Pilaw rijst voor beginners (birincî pîlawê), met kip en wortel

Ingredienten:

400gr rijst

2 wortels (géén winterpenen)

1 eetlepel zout

2 theelepels zout

2 theelepels zwarte peper

200gr kipfilet

50gr roomboter

Zonnebloemolie

Water

Voorbereiding

– Laat de rijst van te voren ongeveer twee uur lang in een kom met zout water weken. Voeg zoveel (lauw) water aan de rijst toe dat het ongeveer een vinger breedte boven de rijst uitkomt. Gebruik een eetlepel als maat voor de zout voor het water.

Giet na twee uur de rijst af en spoel het drie keer om met koud water.

– Snij de wortels in vier langwerpige stukken en snijd deze vervolgens in kleine (driehoekige) schijfjes.

– Snij de kip in kleine stukken

Bereiding

– Verhit zonnebloemolie in een pan en bak hierin de worteltjes gaar. Dat ze gaar zijn is te merken aan het feit dat ze lichter van kleur en zachter worden.

Foto 1

– Voeg vervolgens de kip er aan toe en roerbak het geheel totdat de kip goed gaar is. Zorg er voor dat dit niet op hoog vuur gebeurt, anders brandt het geheel aan. [Foto 1]

– Voeg tijdens het bakken van de kip 2 theelepels zout en zwarte peper toe. Roer het geheel goed zodat alles goed mengt.

– Als de kip gaar is kan de rijst er bij. Voeg de rijst toe en giet er direct heet water bij. Doe er zoveel water bij zodat de waterspiegel ongeveer een halve centimeter boven de rijst uitsteekt.

Foto 2

– Voeg nu ook het blokje roomboter toe. Voeg de roomboter niet eerder toe, want dan brandt het aan. [Foto 2]

Foto 3

– Roer om het geheel te mengen en laat het koken op hoog vuur. Nadat het geheel onder hoog vuur aan de kook is gebracht, kan de deksel er op om het op laag vuur ongeveer een kwartier tot twintig minuten door te laten pruttellen. Hierna hoort de rijst gaar te zijn. Proef echter om te controleren of dit ook het geval is en of de smaak wat betreft zout en zwarte peper goed zit. [Foto 3]

Foto 4

– Roer het geheel met een pollepel zodat de rijst loskomt. Er is een grote kans dat de rijst nog behoorlijk vochtig is. Een tip is dan om twee vellen keukenpapier of twee servetjes over de opening van de pan heen te spannen en vervolgens de deksel er op te doen. Dit zorgt er voor dat de overtollige vocht wordt opgenomen door de servetjes. [Foto 4]

Laat het geheel (met de deksel er op) ongeveer tien minuten tot een kwartier staan zodat het kan intrekken alvorens het geserveerd wordt.

– Serveer en smullen maar!

Azady
Lees meer van Azady
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=12661

Geplaatst door op 26 Oct 2010. Gearchiveerd onder Lifestyle & Entertainment. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 reacties voor “Pilaw rijst voor beginners (birincî pîlawê), met kip en wortel”

  1. PlanetRose

    Alles met rijst, mislukt altijd bij mij. T.T

  2. zoidberg

    Ik heb dit gemaakt thuis. Best lekker geworden hoor! Alleen jammer dat het eindresultaat niet op de site staat… Ik heb zelf wel een foto van gemaakt. Vond ik heel wat van mezelf om Koerdisch te koken ;)

  3. hkurd

    Ziet er echt lekker uit, eigenlijk verwachtte ik eerst yaprax.

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes