Student of liever fotomodel?

In de Koerdische krant Awene verscheen een opmerkelijk en hier en daar humoristisch artikel over de kleedgewoontes van de hedendaagse vrouwelijke studentes aan de universiteit in Slemani (Zuid-Koerdistan). Uit interviews met verschillende mensen blijkt telkens weer dat studentes hun klederdracht voor alles stellen, terwijl aan hun studies stukken minder aandacht wordt besteed.

Vele docenten van de universiteit ergeren zich aan de vrouwelijke studentes die modieuze klederdracht belangrijker achten dan het behalen van goede cijfers en het vergaren van kennis. Tara Omar Mahmoud, docente aan de universiteit, verwijt het gedrag van deze meisjes aan hun denkwijze. “Tijd besteden aan kleding, make-up en haar is positiefs zolang het andere belangrijke dingen niet in de weg staat. Sommige meisjes denken echter dat het studeren aan een universiteit gelijk staat aan het optreden in een modeshow.” Daarnaast merkt de docente op dat het fenomeen zich aan vrijwel alle universiteiten in Zuid- Koerdistan voordoet, maar in het bijzonder aan de universiteit van Slemani.

“Meisje bekijken elkaar veel meer dan dat jongens de meisjes bekijken”

Volgens studente Lana Basi heeft de ontwikkeling op het gebied van technologie en media niet altijd een positief invloed op mensen en de maatschappij “Na de bevrijding van Irak is een overvloed aan nieuwe technische snufjes op de markt gekomen en kregen wij toegang tot een hele nieuwe wereld. Meisjes worden beïnvloed door soaps en tv-programma’s, ze willen zich op diezelfde manier kleden en opmaken. Sommige meisjes staan wel twee uur lang voor de spiegel voordat ze naar de universiteit komen,” vertelt de studente.

Eén van de medestudentes van Basi wijst echter een andere oorzaak aan voor het probleem. Volgens Stam Kamil hebben meisjes tot aan de universiteit geen contact met het mannelijk geslacht, dan maakt het dus nog niet uit wat ze aanhebben. Hier komt echter zodra hun studententijd begint verandering in. Meisjes proberen met hun kledingstijl aandacht naar zich toe te trekken. “Ik zie zo vaak dat meisjes veel meer andere meisjes bekijken dan dat de jongens meisjes bekijken. Ze willen weten wie wat aanheeft, hoe iemand haar make-up heeft opgedaan en hoe haar haar zit. Dit alles heeft ook voor een groot deel te maken met de soapseries die ‘s avonds worden uitgezonden.”

“Meisjes willen alleen aandacht van jongens”

Ook de mannelijke studenten beklagen zich over de hoeveelheid aandacht die aan kleding en uiterlijke verzorging wordt besteed. Zo is de student Mariwan Towfiq er heilig van overtuigd dat meisjes elkaar allemaal nadoen en alleen zoveel tijd besteden aan hun kleding om aandacht van jongens te kunnen trekken. Hij meent dat een uniforme kledingstijl hier een eind aan kan maken en dat meisjes dan weer serieus met hun studie bezig zullen zijn.

“90% van vrouwelijke studentes vindt alleen kleding belangrijk”

Tot slot is aan de kledingwinkelier Jalal Osman om zijn mening gevraagd. Volgens Osman zou 90% van alle vrouwelijke studentes alleen maar geïnteresseerd zijn in kleding en mode. “De meeste van mijn klanten zijn jonge vrouwelijke studentes die iedere maand voor heel veel geld nieuwe kleren kopen. Het ontbreken van een uniforms op universiteiten is hier schuldig aan.”


Bron: Awene

Azady Achtergrond
Achtergrond
Lees meer van Achtergrond
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15787

Geplaatst door op 16 Dec 2010. Gearchiveerd onder Interview. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

8 reacties voor “Student of liever fotomodel?”

 1. smurf

  pfuh wat seksistisch artikel is dit zeg Azady
  Koerdische studentes worden gestereotypeerd als niet studerende barbiepoppen
  alsof je het dan kunt redden op welke universiteit dan ook
  Ik weet zeker dat de dames wel meer in petto hebben dan hier te lezen is. Misschien zijn er een paar leeghoofden maar vast niet allemaal. Zo overdreven. Vrouwen kunnen wel onderling genadeloze katten zijn, klopt, maar zo komt het over alsof ze niks anders doen.
  Zeker door een man geschreven.

 2. ikkeniethoor

  Moderniteit zit niet in je kleren/make-up ect ect….

  Het zit in je hersenen, en hoe je met je zelf omgaat

  Als je naar de universiteit ga om te showen, en het je niet kan schelen wat voor punten je behaald, dan heb je al helemaal geen leven.

  En het ergste is dat ze onderling op elkaar letten, PURE JALOEZIE.

 3. ikkeniethoor

  “Meisjes willen alleen aandacht van jongens”

  Geen wonder dat er eerwraak voorkom.

 4. Hiram-Abiff

  jongens waar maken jullie toch druk om..

  ten eerste het is overal op de wereld zo op elke school en universiteit dat mensen met kleding en uiterlijk of talent willen opvallen..

 5. hkurd

  Best wel grappig eigenlijk, make-up en kleren gaat voor? No way!
  Aan de ene kant, waarschijnlijk zijn sommige van hen vaak gewoon thuis en zien ze de universiteit als de kans om zichzelf te laten zien en hun mooie kleren etc. aan te doen.

 6. Koerdisch_Prins

  Deze artikel is echter wel de waarheid en vooral in Sulemanie, in Hawler is het niet zo.

  @ Hiram-Abiff, Het kan wel over in de wereld zo zijn maar in andere delen van de wereld hebben de meisjes altijd hun vrijheid gekregen om te doen wat ze willen, koerdische meisjes hebben echter beperkt vrijheid.. en in zo’n universiteit zijn je ouders en familie niet bij je dus maken ze misbruik van hun vrijheid.

  Ik vind dat de school uniformen in Universiteit wel toegepast moeten worden.

  • sardasht usman

   nee hoorik verzeker je dat In hawler veel erger is dan in slemani, wat is jou bron van die onzin die je er uit gooit,

 7. PlanetRose

  Oke, verzorging is a must maar het doel is slagen en dat gaat dus echt niet lukken met uren voor de spiegel zitten.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes