Koerdische taal en literatuur aan Turkse universiteiten

Foto: Ltu.se

MUS – De Turkse Ministerie voor het Hoger Onderwijs heeft toestemming gegeven voor de opening van een afdeling voor de Koerdische taal en literatuur aan universiteiten in het hele land. Dit terwijl, ondanks de brede Koerdische campagne, de Koerdische taal geen officiële status verkregen heeft in Turkije.

De voorzitter van het Alparsalan Universiteit in de Turkse stad Muş, 1014 km ten oosten van Ankara, heeft aangekondigd, in opvolging van het Artuklu Universiteit in Mardin, als tweede universiteit een afdeling voor de Koerdische taal en literatuur te openen. Hij hoopt op hulp van de Koerdistan Regio voor een succesvolle lancering in 2014.

Hulp vanuit Zuid-Koerdistan

De universiteit heeft plannen om samen te werken met onder andere universiteiten uit het noorden van Irak, Iran en Frankrijk met betrekking tot de Koerdische taal en literatuur. In een persconferentie in Mus, riep de voorzitter van de universiteit de Koerdistan regio op zijn universiteit te begeleiden en te steunen, door het verstrekken van bronnen en faculteits leden.

Bron: Azady.nl, Hurriyet Daily News, AKnews

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15833

Geplaatst door op 7 Jan 2011. Gearchiveerd onder Kunst & Cultuur, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

7 reacties voor “Koerdische taal en literatuur aan Turkse universiteiten”

 1. PlanetRose

  Mash’Allah hier word ik echt blij om. Samenwerking tussen de twee landen. Nice job!

 2. abu anas salafi koerdi

  jah zeker maschaAllah zo moet het .

 3. abu anas salafi koerdi

  ik wordt soms echt zat van dat rasicme tussen turken en koerden van beide kanten. en terwijl dat helemaal niet nodig is we moeten aan Allah dankbaar zijn dat we moslims zijn en we moeten goed omgaan met onze buren of het een moslim is of niet moslim.

 4. ikkeniethoor

  Is dit niet door de druk van de EU op Turkije waar geworden?

 5. PlanetRose

  @ Ikkeniethoor

  ikke niet weten maar toch wel een gigantische stap voor de erkenning van het Koerdisch.

 6. ikkeniethoor

  PlanetRose
  10/01/2011 – 01:01

  Wat ik niet snap is dit.

  Een tijdje terug las ik terug op Azady.nl een nieuwsbericht dat een Turkse rechter de Koerdische taal als onbekende taal had bestempeld, en nu komen ze met Koerdische taal en literatuur in Turkse universiteiten.

  Wat je nu lees in de bovenstaande nieuwsbericht is wel door de druk van de EU op Turkije.

  Dus ikke wel weten :p

 7. PlanetRose

  @ Ikkeniethoor

  Kijk, hoeveel rechters zijn er in Turkije? Veel en een van hun is gewoonweg verbitterd. Weet niet van de andere maar ja. En die minister is er een van en dat hij/zij zo’n grote stap wilt zetten is gigantisch.

  Het kan druk zijn, maar kan ook net zo goed zijn dat ze beseffen dat hoe ze het ook willen aanpakken dat zoiets toch tot orde zou komen. Maar ja, ik snap wat je bedoeld.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes