Turkije en Syrië ondertekenen geheim verdrag

Foto: Worldbulletin

DAMASCUS – Turkije en Syrië tekenen een geheim verdrag ondertekend betreffende de aanpak van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). Dat meldt de in Parijs gevestigde website Intelligence Online.

Volgens het verdrag zal Damascus de toevlucht van 4000 PKK-strijders toestaan en vervolgens er voor zorgen dat hen gratie verleend wordt. Volgend Intelligence Online zou het desbetreffende verdrag op 21 december 2010 in het geheim opgesteld zijn tijdens het bezoek van de Syrische premier Muhammad Naji al-Otari aan Turkije. Het wordt vermeld dat het verdrag ondertekend is door de Syrische Ondersecretaris van Politieke Veiligheid Muhammed Dib Zitun en Turkse Strijdkrachten.

In het bericht van de Website wordt ook vermeld dat het aanbod om de Koerdische PKK-strijders te herbergen, in eerste instantie door de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) gedaan is. De Turkse Strijdkrachten zouden echter de stabiliteit voor hun eigen veiligheid in twijfel hebben getrokken en een voorkeur hebben gegeven aan een vanuit Damascus gereguleerde controle over de PKK-strijders.

Tot slot vermeldt het bericht van de website dat het onwaarschijnlijk zal zijn dat de PKK-strijders het aanbod zullen accepteren en zich richting Syrië zullen begeven. Als reden hiervoor geven ze aan dat geloofd wordt dat Syrië een rol heeft gespeeld in de arrestatie van Abdullah Ocalan, de leider van de partij, in 1998.

Bron: Azady.nl, Peyamner, BBC, Intelligence Online

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16313

Geplaatst door op 20 Jan 2011. Gearchiveerd onder Internationaal, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

1 reactie voor “Turkije en Syrië ondertekenen geheim verdrag”

  1. PlanetRose

    Syrie is het laatste land dat je moet geloven. Waarschijnlijk worden ze mishandeld of op ergste manieren vermoord/gemarteld.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes