Nederlands-Koerdische journalisten: "Roj blijft onze vertaling van Zon"

10/03/2010 UTRECHT – In een persverklaring veroordeelt een groep Nederlands-Koerdische journalisten de inval bij verschillende Koerdische instellingen in België, waaronder die bij Roj TV. De groep noemt de inval “chaotisch” en vraagt België geen verlengstuk te worden van het repressieve beleid van de machten die Koerdistan regeren.

Onze website publiceert de verklaring in zijn geheel.

PERSVERKLARING

De inval van de Belgische federale politie op donderdag 4 maart jl. bij de gebouwen van verschillende Koerdische instellingen en de shockerende persfoto’s die het met zich meebracht heeft Koerden over de hele wereld aangegrepen. Ook bij ons Nederlands-Koerdische journalisten heeft de gang van zaken tot grote verbijstering en ontzet geleid.

Onze frustraties betrekken vooral de chaotische binnenval bij onze collega’s van de Koerdische televisiezender Roj TV. Daarbij vielen zelfs gewonden, werden ondanks de bekende gevoeligheid politieagenten van Turkse afkomst ingezet en werd schade toegebracht die in de honderdduizenden euro’s loopt. Een medewerker verklaarde later zijn goedwil door te zeggen: “Wij hadden hen zonder twijfel toegelaten als ze vooraf aangekondigd en op vreedzame wijze een kijkje in de boeken kwamen nemen.”

Er rest ons niets anders te concluderen dat de grote repressie van persvrijheid in de vier delen van ons land van herkomst Koerdistan, de vervolgingen van de vrijheid van meningsuiting en de veroordelingen van een volk op grond van haar herkomst akelig dichtbij zijn gekomen…

De mogelijkheid om aan deze gewaarwording voorbij te gaan om het vervolgens niet te veroordelen is nihil.

Daarom roepen wij de Belgische autoriteiten op een einde te maken aan het overnemen en uitvoeren van het beleid van de machten die Koerdistan regeren, zoals het in de kop drukken van de vrije journalistiek.

Hemen Abdulla – Rudaw
Dashne Abdullah – Azady
Awaz Ali – Rudaw

Lana Ali – Azady
Celal Altuntas – Auteur (Reber Havin) en columnist (Azady/Rudaw)
Zozan Aslan – Azady

Zenwer Ayoubzadeh – Azady
Zilemo Aziz – Azady
Shanaz Barzandji – Azady

Alan Daudy – Radio Curdonia
Shevin Dewlemend – Rudaw
Sidar Bengin Epozdemir – Rudaw

Azad Haqiqi – Radio Curdonia
Raz Jabary – Soma Digest UK correspondent, Columnist (Azady/Rudaw)
Mirko Jouamér – Rudaw

Baris Kawi – Rudaw
Rebin Khailany – Rudaw
Mand Khidir – Azady

Zjir Rashaan – Azady
Halwest Rashid – Radio Curdonia
Kovan Selim – Rudaw

Beri Shalmashi – Filmregisseur, columnist (Azady)
Barzo Sulaiman – Azady
Banaz Taha – Azady

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=9674

Geplaatst door op 10 Mar 2010. Gearchiveerd onder Reportage. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes