Zuid-Koerdistan

Zuid-Koerdistan

Welkom in Koerdistan! Dit is een reispagina om je een beetje op weg te helpen of een idee te geven van wat je allemaal zou kunnen doen of bezichtigen, mocht je van plan zijn naar Koerdistan te gaan. Uit praktische overwegingen is er in deze toerisme sectie onderscheid gemaakt tussen de gebieden waarin Koerdistan verdeeld is. Uiteraard is dit lang niet alles, maar slechts een greep uit de to-do’s en to-see’s in het gebied. Heeft u suggesties voor deze pagina? Mail naar info@azady.nl met als onderwerp ‘Reispagina’.

Bezienswaardigheden

Qalat

Kasteel van Hawler met een rijke geschiedenis. Lees ook: Qalat in Hawler krijgt grote beurt.

Halabja (Helebce)

Een stad dat veel te verduren heeft gehad onder het regime van Saddam Hussein. Het Halabja monument symboliseert de genocide van 1988, waarbij vele onschuldige Koerden door gasaanvallen om het leven zijn gekomen.

Foto: Halabja Mounument (BBC)

Dukan (Dûkan)

Bij het meer van Dukan zijn velerlei rondvaartbootjes en andere ontspannende recreatiemogelijkheden.

Pank (Pank)

Een soort resort met bungalows en attracties, volgens de eigen campagne een “toeristendorpje”, gelegen tussen de Koerdische bergen. Zie: http://rawandoz.com.


Azady Park (Azadî Park)

Een park in Slemani ter ere van Koerdische martelaren, die overleden zijn in de beruchte gevangenissen ten tijde van Saddam Hussein, waar ze door leden van de Ba’ath-partij zijn gemarteld.

– Park van Sami Abdulrahman, Park van Shaneder (Şandêr)  en Park van Mnare zijn voorbeelden van andere fraaie parken in Hawler (Hawlêr)

Winkelgelegenheden

Er zijn in de recentere jaren vele grote winkelcentra gebouwd in Zuid-Koerdistan. Zo heb je het Amerikaansachtig grote winkelcentrum “Majdi Mall” in Hawler. Maar ook Slemani kent er een paar, zoals Maxi Mall, Galleri Mall en de Zara.

Populaire picknickgelegenheden


Picknicken is erg populair in Koerdistan. Door de prachtige natuurgebieden met bergen en watervallen zoekt de lokale bevolking altijd naar een reden om de auto te pakken of een busje te huren voor de hele familie, om lekker met z’n allen op ‘seyran’ (picknick) te gaan. In deze bekende picknickoorden kun je vaak naast mooie uitzichten ook restaurantjes, kraampjes, kebabhuizen en theehuizen vinden:

– Bekhal (Bêxal) in Hawler (Hawlêr)

– Sulav (Solav) in Duhok (Dûhok)

– Jundian (Jûndîyan) in Gali Ali Bag (Galî Alî Beg)

– Ahmadawa, Sar Chnar, Azmar (Slemani).

Praktische zaken

Valuta: Iraakse dinar.

1 € = 1631 Iraakse dinar

Op het vliegveld, bij banken (in de grote steden) en wisselkantoren kunt u uw munteenheid wisselen voor het lokale betaalmiddel. U kunt niet met uw pinpas of creditcard pinnen, wel wisselen.

Visum: niet nodig.

Vliegen:

http://www.erbilairport.net/

http://www.sul-airport.com/

Vanuit vliegveld: vertrekken bussen en taxi’s naar de stad. Ook kunnen auto’s en bussen gehuurd worden.

Weer

In Zuid-Koerdistan heerst er een landklimaat. Het weer kun je volgen via Accuweather.

Regionale Regering van Koerdistan (KRG)

http://www.krg.org/


Hotels Hawler (Hawlêr)

Erbil International Hotel: http://www.erbilinthotel.com.

Khanzad Resort: http://www.khanzadresort.com

Chwar Chra Hotel: http://www.chwarchrahotel.com.

Hotels in Slemani (Slêmanî): Slemani Palace, Lalezar Hotel, Shahram Hotel

Azady
Lees meer van Azady
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=12637

Geplaatst door op 25 Oct 2010. Gearchiveerd onder Geen categorie. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes