KRG verbiedt journalisten af te reizen naar buitenland

Foto: AKnews

SLEMANI – De onafhankelijke Koerdische krant Hawlati meldt dat de Regionale Regering van Koerdistan (KRG) reissancties opgelegd heeft op haar hoofdredacteur, de hoofdredacteur van de evenwel Koerdische krant Awene en journalist Jamil Othman Naqshbandi. Het is de drie journalisten verboden het land te verlaten, een sanctie die in het algemeen criminelen wordt opgelegd.

In Hawlati, de onafhankelijke Koerdische krant die vanuit Slemani (Zuid-Koerdistan) verschijnt, is een kopie van het bevel van het Openbare Ministerie verschenen, waarin bevolen wordt de drie journalisten een reissanctie op te leggen en het land niet uit te laten. Het bevel is gegeven aan zowel douaniers van de luchthavens als de grensposten van Zuid-Koerdistan.

De journalisten in kwestie zijn Kamal Rauf, de hoofdredacteur van Hawlati, Shuwan Mohammed, de hoofdredacteur van Awene en Jamil Othman Naqshbandi, de journalist die aangeklaagd is door de regering voor een van zijn artikelen verschenen in Hawlati.

Hawlati citeert ook een brief van de veiligheidstroepen van de Koerdische Ministerie van Binnenlandse Zaken die het Nationaliteiten, Paspoorten en Verblijf Kantoor van de Koerdische regio verbiedt buiten de grenzen van de KRG te reizen en beveelt dat de journalisten “gezocht” zijn en “uitgeleverd” dienen te worden.

Beperking persvrijheid

De hoofdredacteur van Hawlati heeft tegenover het Koerdische nieuwsagentschap AKnews vastgesteld dat de beslissing van het Hof een poging is “de vrije journalistiek in Koerdistan de kop in te drukken en de vrijheid van meningsuiting te beperken.”

De beslissing van het Hof is gebaseerd op de rechtszaak die loopt tegen de journalisten, naar aanleiding van een klacht ingediend door de minister van Natuurlijke Bronnen, Ashto Hawrami. In een in Hawlati verschenen artikel werd de Ministerie bekritiseerd “geen transparantie te vertonen”, met name in het opzicht van de Koerdische oliecontracten en de inkomsten van de Ministerie.

“Wij rennen niet weg”


De Hawlati hoofdredacteur benadrukt echter dat het artikel in kwestie een opiniestuk was en geen journalistiek nieuwsitem. De journalist verklaart te nimmer weg te zullen vluchten van zulke klachten.

De hoofdredacteur van Awene sluit zich bij de laatste uitspraak van zijn collega aan. “Wij zijn de zoons van deze natie; wij zijn niet degenen die wegrennen van de natie, het zijn de ambtenaren die administratieve of financiële schandalen begaan en op de vlucht slaan”, meent Mohammed.

Waarborging persvrijheid

Enkele weken geleden liet president Massoud Barzani de aanklachten op verschillende journalisten in Zuid-Koerdistan vallen, “omwille van de waarborging van de persvrijheid in de regio”. De drie journalisten geven aan gedacht te hebben dat ook de aanklachten op hen met dit gebaar vervallen waren. Dit is echter niet het geval gebleken.

De hoofdredacteur van Awene meent dat hun “professionele inspanningen en prestaties hebben geleid tot ongebalanceerde maatregelen en beslissingen van het Hof.”

Autoriteiten ontkennen

Zuid-Koerdische ambtenaren van de Ministeries in kwestie ontkennen de sancties en hebben tegenover AKnews laten weten niets van dergelijke reisbeperkingen af te weten.

Bron: Azady.nl, AKnews, Hawlati

Nieuws
Lees meer van Nieuws
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=16527

Geplaatst door op 22 Jan 2011. Gearchiveerd onder Koerdistan, Nieuws. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

1 reactie voor “KRG verbiedt journalisten af te reizen naar buitenland”

  1. PlanetRose

    Wat was de zin ook al weer….

    “Niet overal in de wereld is persvrijheid van zelfsprekend’

Reacties plaatsen niet toegestaan

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes