Zuid-Koerdistan verbant mogelijk vrijdagpreken

Foto: Press TV

HAWLER – Secularisten in Zuid-Koerdistan hebben bij de regering aangedrongen voor een ban op de religieuze vrijdagpreken. Hiermee drijven ze een ideologische RIFT met de praktiserende moslims.

De stap die door sommige vermeende intellectuelen en feministen wordt genomen kwam nadat mullah Farman Kharabaiy ,van de Majidawa Moskee in Hawler, een aantal prominente leidende Koerdische feministen van godslastering heeft beschuldigd in een vrijdagpreek. Hier had  Matt Frazer, correspondent van de Iraanse Press TV, verslag van gemaakt.

Degenen naar wie Kharabaiy refeeerde hebben bij de politie aanklachten ingediend, zeggende dat de uitgesproken woorden door de religieuze autoriteit hun leven direct in gevaar bracht. “De grootste zorgen hier in Koerdistan is dat de religieuze leiders denken dat ze de leiders van de hele samenleving moeten zijn,” zei Mariwan Naqshabani, een politiek expert.

Het parlement bespreekt momenteel een wet dat alleen de regering in staat stelt om drie vrijdagpreken te machtigen en uit te zenden, één vanuit ieder van de provincies Hawler, Slemani en Duhok.

Bron: Azady.nl, Press TV

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16173

Geplaatst door op 14 Jan 2011. Gearchiveerd onder Maatschappij, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

10 reacties voor “Zuid-Koerdistan verbant mogelijk vrijdagpreken”

 1. Rebar

  Mocht er een ban komen of dat de regering zich bemoeit met de vrijdagpreek dan zal ik de eerste zijn die zich zal aansluiten bij een Jihad beweging in Koerdistan.

 2. abu anas salafi koerdi

  braye-azies rebar

  dat is hun droom maar inschaAllah zal dat droom van die JOJO’S die dit willen gaan doen nooit uitkomen en als dat gebeurt dan zal de regering en groot probleem krijgen met islamitische landen om hun heen, en met hun eigen mensen dan gaat dit keer echt mis als ze dit wet willen invoeren dit zal geen een moslim pikken.

  MOGE ALLAH HUN LEIDEN EN ALS ZE NIET GELEID WILLEN WORDEN MOGE ALLAH HUN NEKKEN BREKEN AMEEN.

  DIT GAAT GEWOON TE VER DEZE REGERING MOET UITKIJKEN DE MENSEN HEBBEN GENOEG GEHAD VAN DEZE REGERING EN DAN NOG BEMOEIEN MET HET GELOOF DAN VRAAG JE GEWOON OM PROBLEMEN. EN ALLE KOERDEN MOETEN NIET VERGETEN DAT KOERDISTAN EEN ISLAMITISCHE LAND.

 3. Haribo

  laat het duidelijk zijn mensen hebben niet genoeg gehad van onze regering.. mensen hebben genoeg gehad van islamitische terroristen.. vieze honden.. het zijn mensen als rebar die ons volk kapot gemaakt hebben en niet onze regering.. dankzijonze regering hebben we nu vrijheid

 4. Haribo

  zogenaamd ga je naar jihad hahahaha doe je playstation uit jongetje praat niet groot voordat aivd je uit je bed rukt om 4 uur inde ochtend

 5. PlanetRose

  Waar slaat dit op? Die mensen hebben een baan waar ze tegen kritiek moeten kunnen, kan je dit niet dan donder je toch op.

 6. sardasht usman

  Dit zal nooit geburen, dit is een droom van barzani jash u xofrosh. maar dit zal nooit nooit in Koerdistan geburen, meer dan 90% van de bevolking is moslim.

  Verder stel als het zo iets gebeurd, want de regering van pkd wil dat overal in koerdistan maar 3 imams een preek houden. hhhahaha

  ok ik vind het best, dan wil ik ook dat over al in koerdistan in alle scholen maar 3 docenten les geven en de rest moet gewoon net als die imams via tv het lessen volgen.hhahaha

  dan iemand anders wil ook in heel koerdistan maar 3 dokters hebben, de rest moet gewoon via tv naar de adviseren van die 3 dokters luisteren.

  te gelijker tijd iemand anders wil dat in heel koerdistan maar 3 kranten zijn.en zovoort.

  mijn god, kan je na gaan hoe dom deze regering is? Alles heeft grenzen, echt waar, maar de grenzen van de domheid, verraad van barzani kent geen grenzen. het houd nooit op.

  deze jash u xofrosh en al zijn aanhangers worden binnenkort terug gestuurd naar karaj.

  Verder de aanhangers van deze vieze honden, zullen nooit maar ook nooit de waarheid horen en zien, ze zijn verblind en hun mond is dicht gemaakt, zelfs als weten dat hun partij slecht bezig is, ze zullen blijven roepen, bjiii bjiii, en klappen, Maar goed een masina haglr blijft zijn hele leven masina halgr

  ik zie nu in Tunesië er is een volksopstand, respect voor het Tunesische volk.

  inshallah zien wij de zelfde opstand ook in Koerdistan.

  • PlanetRose

   @ SU

   WTH is jouw probleem? Die secularisten hebben dat bij de regering aangedrongen en jij maakt hier freaking een heel ander verhaal van. Het is echt niet zo dat de regering ineens met dat idee kwam.

 7. abu anas salafi koerdi

  hey HARIBO

  wie bedoel je met vieze honden? jij praat net als een kind maar ik snap een ding niet dat azady.nl dit soort reactie laat plaatsen en mogen geplaats worden. en nog iets HARIBO MET VARKENS GELATINE JIJ MOET GOED LEZEN WAT IK HIER TYPE VOLGENS MIJ VERSTA JIJ HELEMAAL NIKS VAN VRIJHEID. IN JOU HOOFD IS VRIJHEID JE MAG DOEN WAT JE WILT DUS ALS JOU ZUS OF MOEDER OF NICHTJE OF TANTEN MET MINI ROK OF IN HUN NAAKIE WILLEN GAAN LOPEN VIND JIJ DAT OK.

  EN GELOOF MIJ NOU MAAR MENEER HARIBO MET VARKENS GELATINE DIE UITSPRAKEN VAN JOU DUIDEN ER OP OF JIJ BENT EEN MONAFIQ OF EEN KAFIR OF EEN ATHIEST ZELF EEN NIET PRAKTISERENDE MOSLIM EN NIETS NUT IN DE ISLAM ZOU NIET ZEGGEN islamitische terroristen.. vieze honden EN VERGEET NOOIT DAT DE ISLAM ALLEEN MAAR AAN HET GROEIEN IS IN ELKE LAND WAAR DAN OOK IN BRAZIL, ARGENTIEN, URUGUAY,JAPAN, WAAR JE MAAR OOK WILT ISLAM IS AAN HET GROEIEN EN HET IS DE GELOOF VAN ALLAH EN ALLAH ZAL ZIJN GELOOF BESCHERMEN TEGEN WIE DAN OOK WIJ ZIJN SLECHT’S ZIJN SCHEPSELS.

 8. Rebar

  Laat hem maar Abu Anas.

  Hij wil dat de anti-Moslims altijd een vrijheids van meningsuiting hebben zodat wij niet kunnen reageren maar ondertussen eisen deze ongelovige dat alle Moslims nooit voor hun geloof mogen uitkomen.

  Het is zo hypocriet. Maar ik denk dat zowiezo meer dan de helft van de Koerden dan in opstand komen als de preken worden geleid door de regering zelf.

 9. sardasht usman

  @ rebar

  xala rebar, in tegen deel, we moeten hopen dat kdp en puk deze fout wel maken en praktiseren, zo dat er een opstand komt. maar jah, het zal zowiezo niet gebeuren. trouwens een vrijdagsgebed gaat niet zonder imam en preek, dus ik weet niet waarom de leden van kdp zo debielen zijn.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes