Eid op z’n Gronings!

Daar zit je dan, in je eentje op je kamer in de stad waar je sinds kort kennis mee hebt gemaakt. Op de een of andere manier is het is toch anders. Het is niet zoals het hoort. Vrijdag is het tentamen al, dus elke seconde telt. Zuslief heeft net uitgebreid gedoucht, haar mooie outfit (inclusief haar super pumps) aangetrokken, aandachtig haar make-up opgedaan en, zo leuk als ze doet, in een driehoekje haar parfum opgespoten. Ze checkt zichzelf voor de laatste keer in de spiegel en glimlacht naar me terwijl ik de medelijden kan zien in haar ogen, alsof ik een verzopen katje ben dat haar mede zwerfkatjes kwijt is geraakt. “Goed leren hè!” zegt ze nog, om me een beetje moed aan te praten. “Hm hm” knik ik, terwijl ik het liefst in huilen zou willen uitbarsten. Ik voel me ziek en typisch “als een vrouw”. Ja, op die manier ja!

Ik heb mijn eerste onvoldoende terug en moet dus no matter what de aankomende toets halen. Daarnaast heb ik nog een deadline staan voor de onvoldoende die ik mag verbeteren en verwacht ik van mezelf nog een minuutje voor mezelf… oké niet eens zozeer dat minuutje. Ik wilde dat ik gewoon zoals alle andere mede ‘diehards’, die twee maandjes terug hongerig de dagen hebben doorgebracht, met als doel op een uitgebreide, maar vooral ook fijne manier, het einde van deze heilige maand te vieren. Met je ouders en geliefden, zonder enige stress en misschien vooral het belangrijkste: VRIJ! Dat ik nu niet in de les zit, betekent namelijk niet dat ik vrij heb. Het betekent dat ik me te beroerd voel, mentaal en fysiek, om mezelf naar school toe te dragen. Wat een gejammer allemaal, maar tóch is het zo!

Stel je eens voor dat ik nu in Zaxo (Zuid-Koerdistan) zou zijn. Wauw! Dat is het eerste wat ik dan te zeggen zou hebben. Het zou zo’n picture perfect dagje zijn. Dan zouden we die dag vroeg opstaan om het huis nog net iets netter en net iets schoner te maken dan normaal. Vandaag is het namelijk een speciale dag, speciaal voor het hele land. Moslim of niet moslim, overal kun je de sfeer van het feest proeven. Nadat het huis in orde zou zijn, zouden we ons om kunnen kleden in de meest fantasierijke en bijna verliefde kleuren en in stoffen die je normaal voor speciale gelegenheden zou gebruiken, zoals bruiloften of verjaardagen. De vrouwen dragen met trots het goud dat ze bezitten en normaal alleen op grote gelegenheden zouden dragen. En ouders geven hun kinderen een cadeautje. Meestal is dat een zakcentje dat binnen no time aan de kleine zakjes met Sumak (rozig zuur goedje) of de Asbari (ook weer een zuur, roodachtig ijsje in de vorm van een bekertje, soms hard, soms zacht.. maar vooral heerlijk) wordt uitgegeven.

Maar eigenlijk zijn het de moeders die de kers zijn op deze heerlijke taart. Deze kers (moeders) begint namelijk al vroeg met het koken van uitgebreide en heerlijke gerechten, die van begin tot eind hun eigen geuren hebben. Aan de geuren kun je stiekem al raden hoever ze is… Ruikt het naar gekookte kip of kippensoep, dan is ze pas echt begonnen. Ruikt het naar gebakken amandelen, rozijnen en kip, dan weet je dat het niet lang meer duurt voor je mag snoepen van de oh zo bekende, maar toch altijd lekkere, maaltijden.

Al met al, zou het een vermoeiende, mooie, feestelijke, lange dag zijn. Een dag die voor ieders gevoel toch te snel eindigt. Dit alles moet ik nu missen. Toch wil ik jullie op het hart drukken vooral te genieten van deze speciale dagen, waarop je samen met de allerbelangrijkste mensen in je leven kunt zijn. Bij deze zeg ik: “Jazhnatan piroz bet, Eida wa piroz beit, Eid Saeed!”

Sara Safary

Opinie en Debat
Lees meer van Opinie en Debat
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=13678

Geplaatst door op 19 Nov 2010. Gearchiveerd onder Column, Opinie & Debat. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 reacties voor “Eid op z’n Gronings!”

 1. Koerdisch_Prins

  Sara xan, Mooie artikel en een mooie foto!

 2. Suikerspin

  Leuk, als een frisse wervelwind op de website! Ik hoop dat jij ook een mooi offerfeest hebt gehad en dat al het leren zijn vruchten heeft afgeworpen… Ohja nog een ding, je verhaal was wel een beetje chaotisch, probeer daar misschien op te letten de volgende keer dat je schrijft :) ga zo door!

 3. zengilsaadulla

  wooooow make we wanna be in zaxo againXD made this account only to say thatXD

 4. PlanetRose

  @ ^

  Me too!!! Ik heb nog nooit suikerfeest gevierd in Zaxo maar al die verhalen die ik hoor als ik daar op vakantie ben, maken me altijd stikjaloers. Voor diegene die dit jaar wel op vakantie gaan, o.a ik….kunnen Eid daar meemaken. AAAAAAAAAAAAH! :D Nouja Insh’Allah!!

  Met Eid neem ik gewoon vrij van school en niemand die mij tegenhoudt om het te vieren maar ik ga wel de hele dag met een gevoel rondlopen van ‘Verdomme, ik moet nog zoveel doen’ . Sucks bigtimes!

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes