"Geen Federalisme, maar confederalisme tussen Koerdistan en Irak"

29/05/2010 SLEMANI – De politieke rol van de Koerden in Irak stond afgelopen maandag tijdens een panel in Slemani centraal. In Art Palace kwamen drie sprekers aan het woord, die door de Amerikaanse Universiteit in Slemani waren uitgenodigd om hun visies te geven. Opvallend was de afwezigheid van Koerdische functionarissen, terwijl de Koerdische premier dr. Barham Salih officieel aan het hoofd van de Universiteit staat.

Door Diari Faraj vanuit Slemani
Foto: Azady.nl

Dr. James Pontuso leidde het panel. Dr. Denise Nathalie, verbonden aan de genoemde Universiteit, begon met het analyseren van de verkiezingsresultaten van 7 maart 2010. Volgens haar hebben de Koerden te maken met voornamelijk twee complexe problemen: ten eerste zijn de Koerden zowel procentueel als in aantal in het nieuwe parlement achteruitgegaan.

Ten tweede is de strategische overeenkomst tussen de Democratische Partij van Koerdistan (KDP) en de Patriotische Unie van Koerdistan (PUK) onder druk komen te staan, omdat hun aantal behaalde zetels niet meer hetzelfde is. Dit zal volgens haar tot Koerdische onenigheid gaan leiden. Haar slotconclusie was dat de Koerden met minimale autonomie tevreden moeten zijn.

“Allawi zal falen in vormen van nieuwe regering”

De tweede gastspreker was Joost Hiltermann van de International Crisis Group, die onder de Koerden bekend staat om zijn controversiele ideeën over de Koerdische provincie Kerkuk. Vogens Hiltermann zal de winnaar Allawi falen in het vormen van een nieuwe regering met het gevolg dat de Sjiieten de voortouw gaan nemen door een onbekende politicus in plaats van Maliki als premierkandidaat naar voren te schuiven.

Ook zouden de Koerden voortaan niet de enige, maar een van de sleutellijsten worden. Volgens de sprekers zouden de Koerden naast het maken van een kans op het presidentschap aanspraak kunnen maken op één van de vier belangrijke ministerposten. Het ministerie van Financiën behoort tot één van de opties.

Hiltermann vervolgde zijn betoog door in te gaan op de Koerdische eisen omtrent duidelijke specificaties met betrekking van artikel 140, Peshmargazaken, de provinciale verkiezingen in Kerkuk en de nationale volkstelling. Zijn verwachting is dat de problemen na het vormen van een nieuwe regering onopgelost blijven.

“Amerika zal alles doen om Kerkuk-kwestie op te lossen”

Als laatste spreker kwam dr. Phebe Marr aan het woord. Haar visie was voornamelijk gericht op de relatie met de buurlanden en het Amerikaanse Irak-beleid. Volgens haar zullen de Amerikanen militair aanwezig blijven, maar zij zullen zich meer gaan richten op handelszaken en educatie. Op deze manier willen ze de enorme militaire uitgaven terugdringen. Voor de VS zal Irak niet uit elkaar gaan vallen. Verder is stabiliteit de prioriteit en niet meer de democratie waar de Bush regering altijd voor gepleit heeft. Voor de Amerikaanse terugtrekking in 2011-2012 zullen de Amerikanen alles aan doen om de Kerkuk-kwestie opgelost achter te laten. Daarnaast hopen de Amerikanen op een overeenkomst rondom de olie- en gascontracten.

Ten slotte konden de aanwezigen in beperkte mate hun vragen stellen. Op de vraag over de toekomst van federalisme antwoorde Hiltermann dat federalisme dood is en dat het om het confederalisme tussen Koerdistan en Irak gaat.

Bron: Azady.nl

Lees meer van
Be Sociable, Share!

Korte URL: http://azady.nl/?p=9963

Geplaatst door op 29 May 2010. Gearchiveerd onder Reportage. Je kan reageren of trackbacken RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

You must be logged in to post a comment Log in

Advertentie

Inloggen | Designed by Gabfire themes