Demonstratie voor West-Koerdistan in Slemani

Foto: Peyamner

SLEMANI –Een groep van intellectuelen, parlementariërs en burgers in Zuid-Koerdistan roept het Baath-regime van Syrië op de onderdrukking en vervolging van Koerden in West-Koerdistan te beëindigen.

In het Azadi park van Slemani (Zuid-Koerdistan) is een groep demonstranten bestaande uit zowel burgers als parlementariërs bijeen gekomen om te protesteren tegen de onderdrukking van Koerden in West-Koerdistan door het Baath-regime van Syrië. Zij laten weten dat de Syrische regering met haar steeds toenemende vervolgingen en onderdrukking van de Koerden zich op hetzelfde pad bevindt als ten tijde van de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein.

In hun verklaring riepen de demonstraten alle Koerden en alle andere sympathisanten op steun te verlenen aan de Koerden in het westen van Koerdistan en zich niet langer stil te houden maar ook te demonstreren.
Salar Mahmud, de voorzitter van het Mensenrechten Comité van de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) was ook bij de demonstratie aanwezig. Hij riep hier de Syrische regering op dezelfde burgerrechten die het aan de Syrische burgers toekent, ook aan de Koerdische burgers die in het land wonen toe te kennen.

Situatie West-Koerdistan

In West-Koerdistan  zijn naar schatting 300 duizend Koerden stateloos, zonder burgerrechten en wachten zij op de Syrische regering om hun burgerschap te verlenen. De meeste van deze Koerden, of hun nakomelingen, zijn ontdaan van hun Syrische nationaliteit door de Syrische regering na een volkstelling in 1962.
Een extra groep van ongeveer 100 duizend Koerden zijn volledig ongeregistreerd. Deze groep leeft zonder burgerschap en/of reis- en arbeidsrechten.

Ongeveer tien procent van de Syrische bevolking is Koerdisch. Behalve het recht op identiteit worden tevens fundamentele rechten, waaronder het recht om Koerdische te leren en het vieren van Koerdische feestdagen, geschonden.

Bron: Azady.nl, Peyamner

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15866

Geplaatst door op 8 Jan 2011. Gearchiveerd onder Maatschappij, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes