Azady: In de ban van de vrijheid

Foto: Azady

AMSTERDAM – Vandaag is de laatste dag dat Azady.nl publiceert. Hierna zal dit medium van het vrije woord voortbestaan als een archief dat door haar lezers geraadpleegd kan blijven worden, zolang zij hier de behoefte aan hebben. De redactie Achtergrond sluit af met twee artikelen, waarin vrijheid centraal staat.

Deze dag, 22 januari heeft ook een andere betekenis voor de Koerden. Het is de dag dat de Staatsrepubliek Koerdistan, ook wel bekend als de Republiek van Mehabad, in 1946 werd uitgeroepen. Op deze heugelijke dag namen de Koerden de vrijheid in eigen handen. Ook Azady heeft de vrijheid in eigen handen genomen en zes jaren lang uit haar penpunt doen vloeien. Alles wat hieruit is voortgekomen zal vanaf deze dag voort blijven bestaan als archief dat zij in haar bestaan geleidelijk aan gevormd heeft.

Vrijheid centraal

Azady. Vrijheid. De laatste twee Achtergrond artikelen, gepubliceerd in de naam van Azady, zijn als eervolle afsluiting gewijd aan haar betekenis.

Azady in de Koerdische dichtkunst, geschreven door Zenwer Ayoubzadeh, een schrijfster die na bijna vier van de zes jaar dat Azady bestaat, vele bijdragen te hebben geschonken aan Azady.nl, voor het laatst bijdraagt met een artikel over de betekenis van Azady. Aan de hand van het bekende gedicht Xasekewe van de Koerdische dichter Saied Kamil Immai (ook wel bekend als mamosta Awat), probeert zij de betekenis van ‘vrijheid’ te ontrafelen. De onschuld en onderdrukking van de vrijheid van de xasekewe (patrijsvogel) staan centraal in dit gedicht. Het continue onschuldige streven van de xasekewe voor zijn vrijheid wordt gedreven door zijn band met zijn oorsprong, de bergen, en is gelijk aan dat van de Koerden.

Tussen vrijheid en onderdrukking: de opkomst van de tiran, de laatste bijdrage aan Azady van Zjir Rashaan, h.t. hoofdredacteur en fervente schrijver sinds den beginne, toen Azady zes jaar geleden tot stand kwam, waar hij medeoorzakelijk voor was. Ook in dit allerlaatste artikel staat de vrijheid en de Koerdische strijd tegen onderdrukking centraal. Het is het epos van een zoon van het volk van Ararat, die met lede ogen aanziet hoe de tiran zijn volk en vaderland binnensijpelt en vermurwt, terwijl het volk toekijkt en toestaat. In lichte stoïcijnse zinnen wordt beschreven hoe de onderdrukking geen zege kan vieren, zolang de geest onoverwonnen blijft.

Zolang de wil om azady blijft bestaan

Beide artikelen illustreren hoe de strijd van de Koerden voor hun rechten en hun land zullen voortbestaan, zolang het verlangen naar vrijheid, naar azady, blijft voortleven. Azady.nl heeft in de zes jaar van haar bestaan getracht met het vrije woord een uitlaat te vormen voor dit verlangen bij de Koerden in Nederland en de rest van het Nederlandse taalgebied. Azady zal blijven voortbestaan en haar stem zal wederklinken, zolang er behoefte naar is.

Bron: Azady

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16509

Geplaatst door op 22 Jan 2011. Gearchiveerd onder Headlines, Kunst & Cultuur, Nederland, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes