Bergenland Koerdistan

Koerdistan

Koerdistan is een groot land in het Midden-Oosten, het is het grondgebied waar de Koerden leven. Het land heeft echter geen onafhankelijke status. Koerdistan valt momenteel binnen de grenzen van verschillende landen. Zo beschikt Turkije over een groot deel van het Koerdisch land. Verder zijn Iran, Irak en Syrie de landen die ook over een groot deel van Koerdistan beschikken.

Bij de oprichting van moderne nationale staten na de eerste wereldoorlog, werd in het verdrag van Sevres naar de onafhankelijkheid van de Koerdistan verwezen. De hoop op een soevereine staat veranderde echter in een nachtmerrie met de totstandkoming van het verdrag van Lausanne, waarin het rijke grondgebied van de Koerden onder de Turken, Perziërs en Arabieren verdeeld werd. Sindsdien zijn er een aantal revoluties en opstanden geweest om het recht op zelfbeschikking terug te krijgen. Dit resulteerde in de meeste gevallen tot genocides, vernietiging van steden, massale executies, gifgasaanvallen, bombardementen en heel veel verlies in zowel materiële als immateriële zaken.

Toch zijn er successen te benoemen. Zo hebben de Koerden ondanks de discriminatie hun identiteit behouden en is de Koerdische cultuur verder gebloeid. Een deel van de Koerden in Irak leeft in semi-onafhankelijkheid. Er zijn tal van Koerdische televisiestations, kranten en internetsites die de stem van meer dan 30 miljoen Koerden proberen te verkondigen.

Koerdistan staat bekend om zijn grote bergen. Het land kent alle vier de seizoenen. Het verschil in temperatuur kan tussen de winter en zomer 50 graden bedragen. Veel Koerden ervaren de maanden maart en april als aangename maanden, omdat de natuur dan het mooist tot uitdrukking komt.

Op 21 maart van ieder jaar vieren de Koerden Newroz. Het is de grootste nationale feestviering. Het is de eerste dag van de Koerdische kalender. De onderdrukte Koerdische bevolking ziet deze dag als een verzetsdag om de eigen identiteit opnieuw te benadrukken. Het is een dag waar iedereen met enthousiasme ernaar uitkijkt.

Door de politieke conflicten zijn er honderdduizenden Koerden gedwongen geweest om hun land te verlaten. Daardoor zijn er ook grote Koerdische gemeenschappen in West-Europa en andere landen te vinden.

Azady
Lees meer van Azady
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=12635

Geplaatst door op 25 Oct 2010. Gearchiveerd onder Geen categorie. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes