Kreeg Halabja wel gerechtigheid? (Barzo Sulaiman)

Met 16 maart in het verschiet kun je maar aan een man denken, Ali Hassan Al-Majid. En die naam wekt terecht veel angst op bij zowel Koerden als bij Sjiieten. Al- Majid was een man genadeloze man, wie net als een kat meerdere levens bleek te hebben. Hij werd maar liefst vier keer ter dood veroordeeld voor zijn misdaden jegens de Koerden en Sjiieten, voordat daadwerkelijk de strop om zijn hals werd gelegd.

Van arme jongen tot militaire adviseur

Foto: Ali Hassan Al-Majid tijdens zijn proces (Algemeen Dagblad)

Ali Hassan Al-Majid is geboren in Al-Awja, (Tigrit) en gestorven op 25 januari 2010. Zijn geboortedatum is volgens justitie 30 november 1941. Al-Majid beweert dat het 1944 is. Volgens Amerikaanse en Engelse bronnen kan dat ook 1943, 1939 of 1940 zijn geweest. Net als Sadam kwam hij uit een arme familie en had vrijwel geen educatie. Samen met Saddam steeg hij in de politieke ladder met de Ba’ath Partij. Hij kreeg in begin jaren ’70 de titel Hoofd Veiligheidsdienst. Eind jaren ‘70 nam Saddam de macht over van President Ahmad Hassan al-Bakr . Het was ook 1979 waarin Saddam in een partijvergadering zijn leden liet afvoeren als verraders tijdens zijn toespraak, met Ali Hassan Al-Majid naast hem. Zijn woorden richting Saddam waren: “wat je in het verleden gedaan hebt en in de toekomst zal doen zijn goed. Maar er is een punt. Je bent te mild en barmhartig.” Hij werd al snel een prominente militaire adviseur van zijn neef en hoofd van de Irakese geheime dienst, de Mukhabarat.

Al-Anfal campagne

Tijdens de oorlog van Irak tegen Iran kreeg Al-Majid de status van secretaris-generaal van Noord-Irak en daarmee, op Saddam, na de meeste macht. Hij diende in die functie van 1987 tot 1989 en had het uitroeien van de Koerdische opstand en populatie als doel. Al-Majid gebruikte de oorlog tegen Iran als schild voor zijn doel om de volgens hem ongelovige Koerden uit te roeien en noemde de operatie de ‘Al-Anfal’ campagne.
Het was 16 maart 1988 dat de wereld het resultaat zag van de slachtpartij dat al een jaar bezig was. Er werden toen meer dan 5000 mensen in het dorpje Halabja om het leven gebracht met gebruik van chemische wapens. Eind 1988 waren er al 4000 dorpen weggevaagd en meer dan 188 000 koerden werden gedood en 1,5 miljoen waren op de vlucht geslagen.

Naast zijn bijnaam Ali Chemicalie heeft hij ook twee doodsvonnissen overgehouden aan de Al-Anfal operatie. De laatste was specifiek voor de daden in Halabja.


Foto: 5000 onschuldige burgers werden verrast door de gifgasaanvallen van ‘Ali Chemicali’. De enkele overlevenden lopen nu nog rond met zeer ernstige gezondheidsklachten.

De Sjiitische opstand

Twee jaar later, in 1990, besloot Saddam Hussein een invasie in Kuwait uit te voeren. Dit werd niet getolereerd door de wereldgemeenschap en werd al snel neergeslagen. Saddam benoemde hem als gouverneur van Iraks ‘19e provincie’. Na die oorlog kreeg Al-Majid de taak om het opkomende protest van de Sjiieten in het zuiden van Irak en van de Koerden in het noorden neer te slaan. Tienduizenden Sjiieten werden vermoord door het leger die zich uit Kuwait terugtrok naar het zuiden van Irak en een einde maakte aan het protest van de Sjiieten
Acht jaar later in 1999, werden dezelfde Sjiieten opnieuw met de harde hand het zwijgen opgelegd na de protesten tegen de moord op Mohammed Sadeq Al-Sadr, een prominente Sjiitische geestelijke die openlijk kritiek uitte op het regime. Voor het neerslaan van de Sjiitische opstand kreeg Al-Majid tweemaal de doodstaf toegelegd.

Wel veroordeeld, maar niet geëxecuteerd voor Halabja

Al- Majid’s eerste doodsvonnis werd in februari 2008 ondertekend na een jaar van uitstel. Hij werd berecht voor de misdaden tijdens de Al-Anfal operatie.Op 2 december 2008 werd hij voor de tweede keer veroordeeld, ditmaal voor het neerslaan van de Sjiietische de opstand in 1991.
Op 2 maart 2009 kreeg hij de doodstraf opgelegd voor de moord op de geestelijke Ayatollah Mohammad al-Sadr in 1999 en het wederom neerslaan van het Sjiitische protest.Tot slot werd hij op 17 januari veroordeeld voor zijn misdaden in Halabja.
Zijn executie vond plaats op 25 januari 2010 in Bagdad. Dat was dus 8 dagen na zijn berechting voor Halabja. Wetende dat er volgens de Irakese Grondwet de executie pas 30 dagen na het doodsvonnis uitgebracht mag worden, kan er geconcludeerd worden dat hij niet opgehangen is voor Halabja.
De slachtoffers en inwoners van Halabja uitten dan ook hun ongenoegen hierover en hadden hem ook liever in Halabja opgehangen zien worden. De doodsvonnis omvatte volgens hen ook niet het feit dat de gruweldaden in Halabja en de verdere vervolging van de Koerden deel uitmaakten van een genocide. Daar is hij dus nooit voor veroordeeld. De rechtbank heeft dan ook de essentie van het proces gemist, want uiteindelijk Ali Hassan Al-Majid is op 25 januari niet opgehangen voor wat hij in Halabja heeft aangericht en ook niet terechtgesteld voor de genocide op Koerden.

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=739

Geplaatst door op 15 Mar 2010. Gearchiveerd onder Geschiedenis. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 reacties voor “Kreeg Halabja wel gerechtigheid? (Barzo Sulaiman)”

  1. PlanetRose

    Waar slaat dit op?! Hebben ze die man nou doodstraf gegeven voor de dood op een man? 0_0 En de andere 5000 duizend man dan?!

    Oke, hier word ik dus boos om.

  2. PlanetRose

    Hoe the hell hebben ze dat over het hoofd gezien? Hoe lang heeft dat rechtzaak eigenlijks geduurd tot ze een beslissing hadden gemaakt? Wat voor dossieren hebben ze eigenlijks bekeken dat ze op zo’n uitspraak zijn gekomen? Dit is echt dom.

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes