Ardalan neemt afscheid van zijn liefde (Zenwer Ayoubzadeh)

“De Zuidenwind
heeft de roos verwelkt,
waarvoor de nachtegaal z’n lied zong. Moeten we
om die roos treuren, of om onszelf? Wanneer de dood
onze wangen verbleekt zal hebben
zijn er alweer andere rozen
ontloken.”

Rubaiyat van Khayam[1]

Afgelopen zaterdag is de Koerdische muziekwereld opnieuw opgeschrikt door de tragische dood van een door velen geliefde artiest. De welbekende Koerdische zanger Ardalan Bakîr is in de nacht van 11 oktober jongstleden op 42 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van suikerziekte . Het laatste optreden van de zanger was in Australië. Hij is in het vliegtuig op weg naar Zweden flauwgevallen en daarna opgenomen in een ziekenhuis in Zweden. Vlak voor zijn overlijden, gaf hij in een interview op Kurdsat TV aan dat hij zich weer gezond en beter voelde. Volgens Chra.tv was zijn bloedsuikerspiegel daarna erg laag geworden, waardoor hij uiteindelijk is overleden in het ziekenhuis in Stockholm.[2]

Ardalan Bakr is geboren en getogen in Hawler (Zuid-Koerdistan). Al op jonge leeftijd begint hij met zingen. De zanger is ook enige tijd Peshmerge geweest van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). De jonge zanger vlucht op 25 jarige leeftijd, in het jaar 1992, naar de Zweedse hoofdstad Stockholm en gaat daar aan de slag met zijn muziekcarrière.

Aan het begin van zijn carrière zingt Ardalan vooral folklore liedjes en covert hij nummers van oude Koerdische muzieklegendes zoals Hassan Zirek, Tahir Tofiq en Ali Mardan. In het jaar 2002 komt zijn langverwachte droom uit; de geboorte van zijn eerste album genaamd “Sharm” (vrij vertaald: schaamte). Het album bevat zeven tracks, voornamelijk ballads en één up-tempo nummer genaamd “Kaleshirinekem”. Ardalan zingt op zijn eerste album vooral over liefde, eenzaamheid en het gemis van een geliefde. Aan het begin van dit jaar kwam Ardalans tweede album genaamd “Xawnek bu” (het was een droom) uit. Het album bevat zes tracks. Ook dit album bevat voornamelijk veel ballads, maar ook dansnummers.

Ardalan Bakîr was niet alleen bij het jonge publiek erg geliefd, maar ook bij de oudere muziekliefhebbers. Zo wist hij de harten van menig oudere muziekliefhebber te veroveren met zijn “heyrans ”.[3] Tijdens zijn concerten en tv-optredens in Europa zong hij vrijwel altijd een heyran waardoor hij zijn publiek in gedachte terugbracht naar hun geliefde Koerdistan.

Ongezouten mening
Eén van de meest opvallende kenmerken van deze bekende artiest was zijn ongezouten mening die hij had op Koerdische politici, de Koerdische tv-stations en de wijze waarop er in Koerdistan wordt omgegaan met Koerdische artiesten. Zo uitte hij vorig jaar, tijdens een muziekfestival van Chra.tv, zijn ongenoegen over de Koerdische tv-stations die te veel aan ‘vriendjespolitiek’ doen. “De huidige Koerdische tv-stations lijken meer op lokale tv-stations. Menig Koerdische artiest komt op tv enkel en alleen wegens de mensen die ze achter de schermen kennen. Dit is een schande voor een artiest!”

Ook in een interview met Rojhelat TV uitte hij zijn mening ook over zowel de Koerdische media als de Koerdische maatschappij. “Artiesten mogen dit niet doen, dat niet zeggen, alles is een taboe geworden. De helft van wat wij denken en zeggen, wordt niet uitgezonden op de TV.” Over de huidige Koerdische muziekwereld zei hij verder: “Laten wij even eerlijk zijn en zeggen waar het op staat; neem wat de jonge meiden in de artiestenwereld tegenwoordig doen: je moet er mooi uitzien; en dan brengen ze je naar Egypte en daar maken zij Arabische muziek voor je. En dan brengen ze je weer terug naar Libanon waar je samen met een politicus gaat luisteren of je een mooie CD hebt opgenomen. De de huidige Koerdische muziekwereld zit in de handen van dit soort mensen.”[4]

Interview met Rojhelat TV:

Ondanks alles bleef Ardalan’s liefde voor de Koerdische muziek en voor Koerdistan groot. Vorig jaar keerde Ardalan terug naar Koerdistan, na een afwezigheid van 15 jaar, en verzorgde daar een aantal concerten waaronder in Hawler. “Ik kan met geen woord beschrijven wat ik op dit moment voel. Ik ben thuis, en voel de aanwezigheid van mijn geliefde fans. Nu pas weet ik wat voor mijn fans beteken en wat mijn muziek voor hen betekent”, aldus de zanger vlak voor zijn eerste concert in Hawler.[5]

Zonder twijfel kan worden vastgesteld dat het overlijden van Ardalan Bakîr een groot verlies is voor de Koerdische muziekscene. Niet alleen rouwen zijn fans om het verlies, maar ook zijn collega-artiesten verliezen een artiest die vele harten in roering heeft weten te brengen.

Beluister hier enkele van zijn bekende nummers:

Ardalan zingt een “Heyran” tijdens concert in Stockholm:


* In dit artikel is getracht een beeld te geven over het leven en de carrière van deze bekende artiest, die helaas niet langer onder ons is.


Bronnen:
[1] Rubaiyat van Omar Khayyam vertaald door Hans van Rossum.
[2]Azady.nl, “Koerdische zanger Ardalan Bakr overleden”.
[3]”Heyran” is de Koerdische benaming van klaagzang
[4]Interview met Ardalan Bakîr op Rojhelat TV
[5]Ardalan Bakîr tijdens zijn terugreis naar Koerdistan

Zenwer Ayoubzadeh
Lees meer van Zenwer Ayoubzadeh
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=701

Geplaatst door op 14 Oct 2009. Gearchiveerd onder Cultuur. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes