Een dag in Kerkuk zegt genoeg (Raz Jabary)


De rijkste stad van Irak zal waarschijnlijk als laatste in ere hersteld worden. Eén dag in deze stad, zo overweldigend door haar etnische diversiteit en problematiek, zal voor elke bezoeker voldoende zal zijn om een beeld te vormen van alle problemen die in heel Irak nog te vinden zijn.

De verschrikkelijke situatie waarin de stad zich verkeert, is te wijten aan de politieke rivaliteit tussen de verschillende groepen die er actief zijn. In tegenstelling tot de situatie in het officiële territorium van de Regionale Regering van Koerdistan (KRG), is het minder waarschijnlijk dat Koerdische politici binnen Kerkuk (Kirkuk) verantwoordelijkheden en risico’s op zich zullen nemen, wetende dat hun toekomstige politieke carrière op het spel staat. Ze lopen immers het risico met hun daden de tegenstand op te roepen van de andere etnische groeperingen in de stad.
Daarnaast is het minder waarschijnlijk dat Koerdische ondernemers zullen investeren in de stad indien zij geen garantie hebben van een langdurige veiligheid en een stabiel politiek klimaat. Deze twee punten zijn factoren die de ontwikkeling van Kerkuk kenmerken en de stad onderscheiden van de twee noordelijker gelegen Koerdische steden, Slemani (Sulaimaniyah) en Hewler (Erbil).

Turkmeense kwestie

De vrees van de Turkmenen voor assimilatie door de afwezigheid van een speciale erkenning voor hen als een aparte etnische groep, is één van de redenen van hun tegenstand voor de opname van Kerkuk tot de Koerdische Regio. De taak is aan de Koerdische regering hen met meer zekerheid tegemoet te komen, door hen bijvoorbeeld ministeriele posities toe te wijzen, om op deze manier een meer open houding van de Turkmenen tegenover de kwestie te verkrijgen.

Mijlen van elkaar vandaan

De Koerdistan Regio en de rest van Irak (inclusief Kerkuk) drijven steeds verder uiteen. Dit is zowel te merken aan de mentaliteit van de inwoners als aan de concrete problemen die er spelen. Zo is in de Koerdische Regio de vrouwenemancipatie vele malen verder ontwikkeld en spreekt de jongste generatie Koerden er geen of amper Arabisch meer.
Zelfs in de kleinste details zijn de verschillen goed terug te zien. Koerdische juweliers klagen er bijvoorbeeld over dat Iraakse kettinghangertjes niet worden verkocht. En in plaats van het adviseren en aansporen van acties tegen terreurdreigingen, richten Koerdische televisiereclames zich bijvoorbeeld op kleinere problemen, zoals hygiënische afvalverwerking en het belang van het dragen van autogordels.
Ook heeft de enigszins nog steeds onzekere toekomst van de stad en het lopende interetnische wantrouwen haar blootgesteld aan verwaarlozing: wijken zijn net vuilnisbelten geworden, auto’s spookrijden door de afwezigheid van goede wegen en de rijen voor tankstations kunnen mijlen lang worden.

Veiligheid gaat boven alles

Aangekomen bij de controleposten van Kerkuk, zal elke bezoeker eraan herinnerd worden dat hij een oorlogszone binnentreedt. Of dit vanuit Slemani of vanuit Hawler gebeurt, maakt geen verschil. Grote militaire voertuigen en militair personeel, zowel Iraaks (oftwel Koerden in het Iraakse uniform) als Amerikaans, begroeten de bezoekers en bewaken de posten.
Veiligheid is zonder twijfel de hoogste prioriteit. Zo hebben tankstations alle mobiele communicatie afgeschermd en dragen de politieagenten en het leger ondanks de hitte dikke zwarte bivakmutsen. Een ander goed voorbeeld is dat de Koerdische, Arabische en Turkmeense woongebieden allemaal hun eigen onafhankelijke veiligheidstroepen bezitten, die groot in getal en zwaar bewapend zijn.

Eindeloos

Op dit moment zijn er geen factoren die wijzen in de richting van een plotselinge verbetering van de situatie waarin de stad verkeert. Kerkuk zal een problematische stad blijven totdat de problemen in de rest van Irak opgelost en verminderd zijn. En dat is een proces dat duidelijk nog veel tijd nodig zal hebben. Geen enkel vermogen zal bereid zijn geld en tijd te investeren in iets waarvan de toekomst nog onduidelijk is.

Meer over Kerkuk:
Kerkuk: Van Arrapha tot heden (Raz Jabary)

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=771

Geplaatst door op 16 Sep 2010. Gearchiveerd onder Geschiedenis. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes