Abdullah Ocalan maakt zijn democratische autonomie plan bekend (Dil Yilmaz)


Foto: Abdullah Ocalan

De leider van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) maakt bekend dat “een historische moment is aangebroken”. Via zijn advocaten maakt hij de politieke, juridische, economische, culturele, diplomatieke en zelfverdediging dimensies van zijn “Democratische autonomie” plan bekend. Hoe ziet de nog altijd gevangengenomen Koerdische leider de toekomst van Noord-Koerdistan in Turkije?

Politieke dimensie

Als politiekbestuur stelt Ocalan een democratisch volksvertegenwoordigingsysteem voor, dat ook een uitvoerend orgaan bevat voor het dagelijks bestuur.

Juridische dimensie

In deze dimensie gaat het om de juridische status van de autonomie die de Koerden in Turkije zullen krijgen, namelijk dat de situatie van de Koerden in de wet wordt beschreven en hun autonomie in de grondwet wordt opgenomen. Ocalan stelt dat wetten de omlijsting zullen zijn van een te vormen democratische autonomie.

Economische dimensie

Een autonomie heeft ook economische richtlijnen nodig, stelt Ocalan, die ook zullen beschrijven op wat voor een economie er gevaren moet worden. Het omvat politieke richtlijnen voor de natuurlijke bronnen en damstelsels. Ocalan stelt dat als economische systeem het kapitalisme onacceptabel is. Kapitalisme is volgens hem wellicht niet totaal uit te sluiten, maar wel tot op grote hoogte zodanig te veranderen, dat de regio als middenweg zijn eigen alternatieve economische systeem zal krijgen. Een systeem dat deels tot het volk behoort en deels geprivatiseerd is. Ook stelt hij dat de specificaties van de economische dimensie nog openstaan voor discussie.

Culturele dimensie

De culturele dimensie omvat rechten die taal, les in de moedertaal, educatie geschiedenis en kunst betreffen. Volgens Ocalan moet zorgvuldig gedefinieerd worden wat de status van de Koerdische en Turkse taal zal zijn, hoe educatie in de moedertaal aangeboden kan worden en wat de lingua franca binnen de toekomstige autonome regio zal zijn. Daarnaast moeten politieke richtlijnen voor onderwijs geformuleerd worden. Ook is het van belang, zo stelt Ocalan, de discussie te openen over hoe de culturele genocide op de Koerden veroorzaakt door Turkse assimilatie politiek overwonnen kan worden.

Zelfverdediging dimensie

Deze dimensie betreft de veiligheid binnen de autonomie. Een van de grote vragen is hoe er omgegaan moet worden met de genocide vraagstuk in Turkije. Met genocide bedoelt Ocalan niet alleen de etnische genocide op de Koerden, maar ook het achterstellen van de Koerdische cultuur ziet Ocalan als een cultuur-genocide.
Bij het verzorgen van de veiligheid wordt in deze dimensie niet alleen gesproken over gewapende strijdkrachten, zoals dat van de PKK, het gaat hier echter om het veiligstellen van het Koerdische volk binnen een democratisch systeem.
Punten die volgens Ocalan nodig opengesteld moeten worden voor discussie zijn deelname van Koerden aan Turkse legerdienstplicht en het opheffen van het dorpswachtersysteem.
De leider van de PKK stelt tevens dat deze dimensie van veiligheid voor de Koerden van groter belang is dan water en brood en dat zonder dit er geen bestaan mogelijk is.

Catalonië

Tot slot stelt Ocalan dat Koerden het Catalaans model nader zouden moeten bestuderen en deze als voorbeeld in hun streven moeten nemen. Catalonië is een autonome regio binnen Spanje, dat sinds 2006 een ‘natie’ binnen het Spaanse land vormt.

Bron: ANF

Dil Yilmaz
Lees meer van Dil Yilmaz
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=769

Geplaatst door op 22 Aug 2010. Gearchiveerd onder Politiek. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes