Een minuutje met Shilan Talabani, Dahlia

Shilan Talabani (22) speelt de hoofdrol in de nieuwe Koerdische film ‘Dahlia’. Deze is binnenkort te zien op een aantal Koerdische zenders, waaronder Kurdsat. Shilan woont in Voorburg en studeert momenteel voor de kappersopleiding op het Mondriaancollege in Den Haag. Ze woont al sinds 1999 in Nederland. De jonge actrice vindt acteren erg leuk en zij hoopte altijd al een in een film te mogen spelen. “Vrienden en familie hebben dit altijd al geweten.” Shilan hoopt door middel van acteren iets te kunnen betekenen voor Koerden en Koerdistan.


Shilan Talabani

Acteren is voor jou een hobby. Hoe kreeg je het voor elkaar om in deze film te kunnen spelen en heb je eerder in andere films gespeeld?
Tot nu toe ben ik niet erg actief geweest met acteren, omdat ik het altijd druk heb gehad met andere dingen, maar daar komt hoop ik in de toekomst wel verandering in. Ik heb naast deze film nog een rol gekregen in een Koerdische videoclip ‘Ye ketim dava’ (Ben verliefd geworden) van de Koerdische zanger Awaz Xabiri. Dat vond ik erg leuk om te doen. De film ‘Dahlia’ was voor mij dus een debuut. Mijn neef kent de regisseur van de film. Hij vroeg mij of ik interesse had om in deze film te gaan spelen, aangezien ze op zoek waren naar een Koerdische meisje voor de hoofdrol. Dit heb ik al altijd gewild en daarom heb ik die kans niet laten gaan. Ik wil mijn neef hiervoor dan ook erg bedanken.

Kan je ons wat meer vertellen over de film en over jouw rol?
De film ‘Dahlia’ is geregisseerd door Rebwar Shex Azad. Ik vond het erg prettig om samen te werken met hem. Ik speel de rol van het Koerdische meisje Dahlia: de film is dus naar haar vernoemd. Dahlia is een lief en vooral gevoelig meisje. Je kan zeggen dat haar persoonlijkheid nogal overeenkomt met die van mij (gelach). De film gaat over het liefdesverhaal tussen Dahlia en een Koerdische asielzoeker Hemen. Ze worden verliefd op elkaar, maar omdat de jongen geen verblijfsvergunning heeft, zijn de ouders van Dahlia fors tegen hun relatie. De film gaat dus als het ware over hoe deze twee voor hun liefde vechten, aangezien de jongen nogal een moeilijk leven leidt tijdens zijn verblijf in een asielzoekerscentrum. Verder is de film op verschillende locaties opgenomen, zoals Scheveningen, Harderwijk, en Maastricht. Dahlia is in 2009 opgenomen en het duurde ongeveer vier tot vijf maanden tot het was afgerond.

Trailer Dahlia

In de Koerdische cultuur worden zangeressen en/of actrices meestal anders aangekeken. Veel Koerden vinden namelijk zingen of acteren voor vrouwen een taboe. Wat is jouw mening hierover en heb jij dit zelf ook zo ervaren?
Helaas kijken veel Koerden je inderdaad met een ander oog aan zodra je als meisje/vrouw de artiestenwereld instapt. Ik erger mij hier enorm aan, want ik vind dat het gewoon moet kunnen en dat iedereen er vrij in mag zijn. Er zou geen verschil moeten zijn tussen man en vrouw op geen enkel gebied en dus ook op dit gebied. Mijn ouders waren er eerst ook fors tegen dat ik als hobby wou acteren, maar ik heb hun ervan kunnen overtuigen dat het moet kunnen. Deze taboe moet ooit een keer worden doorbroken, en dat kan alleen maar als je doet wat je wilt zonder naar je omgeving te luisteren.

Wat adviseer jij aan Koerdische meiden/vrouwen die de wereld van de toneel, muziek en zang willen binnentreden?
Ik zeg altijd: waar een wil is, is een weg. Ik adviseer hen te luisteren naar het hart en dat als ze echt iets willen of talent hebben het ook moeten doen en ervoor moeten gaan, om hun zelf te bewijzen dat zij niet minder zijn. Meestal zien we dat meisjes/vrouwen die talent hebben, hun talent niet verder kunnen ontwikkelen, omdat hun ouders of familie een barrière voor vormen. Ik hoop echt dat daar verandering in gaat komen, want het is zonde om talentvolle mensen geen kans te geven. Wij als Koerden moeten juist trots zijn op zulke mensen, want niet iedereen kan iets even goed en niet iedereen kan veel bereiken. Wij moeten iets kunnen betekenen voor ons volk en land, en dus niet door ons eigen volk juist gedemotiveerd raken.

Awaz Xabiri – Ye ketim dava

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
De regisseur van ‘Dahlia’ is van plan een tweede film uit te brengen, maar het is nog niet bekend hoe en wanneer. In ieder geval heeft hij mij wel gevraagd, of ik nog een keer zou willen deelnemen. Ik vind het erg leuk om met hem samen te werken, dus heb ik zijn voorstel ook geaccepteerd. Ik zit er aan te denken om na mijn kappersopleiding, iets met toneel te doen, zodat ik mijn talenten verder kan ontwikkelen en nog veel meer kan betekenen voor mijn land en volk.

Iedere twee weken gaat een verslaggeefster van ons op zoek naar een bijzonder verhaal van een Koerd die in de Benelux woont. Wil jij ook in de spotlights staan en gast zijn bij ‘Een minuutje met’? Stuur dan nu een mailtje naar azadyweb@gmail.com t.a.v. ‘Een minuutje met’.

admin
Lees meer van admin
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=719

Geplaatst door op 12 Dec 2009. Gearchiveerd onder Lifestyle & Entertainment. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes