Van Bommel stelt Kamervragen over massaproces Amed

Foto: eliezeryair.punt.nl

DEN HAAG – Tweede Kamer Lid Harry van Bommel stelt kritische vragen aan minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) over het massaproces dat gaande is tegen Koerdische politici in Turkije. Van Bommel komt geregeld in het nieuws voor zijn inzet voor de Koerdische zaak en lobby in Nederland.

Harry van Bommel, Tweede Kamer lid voor de Socialistische Partij (SP) zal Kamervragen op 13 januari stellen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Uri Roenthal, over het massaproces tegen Koerdische politici dat gaande is in Amed (Diyarbakir) en een zitting heeft op dezelfde dag als waarop de vragen gesteld zullen worden.

Kamervragen

In de Tweede Kamer kunnen geen directe conversaties gevoerd worden met degene die achter het spreekgestoelte staat. Alles gaat via de discussieleider. Een manier om toch kritiek te uiten is het stellen van vragen. Hiervoor zijn Kamervragen ingevoerd. Aan de hand van kritische, veelzeggende vragen, waar niet per se een concreet antwoord op gezocht wordt, kan kritiek geuit worden over de kwesties inzake.

De vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over massaproces tegen Turks-Koerdische politici zijn de volgende:

  1. Hebt u kennis genomen van een massaproces op 13 januari 2011 in de Turkse Koerdische stad Diyarbakir tegen onder andere 74 volgens de Turkse kieswet verkozen burgemeesters en gemeenteraadsleden? [1] Is het juist dat zij lid zijn van een legale politieke partij, zoals de DTP die inmiddels BDP heet? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  2. Is het juist dat behalve deze beklaagden nog honderden mensenrechtenactivisten en andere maatschappelijk actieve burgers aangeklaagd worden op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie? Om hoeveel mensen gaat het naar uw informatie precies en is voor allen de aanklacht gelijk? Indien neen, wat zijn de verschillen? Is naar uw opvatting daadwerkelijk sprake van lidmaatschap van een terroristische organisatie of is hier sprake van politieke vervolging?
  3. Deelt u de opvatting dat het gaat om een politiek proces dat niet overeenkomt met de criteria van Kopenhagen en niet hoort in land dat kandidaat is voor het EU-lidmaatschap? Indien neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de Turkse regering te melden dat een politiek proces ongepast is een rechtsstaat? Indien neen, waarom niet?
  4. Bent u bereid er bij de Turkse autoriteiten op aan te dringen deze verdachten te vrijwaren van rechtsvervolging? Indien neen, waarom niet?
  5. Bent u tevens bereid een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Ankara aanwezig te laten zijn tijdens het proces om de gang van zaken te volgen? Indien neen, waarom niet?
  6. Wat zijn naar uw oordeel de gevolgen van een veroordeling voor de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU? Kunt u dat toelichten?

[1] Lijst van de Koerdische gevangen genomen politici door de Turkse autoriteiten

Bron: Azady.nl, Informatie van Koerdisch Instituut in Brussel.

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=15909

Geplaatst door op 9 Jan 2011. Gearchiveerd onder Nederland, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

1 reactie voor “Van Bommel stelt Kamervragen over massaproces Amed”

  1. PlanetRose

    Mocht ik maar stemmen, dan zou ik zonder twijfel voor de SP stemmen.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes