Een gesprek met Zakaria Abdullah, zanger

Een gesprek met zanger Zakaria Abdullah
Door Pshtiwan Jamal
Vertaling vanuit het Koerdisch door Lana Ali


Zakaria Abdullah is dé zanger die binnen een aantal jaren een grote menigte fans voor zich wist te winnen. Dit in zo een mate dat hij door jongeren wordt gezien als de nummer één onder onze Koerdische artiesten. In die korte tijd is de omvang van zijn fans zelfs zo sterk gegroeid dat hij zijn concerten niet in ‘gewone’ zalen kan houden en toevlucht zoekt bij Koerdische voetbalstadions. Met zijn eerste album ‘Bgarewa’ kreeg Zakaria al naamsbekendheid. Zijn tweede album ‘Daya’ werd echter een grote sprong in zijn carrière. Hierna is Zakaria gevraagd deel te nemen aan een wereldwijd evenement in Zweden waarin hij de Koerden vertegenwoordigde. Daarnaast is hij door ‘Centery Iraqi Amro’ benoemd tot de beste zanger van Irak en Koerdistan. Voor Zakaria was zijn grote broer Najmadyn Awaray al actief bezig in de artiestenwereld en ook hij was een van de beroemdste zangers van Hawler. Hij heeft Zakaria dan ook gepusht en gesteund in het voortzetten van zijn carrière. Liefhebbers van Zakaria zien het als een feit dat hij een nieuw geluid binnen de Koerdische muziek heeft gebracht. Anderen beweren dat het helemaal geen ‘nieuw’ geluid is maar slechts een kopie van Turkse muziek. Na vier jaar afstand te hebben genomen van alle media, vertelt Zakaria Abdullah over zijn muziek, zijn leven als artiest, maar onthult hij ons ook het een en ander over zijn privéleven.

Voor zover we weten staat jullie gezin bekend als een nest van artiesten. Wij willen vooral weten wanneer jij in de artiestenwereld terecht bent gekomen?
Ja, dat klopt. Ik kom uit een gezin met talenten, voor mij was mijn broer Najmadyn Awaray al actief als zanger. Mijn ander broer was muzikant en ik zelf was al van kinds af aan bezig met muziek. Ik heb dan ook met vele bands in Hawler samengewerkt.

Je kreeg in het begin vooral buiten Koerdistan bekendheid als componist en zanger. In welk jaar richtte je, je aandacht daarop en waar bevind je, je momenteel?
Het is nu vijftien jaar geleden, dus sinds 1993 ben ik vertrokken naar het buitenland, maar nog steeds breng ik het grootste deel van mijn tijd in Koerdistan door.

Je kreeg met je eerste album ‘Bgarewa’ al veel naamsbekendheid. Je tweede album ‘Daya’ maakte je nog beroemder. Was dit iets wat je van tevoren had verwacht?
Het album ‘Bgarewa’ werd uitgebracht voor ‘Daya’, deze laatste viel heel goed bij de fans. Ik ben dan ook teruggekeerd naar Koerdistan om dichter bij mijn fans te zijn.

Waar valt het succes van die albums uit af te leiden?
Het was een vernieuwing in de muziekstijl van Koerden op het gebied van muziekklank, zang en inhoud van nummers.

Laatste jaren horen we weinig van je of in ieder geval beperkt. Kunnen we hieruit concluderen dat je teveel aan je hoofd hebt?
Voor mij is het aantal in albums niet belangrijk, het gaat om de inhoud ervan. Als ik niet zeker of tevreden ben over een album, breng ik die ook niet uit. Het is ook voorgekomen dat ik meer nummers in een album heb gehad waarbij ik er dan twee of drie uit heb gehaald voor ik het uitbracht.

Afgelopen jaar heb je deelgenomen aan een evenement in Zweden waarbij elk land door een artiest vertegenwoordigt werd. Uit onze Koerdische artiesten ben jij hiervoor gekozen en heb je deelgenomen. Wat betekende dit voor jou?
Het was voor mij en ook voor mijn fans een bron van blijdschap. Na jaren hard werken heb ik dit kunnen bereiken. Ik ben trots dat ik aan dat festival deel heb mogen nemen als een Koerd. Ik heb ook met opzet mij door een Koerdische band laten begeleiden om zo ook onze muzikale talenten te laten zien.

Vlak daarna kreeg je een prijs van ‘Centery Iraqy Amro’. Wat hield dit in?
Allereerst wil ik ze hiervoor bedanken en ook dit zag ik als een beloning voor en aandenken aan al het harde werken dat tot het componeren van mijn muziek heeft geleid.

Zoals we weten heb je toen twee nieuwe nummers laten horen. Kun je ons hier meer over vertellen?
Die twee nummers kan je zien als mijn liefde voor de fans. Op elk feest wil ik ze iets nieuws presenteren en hiermee wil ik laten zien dat ik nog altijd actief ben.

Hoe staat het ervoor met het nieuwe album?
Er staat veel moois op, het zit nu in een afrondingsfase en binnen een korte tijd zal het uitgebracht worden.

Als je gevraagd zou worden om met een ander dan wel vrouwelijk of mannelijk artiest samen te werken tot hoeverre heb je hier dan interesse in? Ben je tot op heden al voor zoiets benaderd of zou je zelf tot zoiets bereid zijn?
Ja, we zijn momenteel met zoiets bezig, ik wil er alleen verder niet veel over kwijt. Wanneer het zover is zullen jullie het vanzelf zien. Maar voor mij is het verder niet belangrijk of het een vrouwelijke of mannelijke artiest is, het is belangrijker dat het een goede artiest is.

We hebben begrepen dat je een muziekschool wil beginnen in Koerdistan. Kun je ons hier meer over vertellen?
Om eerlijk te zijn hebben we inderdaad een project in gedachten om een college te openen enkel voor muziekanten, het idee hebben we al bij verschillende organisaties neergelegd. Wat wel zeker is, is dat onze docenten uit het buitenland zullen komen.

Dan willen we weten hoelang je slaapt per dag/nacht? We hebben namelijk gehoord dat je regelmatig tot vroeg in de ochtend aan het brainstormen bent?
Over het algemeen slaap ik heel weinig, ’s avonds ben ik bezig met teksten schrijven, componeren en zo af en toe gezellig zitten met een paar vrienden.

Zakaria Abdullah – Gule

Wanneer breng je, je ouders bezoekjes?
Op elke moment. Ik ga regelmatig langs, het is ook heel dichtbij.

Hoe zit het met sporten?
Ik sport constant, elke dag.

Heb je buiten het werken en zingen nog andere bezigheden?
Ik ben dan vooral bezig met lezen en sporten.

Heeft Zakaria eerder een relatie gehad?
Ja, maar ik wil hier verder niks over kwijt.

Laatste tijd wordt er veel gesproken over dat je van plan zou zijn een gezin te starten. In hoeverre is dit waar? En wat voor voorwaarde stel je aan je toekomstige partner?
Dat klopt, maar momenteel is er niks bijzonders gaande.

Zou je iemand met een andere afkomst als partner kunnen kiezen?
Nee, mijn eerste voorwaarde is dat mijn partner van Koerdische afkomst moet zijn.

Dit interview is eerder hier verschenen.

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=638

Geplaatst door op 10 Feb 2009. Gearchiveerd onder Interview. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes