Stop de assimilatie!

Op 18 oktober 2010 waren alle ogen vanuit Turkije, Koerdistan en het Europese parlement gericht op mijn Amed. Het proces van de Vereniging der Koerdische Gemeenschappen (KCK), de vermeende stedelijk uitbreiding van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) begon met 151 verdachten, waaronder burgemeesters en diverse politici. Ook volgden ongeveer driehonderd advocaten samen met vele lokale en buitenlandse waarnemers nauwgezet de zaak. De verdachten worden ervan beschuldigd lid te zijn van een gewapende organisatie. Tijdens de hoorzitting hebben ze aangegeven de verdediging in hun eigen taal, het Koerdisch, te willen doen. De rechtbank heeft dit verzoek afgewezen.

De PKK liet tevens weten het unilaterale staakt-het-vuren te hebben verlengd tot de zomer van 2011. Het vorige liep op 30 oktober 2010 af. Ook heeft de PKK aangegeven dat als de Turkse regering met een vreedzame oplossing komt, zij dan bereid zullen zijn de wapenstilstand voor onbepaalde tijd te verlengen. Dit is niet de eerste keer dat de PKK een eenzijdig wapenstilstand aankondigt. Sterker nog, hiervoor hebben zij volgens mij al zeven of acht keer aangegeven dit te willen. Jammer genoeg is de Turkse regering geen enkele keer serieus ingegaan op dit verzoek. Telkens liet de Turkse regering weer weten dat de PKK zich onvoorwaardelijk moet overgeven, anders zouden zij uitgeroeid worden. Om eerlijk te zijn, heb ik nu nog steeds weinig vertrouwen in de Turkse regering en geloof ik niet dat ze nu wel een vreedzame oplossing hebben voor de Koerdische kwestie.

Ook heb ik absoluut niet het gevoel dat de Turkse regering wil dat de PKK de wapens neerlegt, zodat de Koerdische kwestie opgelost kan worden. Neem eens het proces van de burgemeesters en Koerdische politici als voorbeeld. De mentaliteit van het Turkse regime is te vergelijken met de mentaliteit van Ottomaanse Sultans en die van Ataturk en zijn vrienden. Je mag een Koerd zijn, zolang je maar van dienst bent. Je vormt echter een gevaar voor de Turkse Islamitische Republiek als je weigert en kiest te zijn wie je wil zijn als Koerd. Een voorbeeld hiervan is de staatszender TRT-6, die sinds vorig jaar in het Koerdisch uitzendt. Een ander voorbeeld zijn de Koerdische volgelingen van de Turkse president Erdogan. Zolang zij in dienst zijn van de Turkse regering, kunnen zij een Koerd zijn en mogen zij in het Koerdisch propaganda maken voor de Turkse regering. Aan de andere kant zitten tientallen Koerdische intellectuelen, politici, journalisten vast, omdat zij in het Koerdisch willen denken, schrijven en communiceren.
Deze mentaliteit heeft de PKK gecreëerd, daarom zal het uitroeien van PKK geen oplossing zijn voor de Koerdische kwestie. Deze kwestie heeft de PKK gecreëerd, niet andersom.

Eén ding weet ik zeker: de Koerden en Turken zijn deze oorlog meer dan zat! De gewapende strijd heeft zijn tijd gehad en de Turkse kant weet ook heel goed dat zij met geweld de Koerdische kwestie niet kunnen oplossen. Daarom moeten de Turkse regering en de PKK heel goed na gaan denken over hoe zij de Koerdische kwestie op kunnen lossen.

Celal Altuntas

Opinie en Debat
Lees meer van Opinie en Debat
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=13675

Geplaatst door op 19 Nov 2010. Gearchiveerd onder Debat, Opinie & Debat. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 reactie voor “Stop de assimilatie!”

 1. Indigo

  Welvaart, democratie, rust en stabiliteit brengt de oplossing.
  Zo kunnen mensen elkaar vergeven, keert de rust toe, neemt het vertrouwen toe, wordt de democratie beter en is men niet angstig om ook anderen dat te gunnen, wat ze voor hunzelf van vanzelfsprekend achten.
  De PKK moet ook realistisch zijn, het is niet de jaren ’80 meer, de situatie nu t.o.v. die tijd is velen malen beter.
  Ik vraag me af, of als het in die tijd zo zoals nu was geweest, mensen de wapens zouden oppakken? Als hierop het antwoord nee zou zijn vraag ik me af waarom nu nog wel dan? Ik denk dat men zonder vechten met wapens, maar 100% gericht op het parlement meer zal bereiken dan met vechten.
  Vechten zorg ervoor dat mensen conservatief en behoudend reageren, zoals bijvoorbeeld het geven van dood normale rechten aan burgers, wordt gezien als het toegeven aan terreur. Mensen moeten die link niet leggen, moeten zaken los kunnen zien, daarom zou het ook ten goede komen, als er rust is en blijft.

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes