KNK: Executie Xizri illustreert wreedheid Iran

Foto: allthingsjasonday.com

BRUSSEL – Het Koerdische Nationale Congres (KNK) veroordeelt vanuit Brussel de Iraanse regering ten zeerste voor de executie van de Koerd Huseyin Xizri. “Iran heeft zijn naam wederom onder een onmenselijke actie gezet” meent het KNK.

Iran heeft gisteren in de ochtenduren de executie van de Oost-Koerdische Huseyin Xizri voltrokken door hem op te hangen. In een verklaring laat het KNK vanuit Brussel weten dat Xizri acht maanden lang zwaar gemarteld is en dat tijdens zijn rechtszaak hij zonder de aanwezigheid van zijn advocaat binnen tien minuten tijd veroordeeld is tot de dood.

In de verklaring laat het KNK weten dat het Iraanse regime bezig is stelselmatig Koerdische jongeren te executeren in naam van de islam. Inclusief Xizri, zijn sinds 2007 tot op heden acht Koerdische jongeren geëxecuteerd door Iran. “Niet Allah, noch de Profeet, noch de mensheid kan zulke daden rechtvaardigen”, aldus het KNK.

Executie Xizri

De executie van Xizri is zaterdagmorgen voltrokken zonder de bijzijn van zijn advocaat en familie. De familie van Xizri vernam sinds 4 dagen niets meer over de toestand van Xizri. Officiers hadden de familie laten weten dat zijn executie was uitgesteld en in Teheran voltrokken zou worden in plaatst van Urmiye. Desalniettemin werd op zaterdag bekend dat zijn executie in Urmiye voltrokken is zonder de aanwezigheid van familie noch advocaat.

Mensenrechten organisaties uiten hun ongenoegen tegenover de Iraanse regering voor de gang van zaken rondom deze executie. Xizri heeft geen eerlijk proces gehad noch is zijn executie op plausibele wijze verlopen.

Bron: Azady.nl, ANF

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16264

Geplaatst door op 16 Jan 2011. Gearchiveerd onder Internationaal, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

3 reacties voor “KNK: Executie Xizri illustreert wreedheid Iran”

 1. PlanetRose

  Dat is dus echt een achterlijke debielen systeem. Degene die zoiets goed kan praten is net zo achterlijk als dat systeem.

 2. IraQi_Nationalist

  Echt he..
  Dit is precies een voorbeeld wat Saddam destijds had gedaan tegenover de Koerden. Hier moet een eind aan komen, dit is gewoon onmenselijk.

 3. PlanetRose

  @ IraQi_Nationalist

  Echt wel!

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes