Universitaire sport heeft regeringssteun nodig (Rêzan Belli)

Ondanks een grotere overheid steun voor universitaire sporten in Koerdistan is er nog steeds een gebrek aan de basis behoeften, zeggen vele gymleraren en studenten. Ik geloof niet dat de regering genoeg aandacht geeft aan de studie lichamelijke opvoeding, zei de 19 jaar oude Nadia Loqman, een student van de Universiteit van Lichamelijke opvoeding. Zij houdt het Koerdische onderwijsministerie verantwoordelijk voor dit probleem.

Tijdens de hoorcolleges, zouden de leraren van de Universiteit Lichamelijke opvoeding veel college uren toewijzen aan andere onderwerpen, zei zij. Dit kost de leraren erg veel tijd, en lichamelijke inspanning en hierdoor zijn ze minder enthousiast over het sport vak zelf. Wij zijn namelijk niet goed opgeleid op de middelbare school hoe we het beste met de lichamelijke opvoeding om moeten gaan. Dit is de bron van ons probleem nu, zei Loqman ook nog.

Azad Hassan Qadeer, het hoofd medewerker bij de universiteit, zei dat KRG in 1998 het eerste college vestigde, welke een ruimte gaf voor meer dan 500studenten. De Baath partij wilde absoluut geen universiteit voor 1992.

De KRG steunt nu de universiteit en dat wel te zien, want het gaat nu stap voor stap richting professionaliteit. Hassan Qadeer zei wel dat er nog wel beperkingen zijn. Er is slechts één zaal voor praktijkoefeningen en er is geen binnenzwembad.

Koerdische hulpdocent Radhwan Hameed vindt sporten in het leven erg noodzakelijk, omdat het zowel een goede invloed heeft lichamelijk als geestelijk vlak. Hij beweert dat na de oorlog in 2003, veel mensen aandacht begonnen te geven sport en veel mensen colleges wilde bijwonen. Hij klaagt wel over de voorzieningen, zoals sportmaterialen, goede tennisbanen, sporthallen en een geschikt stadium om atletiek te kunnen beoefenen. Als die voorzieningen verbeterd worden en ook goed opgeleide leraren zijn, dan kunnen de sportscholen betere prestaties leveren. Één van de mogelijkheden is een groter budget, maar de docenten moeten ook meer ervaring opdoen. Het zou goed zijn om Koerdische docenten naar het buitenland te sturen om meer ervaring te laten opdoen en contacten op te bouwen met buitenlandse universiteiten.

Net als andere colleges geeft het departement van lichamelijk onderwijs ook plaats aan andere delen van Koerdistan, wat een goede stap naar de Koerdisch eenheid is.

Een voorbeeld hiervan is de worstelkampioen Kamaran Abkan uit Oost-Koerdistan. Hij zei dat de overheid de sporten eveneens moeten steunen en ervan moeten realiseren hoe belangrijk sport is op het politiek gebied. Kamaran Abkan vindt dat een atleet zichzelf kan zich kan verbeteren en zijn land kan helpen aan het winnen van een medaille. “Sport is een teken van identiteit van elke natie. Op vredesmomenten vechten veel atleten voor hun nationale identiteit. Wij kunnen door sport vriendschappelijke relaties bouwen tussen naties en een weg bouwen richting de wereldvrede”.

Het is erg belangrijk dat de universitaire Koerdische sport verder wordt ontwikkeld, net als alle andere onderdelen van het Koerdische onderwijs.

Vertaald door Azady sportcorrespondent Rêzan Belli

Bron: Hewler Globe

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=134

Geplaatst door op 18 Dec 2005. Gearchiveerd onder Welzijn. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes