Ramadan: Een tijd van bezinning (Dashne Abdullah)


Geen seks, geen sigaretten, geen drank en geen voedsel van zonsopgang tot zonsondergang en dat een maand lang. Dit jaar begon de vastenmaand voor de moslims in de meeste landen op zaterdag 22 augustus. De Ramadan is voor moslims een periode waarin men zich meer dan anders wijdt aan het gebed, het reciteren van de Koran en het doen van goede daden. Ook de 29-jarige Shayda heeft dit jaar weer tot nu toe iedere dag van de Ramadan- maand gevast om nader te komen tot God. “Ik vast al sinds mijn twaalfde, maar dat was meer omdat ik graag mijn moeder na wilde doen. Pas later leerde ik hoe belangrijk het voor mij is om te vasten.”


Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender en tevens de vastenmaand. Het vasten tijdens de Ramadan is de vierde zuil van de islam. Het werd verplicht in Medina in het jaar 1 van de islamitische jaartelling. Sinds de openbaring van de Koran is het vasten dus een van de vijf verplichte zuilen voor de moslims. Zieken, vrouwen die in verwachting zijn, vrouwen tijdens de menstruatie, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en voor mensen waarvoor het vasten de gezondheid kan schaden of het herstel van een ziekte vertraagt, hoeven niet te vasten. Maar het inhalen ervan op een ander, door het islamitisch kalender vastgestelde tijdstip wordt wel aangemoedigd.

“In Nederland flitst het leven voorbij, tijdens de ramadan is dat anders”

Voor Shayda is de ramadan, een periode die draait om saamhorigheid, zelfdiscipline, lichamelijke en geestelijke reiniging, dan ook een tijd voor bezinning. “In Nederland flitst het leven voorbij. Ik heb haast te weinig uren op een dag om al mijn taken te vervullen, laat staan om ergens bij stil te staan.” Shayda’s vriendin Zeyneb (26) voegt daaraan toe: “Tijdens de ramadan is het anders, je neemt meer tijd voor je familie en voelt een zekere saamhorigheid als je merkt dat iedereen stiekem de laatste minuten aan het aftellen is.”

De Islam maakt gebruik van de maankalender, waardoor de maand Ramadan telkens in een andere tijd van het jaar valt. Dit betekent dat de Ramadan beurtelings in alle seizoenen terechtkomt. Dit weergeeft volgens moslims de rechtvaardigheid van hun Schepper. Anders zouden de moslims in een werelddeel constant in lange, warme zomerdagen moeten vasten, terwijl anderen in korte, koude winterdagen moeten vasten. De maand Ramadan begint wanneer de nieuwe maan verschijnt, die moet met het blote oog zichtbaar moet zijn. In sommige landen komt de maan een dag later op dan in anderen. In Nederland gaan moslims veelal uit van de dag waarop de maan in eigen land of gebied wordt gezien.

Zeyneb lijnt zelfs tijdens de ramadan

Dit jaar was de vastenmaand moeilijker dan voorgaande jaren, omdat de vastenmaand dit jaar in de nazomer valt en dan zijn de dagen langer dan gemiddeld. Zeyneb zegt tot nu toe weinig last te hebben gehad van een hongergevoel, maar is wel doodvermoeid als ze thuis komt van haar werk op het kinderdagverblijf. “Van de hele dag heen en weer hollen, praten en liedjes zingen krijg ik een ontzettend droge keel, dan snak ik echt wel naar een slokje water.”

Shayda pakt haar vriendin bij haar zij en roept: “Geen grammetje vet! Zeyneb lijnt zelfs tijdens de ramadan.” Als je een grote hoeveelheid calorierijk voedsel naar binnen werkt vlak voor je naar bed gaat, dan word je dik. Want als je rust, slaat je lichaam al die calorieën op. De goedlachse Shayda kan dat beamen, zij zegt ontzettend aangekomen te zijn tijdens de ramadan. “Dat komt doordat wij bijna iedere avond met de hele familie samen het vasten hebben gebroken. Vettige maaltijden, zoete koekjes en taartjes waren er iedere avond in overvloed.” Zeyneb grinnikt; “Het Suikerfeest dat er binnenkort aankomt, zal je lijn ook niet veel goed doen.”Na een maand onthouding: uitbundig feest vieren


Jazhni Ramazan (Arabisch: al-‘Id al-Fitr) oftewel ‘het feest van het verbreken van het vasten’, is het begin van een periode van drie dagen waarmee de afsluiting van de Ramadan wordt gevierd. Dit is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitisch jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de Ramadan afgesloten. Tijdens dit drie dagen- durende feest trekt men nieuwe kleren aan, worden cadeaus uitgewisseld, geeft men voedsel aan de armen en komen mensen bij elkaar om te eten en te drinken. De Nederlanders kennen deze periode ook wel als ‘het Suikerfeest’ vanwege de zoete gerechten en etenswaren die dan veelal worden genuttigd.

De 34 jarige Ümit gaat met zijn vrouw en twee kinderen op 13 september terug naar zijn geboortestreek Mezra (Elazığ). Ruim voor het Suikerfeest, welk hij daar met zijn familie wilt vieren.

Zijn kinderen vasten niet. “Mijn jongens zijn daar nog veel te jong voor, zij moeten juist goed eten om te groeien.” Ümit benadrukt dat God nooit zou willen dat de mens zijn gezondheid riskeert om te vasten. “Mochten er dagen komen met extreme hitte dan zal ik bij mezelf te rade gaan of het verantwoord is om te gaan vasten of niet.”

Volgens Ümit zijn er genoeg mensen die koste wat het kost willen vasten tijdens de Ramadan. Ook als de temperaturen zo hoog zijn dat het lichamelijk haast niet haalbaar is. En dat is nou verkeerd volgens Ümit. “Je vast om in het reine te komen met jezelf, niet om in het ziekenhuis te belanden.”

Dashne Abdullah
Lees meer van Dashne Abdullah
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=695

Geplaatst door op 14 Sep 2009. Gearchiveerd onder Religie. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes