Een kijkje in de keuken van Azady

Als laatste aanwinst van de Azady redactie, ligt het mij nog vers in het geheugen hoe slecht je van buitenaf kunt oordelen over hoe het hier achter de schermen aan toegaat. Dag in dag uit zet een hechte redactie zich in om op professionele wijze te berichten over Koerden en de kwesties om hen heen, in Koerdistan en in de diaspora. Dit vergt veel tijd en toewijding. Zonder er ooit deel vanuit te hebben gemaakt, is het onmogelijk te begrijpen hoe het er hieraan toegaat.

Van buiten is een professionele website te zien, met altijd de meest actuele invulling op de voorpagina. Artikelen die zorgvuldig zijn geschreven en nieuwsberichten die met veel aandacht in elkaar zijn gezet om te voldoen aan de beginselen van Azady. Zo van buitenaf zou je haast niet zeggen dat de redactie uit jonge vrijwilligers bestaat, die in de eerste plaatst nog studeren en werken. Iedereen doet immers zijn uiterste best om dit niet door te laten schemeren.

Toch blijkt het dat onze lezers wel geïnteresseerd zijn in de gang van zaken achter de schermen. En gezien de medewerkers van Azady het verdienen om voor de verandering zelf eens in de spotlights te staan, zal ik kort stuk voor stuk de kernmedewerkers die Azady dagelijks waarmaken bespreken.

Bovenaan het lijstje staat Zjir Rashaan, de huidige hoofdredacteur. Zes jaar geleden was hij één van de jongemannen die de behoefte voelde om een medium als Azady op te richten. Tot op heden is hij doorgegaan zich in te zetten voor dit ideaal. Al zijn werken die verschenen op Azady reflecteren zijn kundigheid als schrijver. Zijn inzicht is vergaand en zijn passie is diep. Soms verstrooid, maar met een koppigheid die geen ‘neen’ voor lief neemt, zal hij nog ver komen. In de zes jaar dat Zjir zich heeft ingezet voor Azady, heeft hij ook zijn opleiding Geneeskunde afgemaakt. Geen eitje, zoals velen wel kunnen bevestigen. Kort geleden is het officieel dokter Zjir Rashaan geworden en plukt hij de vruchten van zijn onophoudende inzet. Een persoonlijkheid met vele kanten waar we trots op kunnen zijn.

Vervolgens hebben we Shanaz Barzandji, onze huidige adjunct-hoofdredacteur. Soms is het onvoorstelbaar om te bevatten waar ze haar energie vandaan haalt, want een rustig moment van haar zal ik nog moeten meemaken. Deze Groningse farmaciestudente sloot zich kort na het ontstaan van Azady aan bij de redactie. “Ze loog zelfs bijna over haar leeftijd”, wordt wel eens gegrapt als terug wordt gedacht aan haar sollicitatie. Logisch, want zoals ze zelf zou zeggen: waar een wil is, moet wel een weg te vinden zijn. Als er iets is waar ze zich vol passie op stort, is het wel Azady. Ook al is ze soms iets minder aanwezig geweest, de Azady-familie waarmee ze praktisch volwassen is geworden, is haar altijd bijgebleven. Als een moeder die zich over haar kind bekommert ziet ze het als haar, en onze, verantwoordelijkheid om voor Azady ‘te zorgen’. En net als bij een echte moeder, ook al is ze even verwijderd van haar kind, weten de zorgen in haar achterhoofd zich niet stil te houden.

Zilemo Aziz, onze Chef Redactie Nieuws. En een Chef is ze ook echt. Als het op de kwaliteit van de nieuwsberichten aankomt, zal zij geen genade kennen. Logisch, ze weet immers waar ze het over heeft. Bovendien volgt zij als enige van de redactie de opleiding ervoor. Deze studente Journalistiek is een topper als het op haar vakgebied aankomt. Vaak moet zij haar dagen en nachten samenvoegen om de drukte van haar studie met haar verantwoordelijkheden voor Azady te kunnen combineren en daar is doorzettingsvermogen voor nodig om het ook nog eens voor zo een lange tijd vol te houden. Als toppertje bezit ze daar gelukkig meer dan genoeg van. En met de kundigheid die ze in haar vak beheerst, ben ik er zeker van dat ze zich staande zal houden in de hectische wereld van de journalistiek en ver zal komen.

Geen dagelijkse schrijver maar desalniettemin een belangrijke persoon binnen de redactie is Mand Khidir, penningmeester en PR. Hij is degene die dagelijks de externe communicatie moet onderhouden en de vele e-mails en verzoeken die onze redactie binnenkrijgt verwerkt en beantwoordt. Naar eigen zeggen controleert hij de Azady-inbox vele malen vaker dan zijn eigen e-mail. En voor wie hem persoonlijk kent, betekent dat heel wat, gezien de reactiesnelheid op zijn persoonlijke e-mail ver boven gemiddeld ligt. ‘In het dagelijkse leven’ is deze jongeman student Geneeskunde te Leiden. In de Leidse collegebanken zul je hem menigmaal treffen terwijl hij e-mails die bij info@azady.nl binnen zijn gekomen, aan het lezen is in plaats van zijn aandacht te richten op de docent die aan het woord is.

Als penningmeester heeft Mand niet bepaald een dikke portefeuille om over te waken: Azady draait immers op honderd procent vrijwillige inzet. Een dikke portefeuille hebben wij dus gelukkig ook niet nodig om te zijn wie wij zijn.

De lieve en zorgzame nieuwsschrijfsters, Lana Ali en Shogan Kadir, kunnen absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Beiden studentes rechten (fiscaal recht en rechtsgeleerdheid resp.) en beiden intens druk bezig met hun studie. Deze drukte heeft hen echter voor geen dag Azady doen vergeten.

Lana Ali, als iets niet in orde komt met de verantwoordelijkheden die ze tegenover Azady draagt, kan dit haar dagen lang dwarszitten. Haar verantwoordelijkheidsgevoel is dan ook wat haar drijft. Evenals de rest van de redactie koestert zij de idealen van Azady en heeft zij wat Azady nieuwe generaties kan bijbrengen en leren over Koerden, hoog in het vaandel staan. Ze is iemand op wie je in moeilijke tijden altijd beroep kunt doen om te hulp te komen schieten. Het is mijn hoop dat ze dan ook door heeft hoe erg dit door de rest op prijs wordt gesteld.

Shogan Kadir, eigenwijs, brutaal en alles behalve een standaard of onderdanig Koerdisch meisje. Over een jaar of tien zal zij naar alle waarschijnlijkheid een meedogenloze pleitster op de vloer van het rechtsspel zijn. Een blad voor mond neemt ze niet. Tussen alle drukte door heeft zij de wil om voor nieuwsberichten te zorgen die aandacht besteden aan subgroeperingen die dreigen vergeten te worden. Want onrecht tolereert ze geen moment.

Als redactie zien we elkaar bepaald niet iedere dag. Ieder woont in een andere uithoek van ons nederige landje, maar gelukkig houdt onze digitale werkvloer ons bijeen. Soms kan het dermate moeilijk zijn elkaar te treffen zoals het feit dat ik bijvoorbeeld nog steeds niet het genoegen heb gehad Dashne Moulood, onze Eindredactrice Opinie en Debat, persoonlijk te ontmoeten. Deze studente Planologie zet zich al lange tijd in voor Azady. Door de drukte die haar opleiding en werk tegenwoordig met zich meebrengen, is ze echter gedwongen om vanaf een afstand haar sectie in goede banen te leiden.

Studenten, stuk voor stuk, pas afgestudeerd of niet, die zich dagelijks uit de naad werken om Azady waar te maken. Vrijwillig en dus zelfs met bijbaantjes om zichzelf te onderhouden. Ze zijn allemaal zo veel meer dan hierboven beschreven staat, woorden schieten mij vrij letterlijk te kort. Eén ding heeft ieder van deze bescheiden Azady-familie tot slot in gemeen hier: stilzitten is geen optie en het waarborgen van Azady zoals het bedoeld is, gaat boven alles.

En wie ben ik? Dil Yilmaz. Binnen Azady ben ik hoofdverantwoordelijke voor de sectie Achtergrond, Eindredactrice Achtergrond met andere woorden. Ook een student net als de anderen, geneeskundestudent welteverstaan. Wie ik echt ben, daar mogen mijn mederedactieleden over oordelen.

Dil Yilmaz
Lees meer van Dil Yilmaz
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15710

Geplaatst door op 6 Jan 2011. Gearchiveerd onder Extra, Onder de aandacht. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

2 reacties voor “Een kijkje in de keuken van Azady”

 1. Indigo

  Hoi beste Azady team.

  Als eerste wil ik jullie allen het beste wensen voor het nieuwe jaar.
  Dat geldt ook voor alle bezoekers waarmee we hier wel eens de discussie voeren overigens.

  Ik vind het erg leuk om de site te zien groeien, in aantal mensen die het bezoeken maar ook in de manier waarop het nieuws wordt gebracht en de (meen ik) 3e vernieuwde look van de site.

  Ik zeg dan ook, “keep on the good work”!
  Mvg
  Indigo

 2. PlanetRose

  @ Azady Staff,

  Ik zou jullie wel willen haten , aangezien ik door jullie verslaafd ben geworden aan deze site. Dit jaar is echt een ‘make it or break it’ jaar en probeer van deze site af te kicken. En nu op zo’n late tijdstip zou ik mijn werk af moeten maken maar nee hoor here I am, once again.

  Mijn broertje zegt wel eens ga je vrienden op Azady ofzo irriteren i.p.v mij.

  Mash’Allah, echt ontzettend veel respect voor jullie allemaal. (Echt waar, ik meen het) Er zijn niet veel mensen die ik zoveel bewonder dus dat ik zoiets zeg is best heel wat.

  PS: Hartelijk dank voor mijn nummero uno site!

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes