Koerden hebben Koerdische gezondheidszorg nodig

Foto: alphatronsecuritysystems.nl

WAN – Uit een enquête van de Wan-Colêmerg (Van-Hakkari) Medische Raad onder het medische personeel komt naar voren dat 94,5% voorstander van Koerdische dienstverlening binnen de gezondheidszorg is.

In een geschreven verklaring heeft de voorzitter van de Medische Raad prof. dr. Özkan Ünal bekend gemaakt dat het gedeelte van het volk, waaronder met name de vrouwen, dat geen Turks spreekt, veel moeite ondervindt om zijn gezondheidsklachten te kunnen verwoorden. Hiermee wordt het de behandelende artsen moeilijk gemaakt om de juiste diagnose te stellen en de patiënten te behandelen

Om de communicatie problemen die de taalbarrière vormt in kaart te kunnen brengen, heeft de Medische Raad een enquête gehouden onder het medische personeel, dat voor ruim tachtig procent uit artsen en voor de rest uit verpleegsters en overig personeel bestond. In de enquête kwamen vragen naar voren, over of het personeel het Koerdisch beheerste, Koerdisch nuttig vond om communicatie met de patiënt en de families ervan te bevorderen, of zei bereid zouden zijn Koerdisch te leren en of het een goed idee zou zijn als de Medische Raad taalcursussen zou aanbieden.

Uit de enquête is gebleken dat bijna zeventig procent van het personeel belemmerd is in zijn werk door de taalbarrière. 94,5% zegt dat het beheersen van het Koerdisch de communicatie en daarmee de behandeling van de patiënt en de kwaliteit van de gezondheidszorg zal doen toenemen. Tot slot heeft zo’n driekwart aangegeven te vinden dat het personeel cursussen Koerdisch aangeboden moet krijgen.

Ünal heeft te kennen gegeven dat hij meent dat het leren van Koerdisch aan het medische personeel, de kwaliteit van de gezondheidszorg in het gebied fors zal doen toenemen.

Bron: Azady.nl, ANF

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=14204

Geplaatst door op 5 Dec 2010. Gearchiveerd onder Nieuws, Welzijn. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

6 reacties voor “Koerden hebben Koerdische gezondheidszorg nodig”

 1. Indigo

  Grappige analyse vanuit de zorg.
  Je zou ook kunnen stellen, dat als die mensen Turks spreken, er kennelijk geen probleem is. Vindt het wel sympathiek, dat ze de oplossing zoeken in zelf de taal leren. Of dat dan ook de oplossing is betwijfel ik.
  Zijn er overigens geen Koerden die geneeskunde studeren?
  Of blijven die, die het gestudeerd hebben achter in Istanbul?

  • serdo

   indigo gun je het ons niet? na alles wat we in Turkije moesten doormaken zover jij weet natuurlijk.
   want altijd weten de turken maar 30% van wat erin in hun land gebeurd.

 2. Indigo

  serdo > Begrijp me niet verkeerd Serdo, ik gun je de wereld.
  Het probleem is.
  Men kaart een probleem aan, de oplossing wordt gezocht in het leren van een taal anders dan die van je eigen. Terwijl de betreffende ziekenhuizen in Turkije zijn. Je zou kunnen voorstellen, dat Koerden die medische studie hebben gedaan in hun regio aan de slag gaan als arts etc, kennelijk gebeurt dit niet, dan denk ik dat het geen reeele oplossing is, dat je mensen na jaren studie om medisch specialist te worden te vragen een cursus Koerdisch te gaan volgen.
  Er is onderwijs, gratis onderwijs in het Turks, nagenoeg iedereen spreekt deze taal, spreek je hem niet, is het heel vervelend, neem je maar familie mee die het wel kan, als die taal zo belangrijk is, ga dan in de KRG regio naar de ziekenhuis.
  Waar het mij omgaat is, dat je niet kan verwachten, dat ze in het ziekenhuis een tweede taal gaan leren, omdat sommigen geen Turks willen spreken.
  Dat gaat mij te ver.

  • serdo

   indigo ben jij vergeten hoe die kemalisten de Koerden met afslachtigen en martelingen het Turks heeft aangeleerd? .. of ontken je dit?..
   dus hoe egoïstisch kun jij zijn dat jij vind dat turken die in Koerdische steden werken geen Koerdisch hoeven te leren?
   dan zeg jij : dit is Turkije, wij turken in nederland smeken toch ook niet om turks te praten overal.
   dan zeg ik :
   Als wij in oost-Turkije (ons gebied/land van herkomst) onze eigen taal niet kunnen gebruiken waar op deze wereld kunnen wij dat wel doen?
   vind je het niet triest dat het allemaal zo moest gaan?
   wie zijn jullie eigen om te bepalen dat een volk zich moet gaan gedragen als turken en overal maar turks moeten spreken.
   Allah heeft deze volk op aarde gezet als Koerden met een taal dat Koerdisch genoemd word.. jullie hebben nooit iets anders met ons gedaan dan dit te vernietigen, assimileren, verdrijven.. vraag je zelf af waarom?? geef mij aub 1 reden waarom??
   kom niet met turkse argumenten als : koerdisch was maar een paar jaar verboden en voor de rest hebben wij jullie nooit iets aangedaan.
   typische turkse praatjes.
   over israel praten kunnen jullie wel maar als het aankomt op jullie zelf..

   hoeveel dorpen heeft israel van de palestijnen vernietigd? rond de 400.. laten we zeggen 500??.. alleen al in de jaren 80/90 zijn er op zn minst 4.000 koerdische dorpen vernietigd en dan praten we niet over de verwoeste dorpen en gedopteerde koerden in de tijd van ataturk .. hoeveel palestijnen zijn er vermoord ?? laten we zeggen 100.000.. jullie afslachtingen tijdens de tijden van ataturk loopt over de 100`den duizenden plus de 20.000 onopgeloste moorden in de jaren 80/90 niet bijgeteld.. en zo kan ik uren doorgaan

   jullie voeren letterlijk strijd met de schepping en de wil van Allah.

   ik hou het nu zeer beperkt en kort.
   denk erover na. zoek de waarheid.. jou media vertelt jou leugens.. word wakker.. sterkte, sterkte en nog is sterkte..

 3. ikkeniethoor

  dus jij weet niet waarom we geen turks willen spreken? ( althans de Koerden in Noord-Koerdistan)

 4. Indigo

  Serdo >

  “indigo ben jij vergeten hoe die kemalisten de Koerden met afslachtigen en martelingen het Turks heeft aangeleerd? .. of ontken je dit?..”

  Dat is onzin ja.
  Immers blijken er kennelijk mensen te zijn die het nog steeds niet spreken, zijn ze die vergeten te martelen?
  Je moet dingen niet door elkaar gooien.
  Wat je zegt, heeft niets met taal te maken.

  “dus hoe egoïstisch kun jij zijn dat jij vind dat turken die in Koerdische steden werken geen Koerdisch hoeven te leren?”

  Het zijn Turkse steden, geen Koerdische steden, als je dat nu eens beseft, snap je ook waarom het geen je zegt, onzin is.
  Overigens noem jij die steden Koerdisch, als je de historie van de steden bekijkt, zijn het geen Koerdische steden, je bent ze uiteindelijk gaan bewonen, dat is heel wat anders.

  “Als wij in oost-Turkije (ons gebied/land van herkomst) onze eigen taal niet kunnen gebruiken waar op deze wereld kunnen wij dat wel doen?”

  Dit is toch niet aan de orde? Je kan toch Koerdisch spreken, niemand verbiedt je dit. Het gaat in deze om bezoeken aan het ziekenhuis, niet om het wel dan niet kunnen spreken van de taal. De mensen in het ziekenhuis spreken geen Koerdisch. Overigens kun je wel Koerdisch spreken in N-Irak in de KRG gebieden, althans ik neem aan, dat ze daar in het ziekenhuis geen Turks maar Koerdisch spreken. Je moet niet overdrijven beste man.

  “vind je het niet triest dat het allemaal zo moest gaan?”
  Natuurlijk vind ik het jammer, maar mensen moeten de discussie zuiver voeren, vroeger klaagde men dat ze de taal niet mochten spreken, nu ze dat weer mogen, moet het onderwezen worden, nu dat particulier geregeld is, moeten de doktoren in de gebieden kennelijk Koerdisch volgen, dat gaat mij allemaal veel te ver. Nee, in het Ziekenhuis, gemeente, rechtszaal etc, spreken we Turks, dat geldt voor een ieder, ook Koerden.

  “wie zijn jullie eigen om te bepalen dat een volk zich moet gaan gedragen als turken en overal maar turks moeten spreken.”

  Dat bepaald de meerderheid, de meerderheid is niet Koerdisch, zo werkt een democratie Serdo. Het is de meerderheid die beslist. En ze vragen niet om je als Turk te gedragen, dat maak jij er weer van.

  “Allah heeft deze volk op aarde gezet als Koerden met een taal dat Koerdisch genoemd word.. jullie hebben nooit iets anders met ons gedaan dan dit te vernietigen, assimileren, verdrijven.. vraag je zelf af waarom?? geef mij aub 1 reden waarom??”

  Waar haal jij de wijsheid vandaan om te stellen dat Allah dat heeft gedaan?
  Het woord Koerd dateert ergens 1500 benoemd door een Arabier. Het Koerdisch als taal is ook niet erg oud. Je bent overigens een tak vanuit het Iraanse volk, dat is allemaal ver na dat Allah de mens op aarde zetten.
  Dat je vroeger andere naampjes hanteerde is een feit, immers waar komen de namen Medes/Guti/Gution/Qarda/Hurri etc vandaan? Allen namen rijken waaraan de Koerden zich liëren. Waar was Allah & de Turken toen dan?

  “kom niet met turkse argumenten als : koerdisch was maar een paar jaar verboden en voor de rest hebben wij jullie nooit iets aangedaan.
  typische turkse praatjes.
  over israel praten kunnen jullie wel maar als het aankomt op jullie zelf..”

  Los van wat wij hebben gedaan, immers daar spreken jullie maar al te graag over. Laten we het eens omdraaien. Wat hebben jullie gedaan? Bijgedragen aan de gebieden waarover we spreken? Vertel jij mij dat maar eens.
  Al je steden zijn afkomstig en opgebouwd door andere volkeren. Je refereert naar oude rijken maar bewijzen zijn er niet, een ieder gokt, weinigen weten, dit terwijl er genoeg volkeren waren die in dezelfde tijd ook aanwezig waren en van hen vinden we teksten, steden, monumenten etc. Waarom van jullie niet?
  De Turken kun je een hoop verwijten, dat is ook normaal, immers regeren zij die gebieden 1000 jaar.

  “hoeveel dorpen heeft israel van de palestijnen vernietigd? rond de 400.. laten we zeggen 500??.. alleen al in de jaren 80/90 zijn er op zn minst 4.000 koerdische dorpen vernietigd en dan praten we niet over de verwoeste dorpen en gedopteerde koerden in de tijd van ataturk .. hoeveel palestijnen zijn er vermoord ?? laten we zeggen 100.000.. jullie afslachtingen tijdens de tijden van ataturk loopt over de 100`den duizenden plus de 20.000 onopgeloste moorden in de jaren 80/90 niet bijgeteld.. en zo kan ik uren doorgaan”

  Onderbouw dit eens met feiten, niet met jouw natte vingerwerk.
  Dit wat je hier schrijft is onzin, daarnaast vergelijk jij oorlog met een interne twist tussen volkeren. Wij hebben geen oorlog met Koerden gevoerd, hooguit met enkele tribale leiders, wij hebben geen Koerden in kampen gestopt, hun hun rechten ontnomen als Kiesrecht etc. Wat jij doet is zaken in de zwartste periode opsommen om je gelijk te halen.
  Hoeveel Israelis zijn door Palestijnen vermoord? Hoeveel Turken door de PKK? Vergelijkingen gaan mank vriend.

  “jullie voeren letterlijk strijd met de schepping en de wil van Allah.”

  Dus de wil van Allah is Koerdisch in Turkse ziekenhuizen als voertaal en de erkenning van Koerdistan in het gebied?
  Dat is godslastering man, jij bent kennelijk geen moslim, immers, Allah spreekt over Moslims, niet over Turken, Koerden en Arabieren.

  “ik hou het nu zeer beperkt en kort.
  denk erover na. zoek de waarheid.. jou media vertelt jou leugens.. word wakker.. sterkte, sterkte en nog is sterkte..”

  Jij hoeft mij niets te vertellen wat wat is beste man, met je tekst heb je al goed genoeg duidelijk gemaakt, dat je je eigen historie niet kent, en van de Islam al helemaal niets hebt gesnapt.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes