Syrisch Baath-regime bang voor Tunesische praktijken

Foto: life.com

DAMASCUS – Het Syrische Baath-regime vreest voor Tunesische praktijken, waar het regime na 23 jaar omver werd geworpen in een volkrevolutie. Ter preventie worden veiligheidsmaatregelen aangescherpt, met name de maatregelen over de Koerden.

In Tunesie is op 14 januari het regime van Zeynel Abidin Ali na 23 definitief na een uitgebroken revolutie, omvergeworpen. Totalitaire machtsregimes in het Midden-Oosten vrezen dat hun volk het voorbeeld van de Tunesiërs wel eens zou kunnen volgen. Maatregelen hiertoe worden ook in Syrië genomen.

Terwijl landen als Egypte het volk tevreden wilden houden met de verlaging van voedselprijzen, koos de Syrische regering ervoor de berichtgevingen over de Tunesische revolutie te censureren. Op staatstelevisie werd niets over de gebeurtenissen uitgezonden. Vooralsnog bereikten de berichten ook Syrië onvermijdelijkerwijs, met name via satelliet televisie-uitzendingen waar de regering geen controle over heeft.

Geheime vergadering

De Syrische regering heeft in Damascus in een speciale vergadering alle veiligheidschefs van het land bijeenverzameld, om de mogelijkheden voor de preventie van een revolutie te bespreken. In de vergadering is besloten dat met spoed plannen opgesteld moeten worden die onder anderen gericht zullen zijn op ambtenaren die van het regime zullen afwijken, een hardere aanpak van de Koerden en vergroting van de maatschappelijke controle.

Ook zullen alle demonstraties verboden worden en zal de macht van het leger verder uitgebreid worden. Bovendien zullen soldaten het recht krijgen om satelliet schotels en televisieantennes te verwijderen en zullen telefoongesprekken vaker afgeluisterd mogen worden.

Met de nieuwe plannen wordt het ook mogelijk gemaakt dat hele dorpen en steden geïsoleerd kunnen worden, indien de regering daar reden toe ziet.

West-Koerdistan

De 2 miljoen Koerden in West-Koerdistan en de grote steden van Syrië, vormen samen 10% van de bevolking in Syrië. Sinds 1962 hebben zij echter het status van ‘vreemdeling’ in hun eigen woongebied. Vandaag de dag beschikken meer dan 300 000 Koerden niet over burgerrechten. Deze ‘staatloosheid’ wordt bovendien overgeleverd van ouder op kind. Kinderen van ouders zonder burgerrechten, krijgen deze ook niet toegekend en kunnen niet geregistreerd worden.

Meer over de huidige situatie in West-Koerdistan

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16498

Geplaatst door op 22 Jan 2011. Gearchiveerd onder Internationaal, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

1 reactie voor “Syrisch Baath-regime bang voor Tunesische praktijken”

  1. PlanetRose

    Wat een trieste achterlijke regiem in Syrie.

    Op zo’n manier krijg je alleen maar meer achterdochtigheid en ontevredenheid. Jeez men, i.p.v oplossingen te vinden hoe je je volk tevreden kunt krijgen en betere leefomgeving creeren gaan ze er alles aan doen om het volk onder controle te houden. DEBIELEN!

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes