Boekrecensie: Laatste vlam (Dashne Moulood)

Voor een beschrijving van Ibrahim Selman zou men het beste kunnen luisteren naar de manier waarop hij zichzelf omschrijft:

“Soms vraag ik me af wie Ibrahim Selman is. Ik weet dat ik die naam draag, maar weet niet wie het echt is: geen definitie. In mijn gestalte gaan diverse personen schuil, die niets van elkaar weten maar misschien wel willen weten.”

Wat hij hier echter niet bij vertelt, is dat hij in de loop der jaren van onschatbare waarde is geweest voor de Koerdische cultuur in Nederland en omstreken. Laatste vlam is de vierde roman waarmee hij zichzelf en zijn kwaliteiten aan de buitenwereld toont.


Ibrahim Selman

Ibrahim Selman

Schrijver en theatermaker Ibrahim Selman (1952) ontvluchtte begin jaren tachtig Zuid-Koerdistan en woont sindsdien in Amsterdam. Met dit boek illustreert hij hoe verbitterd de liefde tussen twee oudere mensen kan zijn. Aan het begin van het boek belandt de lezer meteen in een auto, onderweg naar het vliegveld. Dit benadrukt de essentie van het verhaal, namelijk het scheiden van elkaars wegen.

Spaans dwaalspoor

Aline Vermael en Robert zijn al ruim twintig jaar samen. Zij komen oorspronkelijk uit België en wonen nu zij gepensioneerd zijn aan de Spaanse Costa Blanca. Beiden hebben vanwege mislukte huwelijken een zwaar leven achter de rug. Op zowel Aline als Robert hebben deze huwelijken diepe sporen achter gelaten.
In Costa Blanca leiden zij een rustig leven, tot er iets onverwachts daar verandering in brengt. Robert ontmoet Gitane, een verleidelijke Spaanse brunette die uit is op de bezittingen van oudere mannen. Aline ziet vanuit het appartement gebeuren wat Gitane doet en krijgt er meteen een naar gevoel bij. In tegenstelling tot Aline, voelt Robert zich in de aanwezigheid van Gitane gelukkig en licht in zijn hoofd. Hij wordt verliefd en besluit, zodra Aline voor een bezoek aan haar familie naar België is vertrokken, naar Gitane toe te gaan.
Nadat Aline weer terug is gekeerd merkt zij al snel dat Robert verdwaald is. Zij krijgt al snel het vermoeden dat het iets met Gitane te maken heeft. De Robert die zij kende lijkt verdwenen te zijn. Hij is niet meer de verstandige zeventiger, hij lijkt ineens wel vijftien. Verliefdheid heeft de controle over hem overgenomen. Zodra zij weer thuisgekomen zijn, confronteert Aline Robert met zijn gedrag. Wat zij echter op dat moment niet weet, is dat Robert al een vlucht heeft geboekt naar Madrid om Gitane achterna te reizen.

Met alle gevolgen van dien

Laatste vlam kan worden beschouwd als een liefdesverhaal van twee geliefden die zich door hun verleden sterk laten meeslepen. Ibrahim Selman heeft het voor elkaar gekregen om de lezer vanuit de bestaande liefde een kijkje te laten nemen in de toekomst en alle gevolgen die een foute beslissing met zich mee kan brengen te illustreren. Deze tragedie bevat een mooie verhaallijn die de essentie van de liefde probeert te benadrukken. Ook volgen door de goed gestructureerde opbouw de gebeurtenissen elkaar in een fijn tempo op, waarmee het het lezen van het boek de lezer aangenaam wordt gemaakt.

Deze roman oogt in vergelijking met de eerder verschenen romans van de auteur zelfverzekerder en sterker, maar vooral ook wijzer. Dit wordt benadrukt door de gedetailleerde omschrijvingen die de roman bevat en de manier waarop het gestructureerd is. Ook het onderwerp is sterker.
De roman zal niet alleen de oudere lezers aantrekken, ook jongeren zullen zich goed moeten kunnen inleven met de gebeurtenissen. Liefde is immers tijdloos!

Laatste vlam van Ibrahim Selman is vanaf 22 september verkrijgbaar in de diverse boekhandels.

Boek info
Uitgever: Meulenhoff, Amsterdam
Publicatie jaar: 2010
Taal: Ned
Genre(s): Proza (romans/novellen)
Omvang: 224 Blz.
ISBN: 9789029086073

Dashne Moulood
Lees meer van Dashne Moulood
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=772

Geplaatst door op 20 Sep 2010. Gearchiveerd onder Cultuur. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes