Journalist al tien jaar vast zonder gerechtigheid in Hawler

Foto: NRC

HAWLER – Welid Yunis Ahmed, een journalist die in 2000 door de Veiligheidsdiensten van de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) in de zetelstad Hawler werd opgepakt, wordt al tien jaar zonder berecht te worden vastgehouden. Amnesty International eist zijn directe vrijlating.

Welid Yunis Ahmed is op 14 januari 2000, exact tien jaar geleden, door Veiligheidsdiensten in Hawler opgepakt. Over de toestand van Ahmed werd de eerste drie jaar nadat hij was opgepakt, niets bekend gemaakt door de Koerdische autoriteiten en ook de familie van Ahmed wist niet waar hij vastgehouden wordt.

Drie jaar na zijn ‘verdwijning’ werd bekend dat Ahmed in leven was en in welk gevangenis hij vastgehouden werd. Uit gesprekken met hem bleek dat hij eerst in een geheime gevangenis werd vastgehouden, waar hij en zijn medegevangenen gemarteld werden.

Ahmed wordt na tien jaar nog steeds zonder voor het gerechtshof verschenen te zijn, vastgehouden in de gevangenis van de Zuid-Koerdische Veiligheidsdiensten.

Amnesty International

Amnesty International eist de onmiddellijke vrijlating van deze journalist en wil ten minste dat de tenlastelegging wordt bekend gemaakt en de rechtszaak zal aanvangen.

Ook benadrukt Amnesty International dat “in gevangenissen in Irak folteringen een dagelijkse praktijk zijn.” De organisatie is een handtekeningenactie begonnen voor de vrijlating van de journalist en zal deze indienen bij de KRG.

Bron: Azady.nl, ANF, Amnesty International

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16159

Geplaatst door op 14 Jan 2011. Gearchiveerd onder Internationaal, Koerdistan, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

14 reacties voor “Journalist al tien jaar vast zonder gerechtigheid in Hawler”

 1. PlanetRose

  What the hell, 10 jaar van zijn leven afgenomen. En de familie wist de eerste drie jaar niet eens of hun zoon leefde. This is sick. Ik vind dat ze hem een vergoeding moeten geven. Ookal is het prijskaartje van 10 jaar tijd onbetaalbaar.

 2. Haribo

  luister planet rose jij praat al ovver schadevergoeding terwijl je niet eens weet of dit waar is.. als hij echt niks gedaan heeft kan zelf ik hem zo vrij krijgen..

  dit zijn allemaal leugens.. niemand wordt gemarteld in gevangenissen tenzij je terrorist bent en daar is niks mis mee

  jullie weten niks

  • PlanetRose

   Hij was journalist…..like seriously dude. Jij denkt echt Koerdische gevangenissen zijn niet erg ofzo but forget it, knul.

 3. sardasht usman

  dagelijks worden er tientallen mensen met vrije mening opgesloten en in de geheime cellen van pdk en barzani xofrosh en worden vermoord, dit is een van de kleinste voorbeelden dat nu naar buiten komt, alleen sommige debielen zijn blind om die waarheid te horen en zien, en zulke masina halgrs blijven hun hele leven onrecht plegen.

  • PlanetRose

   @ SU

   Denk je nou serieus dat PDK en Barzani weten wie er opgepakt word. Ze hebben wel wat beters te doen.

 4. sardasht usman

  Bra, barzani gaat zelf niet achter hen aan, hij stuurt parastn ( milishia ) of beter gezegd het is een bende. hij stuurt hen op de mensen af.

  ik praat niet zo maar onzin, ik heb het zelf honderden voorbeelden broer. iedere mens in koerdistan als ie maar een woord over hen spreekt volgende dag is ie dood.

  denk jij dat ik veilig zal zijn in koerdistan? ik weet zeker binnen 2 dagen wordt ik door kdp met de grond gelijk gemaakt. onder schat die honden niet, ze zijn ZOL. ik hoop dat jij weet wat zol betekend. dat is eigelijk masoudi jash.

  Sardasht usman is een voorbeeld, kamali said qadr is een voorbeeld. sorrani mama hama is een voorbeeld, ik kan zo uren lang doorgaan hoor.

  Er is absoluut 0% vrijheid in Koerdistan, maar inshallah gaan deze jashen ook net als de president van Tunesië het land uit en er komt een volkopstand, ik weet zeker het gaat gebeuren, maar wanneer wat ik niet. inshallah binnen nu een en 3 jaar.

  • PlanetRose

   @ Sardasht Usman

   Ik ben een xushk maar ja. Overdrijven is ook een vak he.
   Oh ja, nog iets he, je bovenstaande verhaaltje is onzin. Die man is opgepakt door de politie omdat de auto waarin hij meereed explosieven zaten. Dus blame the rechtshof en niet Barzani.

   Walid Yunis Ahmad (Kurdish: وه‌لید یونس ئه‌حمه‌د, Walid Yunis Ahmad) (born in Zakho) he was an ordinary person doing an ordinary job , he was not linked to any party nor connected to any groups.

   Walid Yunis Ahmad has been detained without charge or trial for 10 years since his arrest in Erbil, the capital city of the semi-autonomous Kurdistan region of Iraq (KRI), on 6 February 2000.

   He was arrested by the Kurdish security police (Asayish) after he was given a lift in a car that allegedly contained explosives. The driver, who was also arrested, was released three months later but he was arrested even though he had nothing to do with this , for 10 years he has been put in to prison for a crime he didn’t commit.

   For the next three years after his arrest, Walid’s family did not know where he was or whether he was dead or alive. He was tortured and kept in solitary confinement during his enforced disappearance. He has been moved from one prison to another without explanation and is currently held at the Asayish headquarters in Erbil.

 5. sardasht usman

  @ planetrose

  xushka gyan, jij snapt het helemaal niet goed, en ik praat niet onzin. Het titel spreekt al voor zich.

  stel als je morgen usama bin laden pakt, dan mag je hem niet 10 jaar de cel in gooien zonder eerst berecht te worden. dit is toch zonde.

  2de mijn verhaal ging over ook andere mensen die jaren lang ontrecht er in zitten, mijn familie leden hebben er in gezeten ik zweer het op allah. jaren lang onterecht heeft ie in de cel door gebracht. ik heb duizenden van zulke sitiuaties gezien en meegemaakt.

  maar goed, nogmaals sorry voor wat in verleden gebeurd is tussen ons, ik wist niet dat je een meisje was.

  • PlanetRose

   @ Sardasht Usman

   Kijk, ik snap dat ook wel, iedereen verdient gerechtigheid. Maar het is echt niet zo dat Barzani even opdracht komt geven dat ze een bepaalde persoon moeten afmaken omdat ze kritiek op hem hebben. Ik weet met 100% zekerheid dat hij niet eens weet wie er allemaal in de jail zit of opgepakt is. Zulke dingen verlopen nou eenmaal via een recht systeem of hoe dat ook genoemd mag worden. Oke, er waren een paar uitzonderingen o.a Sardasht Osman.

   Ja is al goed, hierbij ook mijn excuses.

 6. ikkeniethoor

  “He was arrested by the Kurdish security police (Asayish) after he was given a lift in a car that allegedly contained explosives.”

  Goed dat hij werd opgepakt, wat doet een mens met explosieven?
  Ja percies, iets opblazen, mensen van het leven beroven, schade veroorzaken.

  Maar nee hoor, in de ogen van kawa ali is het een onschuldig type die NIKS heeft gedaan.

  Pakt de KDP iemand op die een gevaar voor de samenleving is, is het weer niet goed.

  Wat moet je tegenwoordig met mensen die alleen kritiek op mensen uitvoer??

  Hard uitlachen ja,
  whahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahhaaahhahahahahhhahahahahahahaha

  • sardasht usman

   hallo weer, lang niet gesproken,

   als je toch reageert, zeg dan iets nuttig, ga niet leugens namens mij publiceren. Ik zeg maak niet uit wie jij pakt of die gene moordenaar, dief, onschuldig bent, jij hoort niet jaren lang te zitten zonder eerst berecht te worden. snap je, maar goed ik heb veel meer verteld dan die stukje waar jij over hebt, er zitten nu momenteel duizenden onschuldige burgers in de cellen van akre. ( pdk ).

   dagelijks zie je in de kanalen van yakgrtu en komal, die arme kinderen huilen om hen vader, pdk en puk hebben hun vaders vermoord en ze zijn niet bereid om nog steeds te zeggen waar die lijken liggen of ze nog in leven zijn.

   jij hebt geen gevoel en hart, en jij bent verblind door kdp en puk.

  • PlanetRose

   @ Ikkeniethoor

   Schandalig, die man was echt onschuldig. Hij was helemaal geen gevaar voor de maatschappij. In de Engelse tekst staat dat Welid een lift had gekregen van een man die explosieven had maar die man is na 3 maanden vrijgelaten terwijl Welid die helemaal niets ervan af wist, nog steeds vast zit. Nu nog steeds. Onterecht.

   Op dat punt heeft Sardasht gelijk. Het rechtsysteem moet verbeterd worden. Niemand verdient het om onterecht de jail door te brengen.

 7. ikkeniethoor

  PlanetRose
  16/01/2011 – 22:29

  Wie zegt dat het werkelijk een LIFT is geweest ??

  Dit zijn smoesjes om er onder uit te komen,
  ik geloof er geen bal van, hij moet 10 jaar meer zitten

  en sardastje, wacht maar niet op me antwoord hoor

 8. sardasht usman

  @ ikniethoor,

  nee kunl, ik zit er op niet te springen om een antwoord van je te krijgen, verder ik heb niet eens een vraag aan je gesteld, tot jij mij een antwoord geeft.

  mijn god, deze masina halgrs zijn echt letterlijk op alel fronten gewoon te dom.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes