Droomlogica


Dromen hebben geen logica. Nee, dromen hebben hun eigen logica, een mysterie dat de mens al millennia probeert te doorgronden. De oude Egyptenaren hadden eigen dromenanalyse, zo ook de Grieken en Germanen. Sommige dromen wijzen op iets wat gaat gebeuren of al gebeurt is en andere dromen pakken heel anders uit. Soms droom je omdat je over iets hebt gepiekerd, maar soms droom je van mensen of van iets waaraan je helemaal niet gedacht hebt. Kortom we kunnen dromen niet doorgronden.

Toen mijn vader in 1974 gedood werd, studeerde ik aan de universiteit van Bagdad en was er geen contact mogelijk met mijn familie in Koerdistan. Begin december van hetzelfde jaar droomde ik van mijn vader. Hij stond in een graf in een woestijn en zakte langzaam weg terwijl hij naar me zwaaide. Drie maanden later, toen de Koerdische opstand inmiddels voorbij was en er weer contact met Koerdistan kon gemaakt worden, hoorde ik dat hij een paar maanden eerder – dus begin december – gedood was.

Vaak kan ik me mijn dromen niet herinneren, maar sommige dromen kun je niet vergeten. Ze lijken soms op sciencefiction films en overtreffen soms alle fantasie die de mens kan hebben. Het goede van een droom is dat hij soms je geliefden die overleden zijn  weer levend maakt. Dan kun je even van hen genieten, of niet.

Vannacht droomde ik diverse malen een droom die maar bleef hangen. De plaats was een kamer waar matrassen op de grond lagen. Ik lag onder een overtrek. Een jonge man zat op een stoel in de kamer. Schuin tegenover zijn stoel zat een vrouw op een stoel met korte rok. De vrouw was op leeftijd. Niemand van ons kende de ander. De vrouw deed heel even haar benen open en weer dicht. De jonge man keek om zich heen en dacht even na. Er was ook verkeer in de “kamer”. De (slaap)kamer was even een soort straat. Mensen liepen heen en weer door de kamer. Op een gegeven moment keek die jongeman onder de rok van de vrouw en zei iets erotisch. Ze protesteerde niet, ze vond het zelfs fijn. Ik schaamde me en wist niet waarom ik daar, naakt, onder het overtrek lag. Ik wilde weggaan en probeerde mijn kleding aan te trekken. Ik duwde mijn rechtervoet in mijn jas. Mijn jas bestond uit drie mauwen, twee wijde en een smalle en ik had mijn voet en kuit in die smalle mauw geduwd. Mijn onderbeen zat dus vast. Ik kon hem niet terugtrekken noch niet verder duwen. Een bekende Nederlander schoot me te hulp. Maar de mauw van mijn jas waar mijn onderbeen in klemzat, werd opeens een soort condoom met een genoopte strikje op het eind. De bekende Nederlander kon mijn been niet bevrijden en ging weg. De jonge man die in de kruis van de vrouw keek en haar betaste, probeerde me ook van mijn jas te bevrijden. Hij vroeg in het Koerdisch hoe ik in godsnaam mijn been zo klem had kunnen zetten. Ik vroeg waar hij vandaan kwam. Hij zei dat hij uit het gebied tussen Barzan en Zebar komt. Ik vroeg hoe hij heette. Hij zei: “Sardasht”. Ik schrok en zei: toch niet die Sardasht… Hij knikte en ik schrok wakker, badend in mijn zweet.

Ja, hoe analyseer je deze droom? Wat symboliseert de vrouw met de korte rok die welwillend Sardasht toestaat haar kruis te betasten. Wat symboliseert de kruis van een vrouw? Wat symboliseert de bekende Nederlander die wel wilde helpen maar kon niet helpen. Overigens weet ik niet meer wie hij exact was. Ik denk dat hij een artiest was die normaliter geen pak draagt maar gekleed was als Harry van Bommel of diens kapsel had. En wat zocht Sardasht in de kruis van de vrouw; plezier of iets anders? Ik heb werkelijk niet aan Sardasht gedacht. Komt het misschien toch door het nieuws dat onlangs een Koerdische schrijver in Koerdistan gearresteerd werd omdat hij een erotisch boek uit het Arabisch had vertaald? Wie het weet mag het zeggen…

Ibrahim Selman
Lees meer van Ibrahim Selman
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15419

Geplaatst door op 30 Dec 2010. Gearchiveerd onder Column, Opinie & Debat. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

3 reacties voor “Droomlogica”

 1. mahfuz

  Ligt het nou aan mij, of word het hier op azady.nl steeds gekker. Laat mij anders een keer een column schrijven. Dat zal niet over erotische dromen gaan, Iraakse Koerden ook. Voor de rest mr Selman kijk ik tegen je vader op, respect voor onze peshmerga’s.

 2. mahfuz

  Is wel interessant het mystiek in een droom. Maar vond dat ene stukje met de vrouw in een korte rok, die betast werd en over dat condoom raar om te lezen hier op een Koerdisch nieuwssite. Voor de rest heb ik wel wat goed stukken gelezen van jouw, dat stukje alleen iets minder.

  • Tishk

   Is het niet vreemd en enigzins bekrompen dat wij als lezers beperkingen opleggen aan de schrijfwijze van de schrijfers?! Mijn inziens als een tekst overeenkomt met de verwachting van de lezers en eenstemmig is met de heersende mentaliteit, is sdit stuk fut en waardeloos!
   Schandelijk is het om te zien hoe de mond van de journalisten, onze moderne vrijheidsstrijders, wordt gesnoerd in Koerdistan.
   Een geschrift zonder achterliggende gedachte is zo waardeloos. Elk geschrift dient meer te bieden te hebben dan de opsomming van de woorden doen vermoeden!

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes