier David Cameron. Aan het einde van de demonstratie werd een memorandum overhandigd aan de Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin hun steun wordt gevraagd voor het harder aanpakken van de Syrische overheid voor hun mishandelingen van de Koerdische minderheid. Reden voor deze directe aanpak is het feit dat met demonstraties die voorgaande jaren voor de Syrische ambassade gehouden werden, weinig interesse wekten onder de Britse bureaucraten.

De organisatie van de demonstratie werd gedaan door dr. Jawad Mella, president van de West-Koerdistan Vereniging (WKA) in Londen en voormalige strijder van de tegenwoordig opgeven Socialistische Partij van Koerdistan (PASOK) in Zuid-Koerdistan.

Aan de demonstratie namen Koerden van alle windstreken van Koerdistan deel. Voor deze demonstratie verwierp iedereen de in onze maatschappij al jaren gezetelde partijpolitiek en ruilde tijdens de demonstraties zijn politieke voorkeur in voor gezamenlijke steun aan het protest tegen de Syrische regering.

“Ik weet ook hoe het voelt”

Niet alleen Koerden waren bij de demonstratie aanwezig, ook het Britse volk toonde zijn gezicht tijdens de demonstratie. Eén van de toeschouwers had hart voor de zaak uit te spreken en liet weten dat ook hij de pijn van de Koerden in West-Koerdistan voelt: “Ik ben Joods van oorsprong en weet dus hoe het voelt wat de Koerden in Koerdistan nu doorstaan, zonder eigen staat en jarenlange onderdrukking door verschillende regimes.”

De demonstratie werd ingeleid door een toespraak van Raz Jabary en vond plaats onder begeleiding van leuzen als “Biji Kurdistan!” en “No more stateless Kurds in Syria now!” (En nu geen staatloze Koerden in Syrië meer!). Het spandoek van de demonstranten droeg de leus “Independence for Kurdistan” (Onafhankelijkheid voor Koerdistan).


Raz Jabary spreekt de demonstraten toe, met Downing Street 10 op de achtergrond.

Toespraak Jabary

Raz Jabary, naar eigen zegge student aan de universiteit Imperial College Londen en van oorsprong uit Kerkuk (Zuid-Koerdistan) sprak de demonstranten toe met een toespraak waarin hij duidelijk maakten wat de reden voor de menigte was om zich te verzamelen.

In zijn toespraak vroeg Jabary aandacht voor het feit dat zij zich in Londen bevinden, de hoofdstad van een van de landen die een cruciale rol hebben gespeeld in de bevrijding van Irak uit de handen van het Baath regime in 2003. Hij vervolgde deze constatering met een bericht gericht aan de Syrische overheid, geleid door de Syrische Baath-partij, en verzocht haar het lot van de Iraakse partij onder ogen te zien bij het vervolgen van hun eigen ideologieën en daden, gezien de manier waarop de Iraakse Baath-partij aan haar einde kwam.

“Terwijl wij hier vandaag in Londen zijn, dames en heren, bevinden zich in het Syrische leger Koerdische dienstplichtigen die mishandeld en zelfs gemarteld worden, één voor één, elke dag.
Terwijl wij hier vandaag in Londen zijn, dames en heren, zijn er Koerdische ouders in West-Koerdistan die getuige zijn van de geboortes van hun kinderen, wetende dat zij op zullen groeien zonder dezelfde rechten als hun Arabische staatsgenoten.
Terwijl wij hier vandaag in Londen zijn, dames en heren, plannen Syrische overheidsorganen al de volgende harde onderdrukking van de Koerden die van plan zijn 21 maart te vieren als onderdeel van hun jaarlijkse culturele tradities,” aldus Jabary in zijn toespraak.


Ook verslaggevers van diverse nationale en internationale media waren aanwezig bij de demonstratie op de Londense straten.

Raz Jabary vroeg in zijn toespraak ook om speciale aandacht voor het feit dat zij vrijelijk de Londense straten op konden om te demonstreren voor de Koerdische zaak, zonder vrees voor onderdrukking door de overheid. Hij maakte ook zijn hoop kenbaar opdat dit ooit ook voor iedereen zou gelden en demonstraties als deze op een dag overbodig zullen zijn.

Tot slot bedankte hij ieder voor zijn komst en sloot als een ware politicus af met de woorden “Moge God jullie en de Koerden in Zuid Koerdistan zegenen”.

Toeristische attractie

Na deze toespraak en de demonstratie voor Downing Street 10, vervolgden de demonstraten hun missie en gingen zij als een stoet de weg op richting het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken, langs de drukke hoofdstraat Charles Street, onder begeleiding van vele geïnteresseerde toeristen.

Een video van de toespraak gehouden tijdens de demonstratie kan hierteruggevonden worden.

Meer informatie over de West-Koerdische problematiek:
West-Koerdistan Deel I: Gevangen in de Arabische Gordel
West-Koerdistan Deel II: Staatloos en onderdrukt

Bron: Azady.nl

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=10324

Geplaatst door op 7 Oct 2010. Gearchiveerd onder Reportage. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes