SP wil € 200.000 reserveren voor Halabjamonument

Persbericht SP

Den Haag, 30-11-2010

De SP fractie in de Haagse gemeenteraad is de afgelopen raadsperiode zuinig geweest. Afspraak is dat niet gebruikte fractievergoedingen worden terug gestort in de kas van de gemeente. Dus stort de fractie een bedrag van € 191.843 terug. “Een uitstekend bewijs dat de riante vergoedingen voor Haagse politieke partijen met zeker 20% omlaag kunnen.” aldus fractievoorzitter Ingrid Gyömorei. De SP heeft ideeën genoeg waaraan het geld besteed kan worden. Ingrid Gyömorei stelt als eerste voor om nu eindelijk een blijvend gedenkteken of monument ter nagedachtenis aan de gifgas aanval op Halabja in Iraaks Koerdistan op te richten. Bij deze aanval kwamen naar schatting 5000 inwoners om het leven.

De laatste jaren komen de Koerden bijeen in Den Haag aan het plantsoen tegenover het OPCW, de instelling die toeziet op de naleving van het verbod op chemische wapens. Den Haag is ook voor de Koerden de juridische hoofdstad van de wereld; een stad van vrede en gerechtigheid. Volgens de SP verdient deze herdenking, die altijd waardig is verlopen, een blijvend gedenkteken in de gemeente Den Haag.

Al jaren op een rij herdenken Koerden in Nederland in maart de gifgasaanval die van 15 tot 19 maart 1988 werd uitgevoerd op Halabja in Iraaks Koerdistan. De gebruikte gifgassen zijn vermoedelijk geleverd door Westerse landen. De Nederlander Frans van Anraat is op 23 december 2005 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het leveren van de grondstoffen voor het gifgas.

Veel etnische groepen die met groot verdriet zijn geconfronteerd hebben in Nederland een monument of gedenkteken waar zij jaarlijks bijeenkomen. De Armeniërs herdenken jaarlijks op 24 april de genocide uit 1915 bij een monument op de begraafplaats De Boskamp in Assen. De Surinaamse gemeenschap herdenkt op 8 december de Decembermoorden uit 1982 bij een gedenkteken aan de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Samen met de Koerdische gemeenschap ijvert de Tweede Kamerlid Harry van Bommel al enkele jaren voor een blijvend gedenkteken of monument ter nagedachtenis aan de volkerenmoord op de Koerden.

In december zal Van Bommel op uitnodiging van de Koerdische Regionale regering naar Iraaks Koerdistan reizen om daar te spreken over internationale erkenning van de genocide op de Koerden en de stichting van een monument in Den Haag.

Meer informatie via SP-fractievoorzitter Ingrid Gyömörei (06 145 96 294 )
En Harry van Bommel (06-22788043)

Azady Achtergrond
Achtergrond
Lees meer van Achtergrond
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=14138

Geplaatst door op 2 Dec 2010. Gearchiveerd onder Extra, Onder de aandacht. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 reacties voor “SP wil € 200.000 reserveren voor Halabjamonument”

 1. hkurd

  Een heel goed idee van de SP, iedereen moet het weten!

 2. PlanetRose

  Dit zou echt veel betekenen voor mij en denk dat dit ook zou gelden voor meer mensen

 3. ghandi

  als ik het weer aan herinnert wordt raakt mij heel diep. voor mij betekent ook veel.

 4. Dli_mn

  Wow echt een goed idee…:)

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes