2010, het jaar waarin…

Tegen het einde van het jaar kom je op borrels en partijtjes, familiebijeenkomsten en andere social events. Er wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en vraagt je af hoe alles weer zo snel voorbij heeft kunnen gaan. Of soms juist hoe de tijd stil leek te staan door een vervelende periode en hoe het nieuwe jaar hoop en verwachtingen met zich meebrengen. Ook wij van de redactie blikken graag even terug op het afgelopen jaar, en hoe de ontwikkelingen op het gebied van de Koerdische kwestie zich hebben vormgegeven.

We blikken terug op 2010, het jaar waarin de Iraakse verkiezingen werden gehouden en het record regeringsformatie werd gebroken. Het record stond sinds 1977 op naam van Nederland, die er destijds 208 dagen over deed. De Koerden gingen verdeeld de verkiezingen in en Amerikaans-achtige politiek werd gevoerd: iedere partij probeerde met hippe rap-video’s de zwevende en voornamelijk jonge kiezer voor zich te winnen. Het was het jaar van het derde partijcongres van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en het dertiende partijcongres van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP). Veel vraagtekens werden gezet bij de nieuwe samenstelling van beide partijen, gezien de voornamelijk familiaire partijleden.

Het was het jaar van Sardasht Osman, de journalist die vele huishoudens schokte en de Koerdische media in rep en roer bracht. Hij was vermoord omdat hij de grens van de vrijheid van meningsuiting probeerde te verleggen door een artikel te schrijven over hoe het zou zijn om deel uit te maken van de Barzani-clan. Osman kreeg in Nederland zelfs een comité: Comité van Sardasht Osman voor Vrijheid. De discussie rondom vrijheid van meningsuiting en journalistiek kreeg een nieuwe impuls in het zuiden van Koerdistan. Er werd een ‘Van Bommel Park’ in Zuid-Koerdistan geopend ter ere van de gelijknamige SP-Kamerlid, voor zijn inspanningen om het nog altijd tragische gasaanval in Halabja nationaal en internationaal erkend te krijgen. Hetzelfde stadje werd dit jaar verrijkt met een Turkse school, geopend door de Koerdische Minister van Onderwijs.

Koerdistan en Turkije

Het was het jaar waarin de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) vele pogingen ondernam voor onderhandeling, maar dit niet altijd met wederzijdse belangstelling door Ankara werd beantwoord. Een staakt-het-vuren  werd ingevoerd om de stemmingen van het referendum niet te beïnvloeden en een dialoog te initiëren met aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

De pro-Koerdische Vrede en Democratie Partij (BDP), opvolger van de vorig jaar verbannen DTP, heeft ook zeer regelmatig het nieuws gehaald. Onenigheid in het Turkse parlement over gebruik van de Koerdische taal dook regelmatig op, uiteindelijk leidend tot een algemeen verbod op alle talen anders dan het Turks in het parlement. Het was een statement van de regering. Voor de Koerden was de doorbraak echter dat in vele Koerdische steden nu in twee talen op borden en billboards in het Koerdisch en Turks wordt geschreven. Zonder op de regering te wachten zetten Koerden voet bij stuk en dwingen ze tweetaligheid door. De Nederlandse hardloper Henri Dahlem liep ondertussen duizend kilometer voor de vrijlating van de PKK-leider Abdullah Ocalan, die nog altijd opgesloten zit op het eilandje Imrali. Rondom de televisiezender TRT 6 – in 2009 nog helemaal een hot issue – bleef het afgelopen jaar akelig stil.

Koerdistan en Iran

Iran lapte zoals vanouds de internationale gemeenschap en internationaal erkende rechten en processen aan zijn fundamentalistische laars. Onbelemmerd deelde het land doodstraffen uit die mensenrechtenactivisten, journalisten, leraren, schrijvers en andere kritische spreekbuizen van de maatschappij de kop kostten. Amnnesty International bezorgde het vooral kopzórgen. Zelfs onze eigen Maxime Verhagen liet weten ‘verontrust’ te zijn. Hoe islamitisch het land ook, van de zomer schroomde het niet om diens eveneens islamitische buren aan de grens van Zuid- en Oost-Koerdistan achteloos te bombarderen. Zoals we gewend zijn van het Iraanse regime, ontkende deze aanvankelijk alle beschuldigingen over de aanwezigheid van Iraanse troepen in het buurland. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat de bombardementen waren bedoeld tegen de verzetsgroepering PJAK, die ook niet stil heeft gezeten en zich, bewapend of onbewapend, bleef verzetten tegen het regime.

Koerdistan en Syrië

Vanuit Syrië en West-Koerdistan hebben we voornamelijk radiostilte gehoord. Nog altijd zijn duizenden Koerden stateloos gebleven. Koerdische artsen kregen dit jaar reisverbod en de Koerdische boeren werden van hun landrechten ontnomen. Hier en daar vonden wat arrestaties plaats zonder duidelijke reden. Human Rights Watch (HRW) schreef dat de situatie van de Koerden aldaar verslechterd is. Al met al, weinig vooruitgang vanuit het westen.

Successen

Maar 2010 was duidelijk ook het jaar van de succesvolle Koerdische onderneemster en femme fatale Olcay Gulsen. Haar modelabel Supertrash heeft ze temidden van een economische crisis laten uitblinken en bloeien. Ze heeft deals gesloten die weinigen haar na kunnen doen. Eerst won ze de oranje harten van voetbalfanaten en WK-liefhebbers met de Dutchy Dress voor Bavaria. Vervolgens mocht deze dame het gezicht zijn van de nieuwe Samsung Ladyphone. Binnenlands hadden we dit jaar zelfs meer Koerdisch succes van awardwinnende studenten en entrepreneurs, die uiteraard ook op Azady in het zonnetje zijn gezet.

Azady zelf was dit jaar te gast bij Radio 1. Tevens werd de website voorzien van een nieuwe lay-out, welke de frisse en jonge blik van de redactie intern meer naar buiten heeft gebracht. Azady groeide ook door op andere sociale en professionele netwerksites meer bereikbaar en volgbaar te zijn.

Koerdische glazen bol

Het was hoe dan ook weer eens een interessant jaar te noemen, Koerdisch-technisch en journalistiek-technisch gezien. Op bepaalde gebieden wat progressiever dan andere, heeft de Koerdische kwestie ook dit jaar niet stilgezeten. Het is afwachten wat de Koerdische glazen bol het komend jaar voor ons in petto heeft. Als kerstwens heeft de paus onlangs onder andere meer vrede in het Midden-Oosten genoemd. Aangezien het broeikaseffect door heethoofdig politiek daar op een hoger tempo dreigt te ontwikkelen dan elders, zou dat een mooi begin zijn voor wat meer vrede, rust en harmonie wereldwijd.

Met deze woorden wil ik graag het glas weer heffen en proosten op een glanzend en gezond nieuwjaar, vol vrede en Azady (vrijheid, red.)!

Shanaz Barzandji
Adjunct Hoofdredacteur

Shanaz Barzandji
Lees meer van Shanaz Barzandji
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15274

Geplaatst door op 28 Dec 2010. Gearchiveerd onder Extra, Redactioneel Commentaar. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes