Stop met zoenen!


Na enkele dagen in de woonkamer te hebben gezeten met warme chocolademelk, besloot ik om me dik aan te kleden en de sneeuw in te gaan. Net voordat ik mijn jas aantrok, rende ik zo snel mogelijk weer mijn kamer in om nog een paar sokken aan te trekken, voor het geval het erg koud zou zijn. Ik zette mijn schoenen in de nog niet bedrukte witte sneeuw en zag hoe ik steeds sporen achter me liet. Onderweg naar de winkel dacht ik aan hoe mooi en wonderbaarlijk het allemaal is, terwijl ik de sneeuw op mijn gezicht voelde landen. Al dat wetenschappelijke gedoe over het ontstaan van seizoenen boeide mij even niet. Het ging mij allemaal om het wonderbaarlijke. Ik keek naar de prachtige en heldere lucht en zag hoe een paar vogels boven mij vlogen. Aan de overkant zag ik dat een jonge dame een jonge man, van ongeveer mijn leeftijd, in het openbaar zat te zoenen voor een grote prachtige, met sneeuw bedekte, boom. Het leek alsof niks hen deerde. Alles leek stil te staan voor ze, zelfs de tijd.

Voor hem leek zij de enige op de wereld en voor haar leek de wereld alleen maar te draaien om hem. Ik moest er zelf een beetje om lachen, totdat ik plots iemand hoorde zeggen: “Hey jongens! Doe het niet te lang, want straks zitten jullie vast”. Ik keek om me heen, maar ik zag niets. Ook het stel trok zich er niets van aan en ging rustig verder met zoenen. “Jongens, stop met zoenen anders vriezen jullie tongen aan elkaar!” hoorde ik iemand hard roepen. Blijkbaar had het stel dat ook gehoord, want zij stopten met zoenen en keken om zich heen. Een oude man liep breed lachend langs het stel en zei: “Grapje hoor! Ga maar lekker verder, want ik kreeg het er warm van”. Het stel begon te lachen en liepen daarna weg.

Toen ik naar huis liep, zat ik met mijn gedachte bij de oude man. Het ging mij om het feit dat de man deze stel niet uitlachte, noch uitschold. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als een van deze twee jonge mensen een Koerd zou zijn geweest én als de oudere man toevallig ook een Koerd zou zijn. Ik zag het al voor me. Naast het feit dat deze mensen konden fluiten naar hun naam, zouden zij ook misschien een woordenwisseling hebben gehad met de oudere man. Ergens zou ik me kunnen verplaatsen in de situatie van de man, maar toch erger ik me aan het feit dat mensen zich zo bemoeien met anderen. Al dat bemoeienis maakt mij gek. Iedereen heeft zich weleens anders gedragen dan normaal. Vaak met een reden. Hoe dom of stom je ook overkomt op het eerste gezicht, als men weet waarom je iets doet dan tonen zij ‘meer’ begrip daarvoor.

Neem nou het geval van dit stel. Stel dat het om een Koerdische stel ging; waarom kan men zich niet verplaatsen in de situatie van deze stel? Misschien hebben ze net een hele grote ruzie gehad, omdat de jongen nooit uitdagend bleek te zijn of omdat hij nooit het initiatief durfde te nemen om wat te doen. Of misschien vond zij dat hij wel wat impulsiever mocht zijn. Een van deze beschuldigen had kunnen leiden tot een besluit van de jongen. Een besluit waarin hij zichzelf ertoe verzet om achter haar aan te gaan en door, in het openbaar, op zijn knieën te gaan. Waarom zou dat niet kunnen? Waarom moet men vaak als zoiets voorkomt gelijk alles over zich heen krijgen van een ander?

Het gaat hier om het feit dat men zich te vaak bemoeit met andermans zaken. De meeste mensen hebben altijd hun oordeel klaar liggen, ook al weet men vaak niet hoe de situatie in elkaar zit. Daarom verzoek ik men om zich niet met andermans zaken te bemoeien. Mocht je toch graag je mening kwijt willen; doe dat dan niet op basis van een glimp, maar probeer een beeld te krijgen van de werkelijke situatie. Mocht de persoon in kwestie jou dat beeld niet gunnen, dan heeft hij of zij daar waarschijnlijk een hele goeie reden voor!

Hawbir Hassan

Opinie en Debat
Lees meer van Opinie en Debat
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15140

Geplaatst door op 24 Dec 2010. Gearchiveerd onder Column, Opinie & Debat. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

19 reacties voor “Stop met zoenen!”

 1. ghandi

  ik zou zeggen begin bij je zelf!!! geef zelf een goede voorbeeld.
  wat ander doet/denkt kunnen wij niet veranderen. wel proberen door zelf goede vb. tegeven zo dat ander(en) aan het denken zetten :)

 2. mahfuz

  Verander anders azady.nl in boerekoolmetworst.nl dan komen jullie er wel. Ik moet zeggen erg boeiend. haha

 3. Rebar

  Wat een onzin? Deze vent leeft kennelijk in hollywood films.

  Als een Koerdische stel dit zou doen krijgen ze zeker slechte reacties, hoe zou jij het vinden als het jouw zusje was?? Het past niet in ons cultuur. En in ons cultuur gaat niet iemand door de knieen (trouwen) maar gaat het respectvol naar de ouders van het meisje.

  Ik snap dat een paar hippie verwesterde Koerden graag zien dat ons mooie cultuur wordt bestenigd maar dat gaat mooi niet door.

 4. ikkeniethoor

  Deze stuk onzin wat er geschreven/getypt is krijgt van mij echt een 0,0

  Dit slaat toch werkelijk nergens op,

  WAAROM moeten jullie je eigen samenleven ( van de Koerden ) , normen en waarden met deze westere samenleving vergelijken??

  Zoals Rebar het al zei ” hoe zou jij het vinden als het jouw zusje was?? “

 5. PlanetRose

  Oke, als het een Koerd was geweest, dan zou de roddel die avond nog Kurdistan bereikt hebben. Daarnaast is het niet echt netjes om in het openbaar te zoenen. Mijn zus is getrouwd en uit respect voor andere doen ze zulke vieze dingen niet in het openbaar.

 6. mammie

  snappen mensen nou zijn bedoeling niet of gedragen jullie je dom.
  op enkele gramaticale fouten na, TOP!!!!!!!!!!!!!

  @ikkeniethoor, jij bent zeker zo een persoon die zich altijd bemoeit met andersmans gebeuren. zoek een leven,

 7. hkurd

  Heel erg leuk geschreven hoor! Je hebt gelijk, waarom al die bemoeienis? Ik word er zelf ook gek van, dat is 1 van de dingen dat ik niet aan onze cultuur leuk vind. Bemoeienis.. Als je een Koerdisch stel ziet zoenen, waarom bemoeien gewoon doorlopen like I care? Is toch hun leven qir u sya wij hoeven ons er niet druk over te maken. Dit is wat ik vind mensen!

  Ik moet zeggen de comments vond ik ook wel grappig om te lezen hhhhh

 8. ikkeniethoor

  mammie
  27/12/2010 – 22:51

  Even jou IVBO vraagje beantwoorden.

  Nee hoor,

  Jij zit er knap naast,
  het boeit me eerlijk gezegd niet wat mensen rond om mij doen,
  het zijn niet mijn zaken, van mij part slachten ze elkaar voor mijn ogen af,
  maar ik ben dan wel de laatste persoon op aarde die hier tussen kom en er iets over ga zeggen.

  Maar ja, je heb nooit van een MENINGSVERSCHIL gehoord, daarom kwam je met je IVBO vraagje.

  veel succes verder

 9. ikkeniethoor

  mammie
  27/12/2010 – 22:51

  P.S.

  je zegt zoek een leven terwijl JIJ nu zelf je neus in andermans zaken stop?
  wat klopt hier volgens jou niet?

  EN NEE, wat jij heb gepubliceerd in je reactie is GEEN MENINGSVERSCHIL, maar het zit vol haat.

 10. sardasht usman

  Met alle respect maar dit is echt geen artikel, beter kon je schrijven waar over je gisteren gedroomd had, het zou boeinder zijn denk ik.

  wat is precies je boodschap? Dat een koerdische meisje met een jongen zit te zoenen en als ik langsloop dat ik mijn mond dicht houd en verder glimlachend doorloop???? Ik dacht het niet vriend.

 11. PlanetRose

  @ SU

  haha, jij hebt volgens mij de moeite niet genomen om het artikel te lezen. LOL

 12. smurf

  bovendien is het een column, geen artikel
  het hoeft toch geen feiten te verschaffen
  is een moraal of een MENING niet voldoende inhoud dan
  ben je het er niet mee eens? fijn.

 13. hkurd

  Precies, het is een column, ben het met smurfje eens.
  En Planetrose ik vond het grappig dat jij zijn naam had afgekort tot SU, deed me eventjes aan de technische universiteit denken haha. Voortaan noem ik jou PR, lol :p

 14. PlanetRose

  @ HKurd

  :P, PR sounds okay, hahaha. Als ik denk aan SU, denk ik aan de Sovjet Unie. :P En niet een of andere unie. Ah wel, ieder zijn eigen belevenissen, hahaha

 15. sardasht usman

  @ planetrose

  ik heb wel gelezen man, maar wat is nou verschil tussen culuum of artikel allebei zelfde toch, het gaat er om, het is niet naar mijn wens geschreven. maar ik weet wat jij gaat zeggen, dat hij ook zijn mennig heeft,

  wat het ook is, het iedee achter deze culuum/artikel is niet goed.

 16. smurf

  @SU
  het is niet naar jouw wens geschreven?
  news flash! (misschien moeten ze dat in nieuws zetten): de wereld draait niet om jou te bevredigen

 17. mammie

  @ sardasht usman, een column van zeker meer dan 500 woorden en het enige wat jij uit kunt halen is:
  ” Dat een koerdische meisje met een jongen zit te zoenen en als ik langsloop dat ik mijn mond dicht houd en verder glimlachend doorloop”.
  en dan zeg jij tegen hem dacht het wat het ook is, het iedee achter deze culuum/artikel is niet goed.niet vriend? blijkbaar leef jij in een wereld wat jij gelooft en leest, wat jij wilt geloven en lezen!
  en ten tweede, ” wat het ook is, het iedee achter deze culuum/artikel is niet goed”.

  ik denk dat je eerder wilt zeggen manier van brengen en niet het idee erchter, want die is een keiharde realiteit! ja kunt je kont niet keren en er lopen apen rond die zich onuitgenodigd zich overal mee bemoeien.

 18. mammie

  vorige post ging mis met laptop, exc daarvoor.

  @ sardasht usman, een column van zeker meer dan 500 woorden en het enige wat jij uit kunt halen is:
  ” Dat een koerdische meisje met een jongen zit te zoenen en als ik langsloop dat ik mijn mond dicht houd en verder glimlachend doorloop”.
  en dan zeg jij tegen hem: “dacht het niet vriend”,
  “wat het ook is, het iedee achter deze culuum/artikel is niet goed” blijkbaar leef jij in een wereld wat jij gelooft en leest, wat jij wilt geloven en lezen!
  en ten tweede, ”
  ik denk dat je eerder wilt zeggen manier van brengen en niet het idee erchter, want dit is een keiharde realiteit! je kunt je kont niet keren en er lopen apen rond die zich onuitgenodigd zich overal mee bemoeien.

 19. Haribo

  waarom vergelijken jullie onze normen en waarden met die van deze mensen en gaan jullie er van uit dat die van hen beter zijn als die van ons?????

  ons cultuur is duizend keer moderner en beter dan die van deze duivel aanbidders..

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes