Een minuutje met Siwar Ala, rumba gitarist

Siwar Ala (22 jaar) is geboren in Efrin, West-Koerdistan. Vier jaar geleden vluchtte hij naar Spanje. Zijn vluchtverhaal is anders dan die van de meeste Koerden die gevlucht zijn uit Koerdistan. Siwar vluchtte omdat hij geen muziek mocht spelen en niet in zijn moedertaal mocht spreken. In Spanje heeft hij inmiddels een nieuw bestaan gevonden en nieuwe muziekstijl: rumba, een flamenco stijl, gecombineerd met Koerdisch muziek.

Foto: Siwar Ala

Waarom naar Spanje?
Op de Universiteit van Aleppo in Syrië studeerde ik chemie en gaf ik Koerdische lessen aan een mede-student. In het geheim natuurlijk, want in Syrië mag je geen Koerdisch spreken. De universiteit kwam erachter en ik mocht per direct vertrekken. Daarna wilde ik tijdens het Koerdische nieuwjaar, Newroz, gitaar spelen. Dat werd mij ook verboden. Ik mocht niet studeren, mijn moedertaal niet spreken en geen Koerdisch muziek spelen, wat mocht ik nog doen?, dacht ik bij mezelf. Mijn tante woonde toen in Spanje. Ik besloot om naar Spanje te vluchten.

Waarom rumba?
Rumba is één van de flamenco stijlen. Flamenco is een stijl dat melancholisch is en gezien wordt als de stem van het verdriet. Dat is ook de belangrijkste eigenschap van Koerdisch muziek. Altijd verdrietig. Ik spreek Spaans. De flamenco liederen gaan altijd over liefde, pijn en hoe moeilijk het leven nou niet is. Dat is ook Koerdisch muziek, mijn muziek.


Video: rumba stijl gecombineerd met Koerdisch muziek

Maar rumba is juist heel vrolijk muziek?
Vrolijk klinkend muziek kan heel melancholisch zijn. Neem Koerdische muzieksoorten als Heyran of Lawik als voorbeeld. Ze klinken vrolijk maar de inhoud gaat altijd over pijn.

Wat hebben Koerdisch muziek en flamenco met elkaar gemeen?
Veel mensen weten dit niet, maar de stichter van het eerste flamenco conservatorium in het zuiden van Spanje heette Zyrab en kwam uit Zuid-Koerdistan. Hij introduceerde de emotionaliteit en gevoeligheidsbeleving van de Spaanse muziek. Dat is wat in iedere geval de historische link tussen Koerdische muziek en flamenco.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil rumbastijl introduceren in Koerdische muziek. Ik ben momenteel op zoek naar een Koerdische zangeres die in flamencostijl kan zingen. Ik zoek juist een vrouwelijke stem, omdat het nou eenmaal zo sensueel kan klinken. Een belangrijk component van flamencomuziek is dat die het hart diep kan raken. Momenteel ben ik bezig met het uitbrengen van een album met vijftien tracks.

Iedere twee weken gaat een verslaggeefster van ons op zoek naar een bijzonder verhaal van een Koerd die in de Benelux woont. Wil jij ook in de spotlights staan en gast zijn bij ‘Een minuutje met’? Stuur dan nu een mailtje naar info@azady.nl t.a.v. ‘Een minuutje met’.

Azady Achtergrond
Achtergrond
Lees meer van Achtergrond
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=748

Geplaatst door op 21 Apr 2010. Gearchiveerd onder Lifestyle & Entertainment. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes