Een minuutje met Haza Rahim

Haza Rahim

Haza Rahim (21) is een bijzonder meisje geboren in Kerkuk. Als je haar CV voor je zou krijgen is de kans niet klein dat je, indien je jezelf ook student mag noemen, je lichtelijk geïntimideerd zult voelen. Na haar bachelor Klinische- en Gezondheidspsychologie is ze begonnen aan haar master Medical Psychology in Utrecht. Voor haar bachelorscriptie had ze een bescheiden 9. Ze is verkozen tot beste student van het jaar van haar faculteit en vervolgens ook tot de beste student van het jaar van de gehele Universiteit van Utrecht. Naast haar studie zit ze niet stil en is ze ook altijd druk met nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk. Ook schrijft ze als freelancer voor Azady.nl. Wat vormt, motiveert en inspireert dit meisje? En is ze uiteindelijk niet gewoon ‘one of us’? Azady stelde Haza enkele vragen, in een poging om hier achter te komen.

Kun je jezelf in drie woorden beschrijven?

Dat is echt moeilijk om te beschrijven! Anderen zeggen vaak dat ik zorgzaam, ambitieus en perfectionistisch ben. En natuurlijk heel lief.

Wat is je lijfspreuk?

“Life isn’t about waiting for the storm to pass, but about learning how to dance in the rain!” Daarmee bedoel ik dat je niet bij de pakken moet neerzitten als een keer iets tegenzit, maar dat je actie moet ondernemen en de bron van het probleem moet opzoeken om daar wat aan te doen. Ik probeer dan ook altijd het positieve van vervelende situaties in te zien. Daarnaast vind ik het zeer belangrijk dat wanneer iemand iets erg graag wil, die er ook voor moet gaan en níet moet twijfelen aan de eigen competentie. Waar een wil is, is een weg!

Waar verlang je het meest naar wanneer het soms lijkt alsof voor alles tijd tekort lijkt te komen?

Op zo een moment verlang ik naar een aflevering van Grey’s Anatomy met een kopje thee ernaast op de bank. Dit doe ik meestal ook wel even als afleiding in een drukke periode. Even ontspannen en dan weer verder gaan met waar ik mee bezig was, bijvoorbeeld mijn scriptie.

Wat vind jij het lekkerst om te eten? Kun je dat ook zelf bereiden?

Misschien een beetje standaard voor onder de Koerden, maar ik vind dolma heerlijk om te eten. Ik kan het zelf ook maken, maar meestal is daar de tijd niet voor en geniet ik van mijn moeders kookkunsten.

Koerdische ouders zijn over het algemeen erg kritisch. Waarop hebben jouw ouders de meeste kritiek als het om jou gaat?

Zoals vele ouders zijn inderdaad mijn ouders ook kritisch over zaken die met mijn toekomst te maken hebben. Ik merk dat alles wat zij zeggen of doen voor mijn eigen bestwil is en daar heb ik waardering voor. Ze benadrukken bijvoorbeeld het feit dat keuzes maken ingewikkeld kan zijn en dat ze daarom willen dat ik goed nadenk voordat ik iets doe. Ik kan hen altijd om advies vragen en zij staan altijd voor mij klaar. Ik respecteer ze daarom erg en ben trots op ze. Ze hebben het soms wel moeilijk met het feit dat ik het vaak druk heb. “Kind, adem je wel nog tussendoor?”, hoor ik ze dan ook best vaak zeggen!

Wat houdt je buiten de studie om allemaal bezig? Welke ‘buitenschoolse’ activiteiten voer je nog meer uit?

Naast de studie besteed ik veel tijd aan nevenactiviteiten. Zo zit ik in het bestuur van het Koerdisch Academisch Netwerk (KAN). Ik vind voorlezen aan de kleinsten onder ons erg leuk. Vroeger ben ik zelf voorleeskampioen van Flevoland geweest. Sindsdien ben ik er ook continue nog mee bezig. Ik doe nu vrijwilligerswerk in de vorm van voorlezen aan kinderen met een taalachterstand om zodoende hun ontwikkeling te stimuleren. Ik geef een paar uur per week bijles Engels, Nederlands en Maatschappijleer. Daarnaast werk ik als onderzoeksassistent bij de Health School Almere, een onderzoeksbureau gericht op de gezondheidszorg. Dat zijn de hoofdactiviteiten waar ik op het moment mee bezig ben.

Hoe zie jij jezelf over vijf jaar? En over tien jaar?

Over vijf jaar hoop ik mezelf terug te zien als medisch psycholoog, werkzaam in een ziekenhuis. In de tussentijd wil ik het liefst verder studeren. Over tien jaar heb ik hopelijk een lief gezin en een mooie carrière en heb ik verschillende reizen naar allerlei exotische landen afgelegd!

Onze conclusie

Ondanks de drukte van alles waar ze tegelijkertijd mee bezig is, is ze toch niet veel anders dan wij. Een gemotiveerde lieve student met net als vele andere bezorgde Koerdische ouders die het beste met haar voor hebben, een voorliefde voor dolma en mooie plannen voor de toekomst. Dat Haza heeft geleerd te dansen in de regen, geloven we wel. Hopelijk zullen andere Koerdische jongeren haar voorbeeld volgen.

Artikelen verschenen op Azady.nl door Haza Rahim

Azady
Lees meer van Azady
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16105

Geplaatst door op 13 Jan 2011. Gearchiveerd onder Extra, Lifestyle & Entertainment. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

3 reacties voor “Een minuutje met Haza Rahim”

 1. hkurd

  Mashalla, echt een slimme meid ben jij! Ga zo door, je bent echt een voorbeeld! Ik vind het echt knap dat je zoveel dingen tegelijk kan doen en dan nog zo positief tegen die dingen aan kan kijken. Ik wens je heel veel succes inshalla komen al je wensen uit!

  • PlanetRose

   @ HKurd

   Alles wat ik dacht, heb jij opgeschreven. Zij is gewoon een voorbeeld dat laat zien dat men succes zelf in de hand heeft. Goodluck. Krijg meer motivatie zo.

 2. Haribo

  slijmbal

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes