Ocalan waarschuwt voor genocide

Foto: hevallo.blogspot.com

AMED – De leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), Abdullah Ocalan, die in Turks gevangenschap verkeert, zegt dat de Turkse regering nog geen besluit voor vrede heeft genomen, maar wel moeite doe om Koerdische politieke machten te elimineren. Hij meent dat er sprake is van een nieuwe Koerdische genocide dreiging.

Tijdens zijn wekelijkse ontmoeting met zijn advocaten, heeft PKK-leider Ocalan doorgegeven dat de Turkse regering onder leiding van de AKP politieoperaties coördineert in Noord-Koerdistan tegen Koerdische politici. Hij meent dat deze plannen zo gevaarlijk zijn als de ondernemingen in de negentigerjaren tegen de PKK. Ocalan heeft gezegd dat de AKP meer dan vastbesloten is de Koerdische politieke machten te elimineren en dat de ontwikkelingen in de richting van een Koerdische genocide door de Turkse staat wijzen.

Waarschuwing aan Koerdische politici

Ocalan waarschuwt Koerdische partijen. Hij meent dat praktijken als de ‘KCK-operaties’, die het massaproces van Amed waarbij 152 Koerdische politici en activisten terecht staan, tot gevolg had, voortgezet zullen worden en duizenden anderen een celstraf opgelegd kunnen krijgen. Hij bestempelt deze ondertekeningen als “onderdeel van een plan tegen de Koerden” zijnde en waarschuwt Koerdische partijen op hun hoede te zijn voor dergelijke praktijken van de Turkse regering.

Ocalan verkondigt wederom dat als Turkije geen stappen in de richting van vrede zal nemen, hij zich zal terugtrekken als mediator in het proces. “En zijn geen tekenen aanwezig die er op wijzen dat de situatie na juni anders zal zijn (na de Turkse parlementsverkiezingen, red.). Als zij ons niets laten zien, is er niets wat ik nog kan doen. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het nogmaals: De Turkse staat moet een ‘vredesbeslissing’ nemen. Als zij dit werkelijk willen, is het iets wat makkelijk te doen is”, zei Ocalan.

Brieven aan Gül

De PKK-leider maakte ook bekend dat hij meerdere malen een brief heeft gestuurd naar de president van Turkije, Abdullah Gul. Een antwoord heeft hij vooralsnog niet ontvangen van de president. Ocalan benadrukt hierbij dat het van belang is dat hij wordt erkend als legitieme gesprekspartner in de vredesgesprekken tussen Koerden en de regering.

Ocalan waarschuwt ervoor date en proces van totale weerstand kan ontstaan onder de Koerden als het vredesproces, waar nu moeite voor wordt gedaan, komt te falen.

Bron: Azady.nl, ANF

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16490

Geplaatst door op 22 Jan 2011. Gearchiveerd onder Internationaal, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes