Sivan Perwer en Ibrahim Selman over Koerdische cultuur en literatuur

16/12/2009 DEN HAAG – “Er is in Koerdistan sprake van één cultuur, ondanks de verschillende gebieden”, aldus de befaamde Koerdische zanger Sivan Perwer, gisteren tijdens het debat over Koerdische cultuur en literatuur in Den Haag.

Door Zenwer Ayoubzadeh
Foto: Bigadda

Stichting Mooi, de Koerdische vereniging KOC-KAK en de bibliotheek van Den Haag organiseerden gisteren een debat over Koerdische cultuur en literatuur. Gastsprekers waren Sivan Perwer en de in Nederland woonachtige schrijver Ibrahim Selman. Het debat werd geleid door Sidar Bengin Epozdemir.

“Koerdistan heeft één cultuur”

Het eerste deel van de avond stond in het teken van de vragen van de gespreksleider. Op de vraag of we kunnen spreken van één Koerdische cultuur? waren de panelleden niet eensgezind. Volgens Sivan Perwer is er wel degelijk sprake van één Koerdische cultuur, ondanks de verschillende dialecten en de gebieden in Koerdistan. Schrijver Ibrahim Selman deelde zijn mening niet. “Ieder mens is uniek, ieder mens denkt anders. Het is net als kunst en cultuur dat een persoonlijk gebonden is. Er zijn verschillende genres, zo is het ook met cultuur. Ik ben dus van mening dat er geen sprake is van één Koerdische cultuur”.

Volgens beide panelleden heeft niet alleen de Koerdische cultuur invloed gehad op de culturen van de landen rondom Koerdistan maar ook vice versa.”Er is een bevindingverband tussen de verschillende culturen namelijk de Islam. Deze geloof heeft invloed gehad op de gehele regio. Het is een soort filosofie geworden dat op elkaar is overgegaan”, aldus Selman.

“Vóór alles komt taal”

Het tweede deel van de avond werd gevuld door interactie met het publiek. Perwer benadrukte het belang en behoefte van het leren van de eigen taal en de rol die ouders daarbij spelen. Het niet spreken van je eigen taal betekent het kapotmaken van je cultuur.”Als je gelooft in het Koerdisch zijn, dan moet je Koerdisch kunnen spreken”.

Vanuit de zaal werd hierop gereageerd, één van de aanwezige gasten, Bedirxan Epozdemir, was van mening dat men zich pas een Koerdische schrijver, zanger, intellectueel, politici kan noemen als men in de Koerdische taal een boodschap wil overbrengen. Zo vond hij dat Ibrahim Tatlises, die van oorsprong Koerd is, zich niet een Koerd mag noemen omdat hij in het Turks zing. Hetzelfde gold ook voor één van de bekendste Koerdische schrijvers Yesar Kemal.

De avond werd afgesloten door een a capella van het nummer “Le dotmane” van Sivan Perwer.

Bron: Azady.nl

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=9388

Geplaatst door op 16 Dec 2009. Gearchiveerd onder Reportage. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes