Gülen en de PKK: Voorlopig geen jawoord

Op foto: Fetullah Gülen en Abdullah Öcalan

Vorige week kwamen de advocaten van de in gevangenschap verkerende leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), Abdullah Ocalan, naar buiten met de opdracht om toenadering te zoeken bij de Gülen beweging voor de Koerdische zaak. De Gülen beweging heeft een islamitische missionaire grondslag en staat onder leiding van de Turkse islamitische prediker Fetullah Gülen. De PKK en deze beweging verschillen onderling veel. De toenadering van Ocalan veroorzaakte daarom het nodige oproer in de politieke wereld van zowel de Turken als de Koerden. De grote vraag die iedereen bezig houdt is of de Gülen beweging en de PKK samen zullen werken.

Ocalan verzocht zijn advocaten namens hem met prominenten en naasten van de Gülen beweging in gesprek te gaan om zijn boodschap aan de Hoca (Fetullah Gülen, red.) over te leveren. Deze boodschap was als volgt: “Wij hechten waarde aan de Gülen beweging. Wij hebben veel punten ingemeen waar we elkaar tegemoet zouden kunnen komen. Hun bijdrage aan de oplossing voor de ‘Koerdische kwestie’ is van groot belang en wij rekenen op hun steun. Een ontmoeting met hen is belangrijk voor het veranderen van de Koerdische beweging in een die natie wijd is…”

Natiebrede Koerdische beweging

De grote invloed van de beweging op het overwegend zeer islamitische Noord-Koerdistan wordt gezien als de grootste motiverende factor voor het verzoek van Ocalan. Toenadering van Turkse linkse politieke partijen is tot op heden toe vruchteloos gebleken. De Koerdische verzetsbeweging en de Gülen beweging zijn beide maatschappelijke bewegingen die geen directe zitting hebben in de Turkse regering. Ze opereren hierbij dus op eenzelfde niveau in hetzelfde gebied, een samenwerking zou daarom vanuit het standpunt van de PKK niet onlogisch zijn. Het doel van Ocalan is op dit moment het natiebreed (Turkije-breed) krijgen van de werkzaamheden voor het vinden van een oplossing van de Koerdische kwestie. Bovendien hoopt hij dat de pro-Koerdische Vrede en Democratiepartij (BDP) met de hulp van de beweging natiewijd meer steun zal vergaren en op deze manier als een grotere partij uit de bus zal komen tijdens de komende parlementaire verkiezingen in Turkije. De Gülen beweging is immers niet gelimiteerd aan ‘Oost-Turkije’ maar heeft een grote achterban verspreid over de hele natie.

Kritische voetnoten

Koerdische politieke partijen en bevolkingsbewegingen in Noord-Koerdistan waren in eerste instantie voorstander van de zaak, maar hadden ook zo hun kanttekeningen. Ahmet Türk, de covoorzitter van het pro-Koerdische Democratische Volkerencongres (DTK), meent dat het van belang is alle mogelijke partijen te benaderen en alle opties voor een vreedzame oplossing te belichten. Hij ziet dit als een essentiële factor in het open en transparante politieke proces waarin zij zich bevingen. Hij uitte echter wel zijn zorgen over het verzoek. “Dit moet niet veranderen in een missionaire missie van Gülen,” meent Türk. Volgens hem is er binnen een democratisch systeem genoeg ruimte voor maatschappelijke en ideologische initiatieven. Een initiatief waarbij een ideologie wordt opgelegd, acht hij echter “onjuist” en “gevaarlijk”. “De Koerden hebben geen behoefte aan missionair gedrag,” aldus Türk.

“Religie is de opium van het volk”

Een ander lid van de DTK, Altan Tan, bekritiseerde de Gülen beweging met de overweging dat religie niet als een instrument gebruikt moet worden om het volk te leiden. Hij citeert hierbij de grondlegger van het communisme Karl Marx, die stelde dat “religie de opium van het volk” is. Hij beargumenteert dat de islam in het overwegend islamitische Noord-Koerdistan gemakkelijk gebruikt kan worden om het volk te leiden en te onderdrukken, maar dat dit in essentie een verkeerde benadering is. In Noord-Koerdistan wonen er bovendien niet alleen islamieten, maar ook Koerden die het yezdanisme, christendom, jodendom en andere geloven aanhangen. Islamitische-soennitische propaganda ook op hen uitvoeren zou niet alleen vruchteloos maar ook een ludieke toenadering zijn.

Geen heil bij Gülen te vinden

De toenadering blijkt minder vruchteloos dan Ocalan zou wensen. Sinds zijn verzoek zijn de media en de politieke wereld in rep en roer geweest met de vraag of er werkelijk samengewerkt zal worden. Een antwoord op hun vraag kwam in een persverklaring die Selahattin Demirtaş, de voorzitter van de BDP voor camera’s aflegde. In deze verklaring liet hij weten dat het overleg tussen de Gülen beweging en de BDP, waaronder ook de advocaten Ocalan, niet tot een consensus heeft kunnen leiden. “Er zijn te veel onderlinge verschillen tussen de twee partijen,” laat hij weten.
“Een eventuele tweezijdige samenwerking zou van tijd tot tijd wellicht mogelijk zijn. Maar de consensus en nauwe samenwerking voor de Koerdische zaak waar wij nu naar streven, zou volstrekt irrealistisch zijn,” aldus Demirtaş. Bovendien uit hij zijn wantrouwen over de Gülen beweging, omdat zij voorheen de PKK in de media meerdere malen “oorlogvoeders”, “terroristen” en “baby-doders” noemden.

Demirtaş: “Het bloed van de BDP en de Gülen beweging kan maar niet mengen”

Volgens Demirtaş is de bijdrage van elke politieke partijen en maatschappelijke beweging ter oplossing van de Koerdische kwestie meer dan welkom. Een samenwerking met een beweging als de Gülen, die een fundamenteel ideologische structuur aanhangt, blijkt echter tot zijn grote spijt onmogelijk te zijn.

Gülen blijft stil

De Gülen beweging legde in eerste instantie zelf geen verklaringen af betreffende deze kwestie. Alle berichtgevingen in de media waren afkomstig vanuit de Koerdische kant van het verhaal. De Koerdische kwestie ligt gevoelig in Turkije, het is daarom niet verwonderlijk dat de beweging terughoudend was in het doen van uitspraken. Uiteindelijk heeft Gülen wel via zijn advocaten een verklaring naar buiten toe gestuurd. Hierin werd benadrukt dat gesprekken die gevoerd zijn, plaats hebben gevonden door een tussenpersoon die in feite niet voor Gülen persoonlijk kan spreken. Ook werd met klem te weten gegeven dat Gülen zijn leven lang zich heef ingezet voor alle creaties van God en vrede en open staat voor alle dialoog. Hij zou zijn leven lang geweld vermeden hebben. Hierom zou het beledigend zijn te denken dat Gülen in zee zou gaan met “de gewelddadige PKK”. Het is bovendien opvallend dat het woord ‘Koerd’ in de verklaring geen enkele keer gebruikt werd. In plaats daarvan werd er gebruik gemaakt van termen als “verschillende groeperingen” en “diversiteit in de maatschappij”. Het lijkt er op dat het woordje ‘Koerd’, dat jarenlang taboe is geweest voor Turken, binnen de Gülen beweging nog steeds niet geaccepteerd wordt.

Geen twee kapiteins op één schip

Ondanks de goede bedoelingen, lijkt een samenwerking tussen de Koerden en islamieten van de baan. Beide schepen zullen op hun eigen manier het Koerdisch grondgebied blijven bevaren, kapitein zijn van hetzelfde schip blijkt voor beide partijen immers een onmogelijke opdracht te zijn.

Bron: Azady.nl, Taraf, Hürriyet, Radikal, ANF

Azady Achtergrond
Achtergrond
Lees meer van Achtergrond
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=14771

Geplaatst door op 17 Dec 2010. Gearchiveerd onder Achtergrond, Politiek. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

3 reacties voor “Gülen en de PKK: Voorlopig geen jawoord”

 1. PlanetRose

  Oke, hij noemt PKK geweldadig? Dan moet hij eerst alle feiten over geweld in oosten gaan opzoeken. De geweld die PKK heeft gebruikt is niks vergeleken met die van de Turkse leger/millitaire.

 2. Indigo

  PlanetRose > Probeer eens volwassen te worden.

  Als er gesproken wordt over het leger en zijn acties in het oosten is er niemand die zegt dat dit geweldloos is, een ieder weet dat het Turks leger geweld gebruikt en heeft gebruikt in het verleden.

  Dat kan en mag je ook aan de andere kant benoemen los of dit wel dan niet terecht etc is. Geweld is geweld.

  Het lijkt wel een structurele aandoening binnen je gelederen moet ik zeggen, altijd maar dat vingertje naar de anderen, alsof je zelf perfect bent.
  Gaat heen.

  • PlanetRose

   @ Indigo,

   Alsjeblieft zeg, PKK geeft gewoon toe als ze een aanslag hebben gepleegd of geweld hebben gebruikt. Dat terwijl Turkse staat meestal hun misdaden geheim proberen te houden of alle vingers naar PKK wijzen terwijl er aanslagen zijn geweest waar ze zelf achter zaten.

   En over je laatste uitspraak, alsjeblieft zeg, alsof je mij kent dat je zo’n uitspraak over mij maakt.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes