PJAK bedreigt Iraans regime met boetedoening

Foto: Weeklyblitz.net

URMIYE – De Partij voor het Vrije Leven van Koerdistan (PJAK) bedreigt Iran met een “sterke reactie” als gevolg va de executie van de Koerdische gevangene Huseyin Xizri vorige week. De PJAK roept op tot een week van acties tegen “slachtpartijen, verraad en dorpswachten”.

In een verklaring ter veroordeling van de executie van de Koerdische Huseyin Xizri in de gevangenis van Urmiye (Oost-Koerdistan) verklaart de PJAK dat het Iraanse regiem er op gericht is de Koerdische politiek monddood te maken met executies, martelingen en andere onmenselijke praktijken. Zodoende zou het regime de Koerdische weerstand en strijd voor de vrijheid willen breken.

De PJAK zegt vastberaden te zijn “sterk te reageren” op het Iraanse regime en er voor te zorgen dat zij “spijt zullen krijgen van al hun misdaden”.

Boetedoening

Op 24 december had de PJAK het Iraanse regime gewaarschuwd voor boetedoening indien zij nog meer Koerdische gevangen zouden executeren. Zij hadden laten weten dat hun huidige staakt-het-vuren beleid voor vrede in Iran, niet inhield dat zij zich stil zouden houden tegen misdaden van het Iraanse regime.

Xiziri
Huseyin Xiziri was een politieke gevangene die in 2008 na een rechtszaak van vijf minuten, zonder het bijzijn van een advocaat, het doodsvonnis opgelegd heeft gekregen. Zijn vonnis werd op 15 januari voltrokken, wederom in de afwezigheid van zijn advocaat noch familie.

PJAK

De PJAK is opgericht in 2004 en actief in Oost-Koerdistan. Sinds october 2010 voeren zij een eenzijdig staakt-het-vuren beleid ter gelegenheid van de totstandkoming van vredige oplossing van de Koerdische problematiek. Voorwaarden voor een permanente vrede zijn onder anderen een eind van de Iraanse militaire operaties in Oost-Koerdistan, het recht op onderwijs in de moedertaal, vrijheid van meningsuiting en partijaanhang, de vrijlating van politieke gevangenen en de afschaffing van de doodstraf.

De PJAK heeft als doel in Iran een “democratisch system tot stand te brengen, waarin voor alle burgers, Iraniërs, Koerden, Azeri’s, Baluchi’s, Turkmenen, Arabieren en alle andere ethnische groeperingen een vorm van zelfbestuur mogelijk gemaakt is.”

Bron: Azady.nl, PNA

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16495

Geplaatst door op 22 Jan 2011. Gearchiveerd onder Koerdistan, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

2 reacties voor “PJAK bedreigt Iraans regime met boetedoening”

  1. PlanetRose

    En de familie van hr. Xizri, what happend to them?

    Biji PJAK!

    • sardasht usman

      Niks, want ze hebben niet geprotesteerd. Maar vertrouw die Iraniers echt nooit, ze doen alles wat onmenselijk is.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes