Grondwettelijk bepaalde onrecht

10/10/2010 DEN HAAG – De Turkse grondwet, dat in de loop der tijd meerdere malen is herschreven, discrimineert Koerden en andere etnische minderheden, meent Serhat Yildirim. In zijn vandaag verschenen artikel Onrecht van de Turkse gerechtigheid op Azady schrijft Yildirim dat het “één volk, één staat” in Turkije nog altijd stand houdt.

Door een van onze redacteuren
Foto: De Pers

De grondwet van Turkije is recentelijk gewijzigd aan de hand een bevolkingsreferendum. Nog steeds is er echter vanuit de Koerdische kant veel weerstand tegen deze wetgeving. De grondwet wordt gezegd discriminerend te zijn jegens etnische minderheden binnen de Turkse staatsgrenzen, met name de Koerden.

Serhat Yildirim schrijft in zijn artikel Onrecht van de Turkse gerechtigheid dat deze discriminatie afkomstig is uit het feit dat de grondwet gebaseerd is op het Kemalisme, de ideologie van de wijle eerste Turkse president van Turkije Mustafa Kemal Atatürk. Volgens deze ideologie is het Turkse volk het enige volk binnen Turkije. Yildirim laat weten dat het bestaan van andere bevolkingsgroepen of culturen binnen Turkije aan de hand van deze ideologie wordt ontkend of zelfs onmogelijk wordt gemaakt.

Kilk hier om naar het artikel te gaan.

Bron: Azady.nl, ANF

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=10335

Geplaatst door op 10 Oct 2010. Gearchiveerd onder Nederland. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes